Term ve preterm yenidoğanlarda ve gebelik sırasında annelerinde Vitamin 250HD3 düzeylerinin araştırılması,Vitamin D eksikliğinin risk gruplarının belirlenmesi
Investigation of Vitamin 250HD levels of term and preterm newborns and their mothers during pregnancy and determination of the risk groups of vitamin D deficiency
  1. Tez No: 156490
  2. Yazar: AYÇA TÖREL ERGÜR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERİH BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anne, kord, preterm, term, 250HD 50, mother, cord, preterm, term, 250HD 52
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Term Ve Preterm Yenidoğanlarda Ve Gebelik Sırasında Annelerinde Vitamin 250HD3 Düzeylerinin Araştırılması, Vitamin D Eksikliğinin Risk Gruplarının Belirlenmesi Giriş Çocukluk çağında vitamin D eksikliğine (VDE) bağlı rikets gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir morbitide nedenidir. VDE'ne bağlı gelişen nutrisyonel rikets süt çocukluğunun erken dönemlerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun gelişmesinde en önemli risk faktörü annedeki yetersiz D vitamini düzeyleridir. Özellikle son trimesterde D vitamini plasenta yolu ile bebeğe anneden geçmekte ve bebeğin D vitamin depolarım oluşturmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada doğurganlık çağındaki kadınların ve annelerin D vitamini durumu belirlenerek D vitamini düzeylerine etki eden faktörlerin araştırılması, ayrıca bu annelerden doğan bebeklerin D vitamini durumlarının gebelik yaşlarına göre de değerlendirilmesi amaçlanarak anne, göbek kordu ve bebekteki D vitamini düzeylerinin birbirleriyle ilişkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışmaya 20 'si başı açık 10'u başı kapalı 30 anne ve bunlardan doğan 30 bebek alındı. Annelerin 10'u eğitimli, 20'si eğitimsizdi. Bebeklerin 17'si term, 13'ü pretermdi. Kontrol grubu olarak yaşlan 20-35 yıl arası değişen, 55'i başı açık, 49'u başı kapalı 104 sağlıklı ve gebe olamayan kadın alındı. Kontrol grubunun 27' si eğitimli, 77' si eğitimsizdi. Doğum için kliniğe yatan bu gebelerden, doğum öncesi kendilerinden, doğum esnasında göbek kordonundan ve doğum sonrası ilk 24 saat içinde bebeklerinden Ca,P,ALP ve 250HD düzeyleri için kan örnekleri alındı. Alman kan örneklerinden Ca,P,ALP düzeyleri bekletilmeden Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi Merkez Laboratuvannda çalışıldı. Serum Ca düzeyi, o- Cresophthalein Complex (o-CPC) metodu ile inorganik P, phosphamolybdate-UV test metodu ile ve serum ALP ise DGKC'ye uygun optimize edilmiş metod ile olympus AV 2700 otoanalizöründe çalışıldı. 250HD düzeyi için EDTA'lı tübe alman kan örnekleri -80°C'de donduruldu ve kısa bir süre içinde Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Endokrinoloji laboratuarın da çalışıldı. 250HD düzeyleri izokratik HPLC sistemi ile kromatografik olarak çalışıldı. Vitamin D düzeylerinde 25 ng/ml üzerindeki değerler normal olarak tanımlanırken, orta dereceli yetmezlik 25-11 ng/ml, kesin vitamin D yetmezliği ise 11 ng/ml 'den düşük değerde olması olarak tanımlandı. Bulgular Ca, P, ALP ve 250HD ortalaması annelerde sırasıyle 8,27±0.48 mg/dl, 3,91±1.05 mg/dl, 322,24±152.22 U/L, 18.8 ± 8,99 ng/ml ; göbek kordonunda sırasıyle 9,48±0,82 mg/dl, 5,26±0,97 mg/dl, 323,03±123,37 U/L, 15,82 ± 7,11 ng/dl; bebeklerde sırasıyle 8,74±1,02 mg/dl, 5,38±0,94 mg/dl, 387,4±147,67 U/L, 12,66 ± 6,49 ng/ml; kontrol grubunda ise sırasıyle 8,87±0,44 mg/dl, 3, 41 ±0,57 mg/dl, 162,25±45,19 U/L, 19,50 ± 11,81 ng/ml olarak saptandı. Annelerin %33.3'ünde 49hipokalsemi, %10'unda nütrisyonel Ca eksikliği vardı, %43'ünde ALP yüksekliği saptandı. Kesin D vit eksikliği %23.3, orta derecede eksiklik %50 oranında saptandı. Annelerin sadece %26.6' sı normal D vit düzeylerine sahipti. Serum P düzeyleri kord ve bebeğe göre daha düşüktü. ALP düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti. Umblikal kordda saptanan Ca düzeyleri anne ve bebeğe göre daha yüksekti. Umblikal kord 250HD düzeyleri rakamsal olarak anne ile bebek arasında olup, da çok anneye ait 250HD düzeylerini yansıtmaktaydı. Bebeklerde hipokalsemi oranı %10 oranında saptandı. Kesin D vit eksikliği %50, orta derecede eksiklik %43.3 oranında saptandı. Bebeklerin sadece %6.6' sında normal D vit düzeyleri vardı. Bebekler en düşük 250HD ve en yüksek ALP düzeylerine sahipti.Kontrol grubunu oluşturan 104 olgunun % 4.8'inde hipokalsemi saptandı, %19.2'sinde ALP yüksekliği gözlendi. Kontrol grubunda kesin D vit eksikliği %26,92, orta derecede eksiklik 45,19 oranında saptandı. Olguların sadece %27.8' inde normal D vit düzeyleri vardı. Preterm ve term bebeklerin Ca,P,ALP ve 25 OHD düzeyleri açısından fark saptanmadı. Term bebeklerde hipokalsemi oram % 11.76, preterm bebeklerde %30.76 olarak gözlendi. Preterm ve term bebek anneleri arasında Ca,P,ALP ve 25 OHD düzeyleri açısından fark saptanmadı.Başı kapalı annelerle başı açık anneler arasında 25 OHD düzeyleri bakımından fark yoktu. Eğitimli annelerle eğitimsiz anneler arasında 25 OHD düzeyleri bakımından fark yoktu.Kontrol grubundaki başı açık olan kadınların başı kapalı olan kadınlara göre 250HD düzeyleri anlamlı derecede yüksekti. Kontrol grubundaki olguların eğitim düzeyleri ve doğum sayılan göz önüne alındığında 250HD düzeyleri bakımından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç Çalışmamız, ülkemizdeki doğurganlık çağındaki kadınlarda ve annelerde VDE'i sorununun yaygınlığı ve şiddetinde bir azalma olmadığım göstermiştir. Kemik sağlığı yönünden olumsuz etkileri olan bu metabolik sorun hem annelerde hem de bebeklerinde halen önemini korumaktadır. Çalışmamızda özellikle örtülü giyimi olan kadınlarda bu olumsuz etkiler daha belirgin görülmüştür. Güneş ışığının bol olduğu ülkemizde annelerde %72, bebeklerde %93 düzeyinde VDE'i görülmesi gebelikte ve doğum sonrası bebeklerinde D vitamini proflaksisinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Ancak proflaksi veya tedavi kararında en doğru yaklaşım serum 250HD ile izlem olmalıdır. Korddan alman 250HD düzeyleri noninvazif bir yöntem olarak risk gruplarının belirlenmesinde yol gösterici olabilir kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Vitamin 250HD3 Levels of Term and Preterm Newborns and Their Mothers During Pregnancy and Determination of the Risk Groups of Vitamin D Deficiency Introduction Rickets due to Vitamin D Deficiency (VDD) during childhood is still an important cause of morbitidy in developing countries. Nutritional rickets caused by VDD may occur in the early periods of nursing infants. The most important risk factor in the development of such a situation is the VDD level of the mother. Particularly in the last trimester Vitamin D passes on to the baby from the mother by way of the placenta and forms the Vitamin D depots of the baby. For this reason, it has been attempted in this research to study the factors affecting the Vitamin D levels by determining the Vitamin D situation of fecund women and mothers, aimed also at the evaluation of the vitamin D situation of babies delivered by these mothers per gestational age in order to investigate the interrelations between the mother, umblical cord during delivery and from the babies for the Ca, P, ALP and 250HD levels during the first 24 hours after delivery. Of the blood samples obtained, the Ca,P,ALP levels were examined immediately at the central laboratory of the Cebeci Hospital of Ankara University. The serum Ca level was studied using the o-cresophthalein (o- CPC) method, the inorganic P by phosphamolybdate-UV test method and the serum ALP method appropriately optimized to DGKC, making use of olympus AV 2700 autoanalyser. The blood samples placed in the tube containing EDTA for the 250HD level were frozen at -80 °C and examined after a short while at the Endocrinology Laboratory of the Ibni Sina Hospital of Ankara University. The 250HD levels were studied by isocratic HPLC system chromatographically. While values above 25ng/ml in Vitamin D levels were defined as normal, moderate deficiency was defined as 25- 1 1 ng/ml and definite Vitamin D deficiency as a value below 1 lng/ml. Findings Mean Ca, P, ALP and 250HD values in mothers were determined to be 8,27±0.48 mg/dl, 3,91±1.05 mg/dl, 322,24±152.22 U/L and 18.8 + 8,99 ng/ml, respectively; those in the umblical cord were sırasıyle 9,48±0,82 mg/dl, 5,26±0,97 mg/dl, 323,03±123,37 U/L, 15,82 ± 7,11 ng/dl; in the babies these were 8,74±1,02 mg/dl, 5,38±0,94 mg/dl, 387,4±147,67 U/L, 12,66 ± 6,49 ng/ml; respectively;in the control group these were 8,87±0,44 mg/dl, 3,41±0,57 mg/dl, 162,25±45,19 U/L, 19,50 ± 11,81 ng/ml ^respectively. In 33.3% of mothers hypocalcemia was found and 10% had nutritional Ca deficiency. In 43% ALP elevation was determined. Definite VDD was established in 23.3% and moderate deficiency was determined to be 50% and moderate deficiency as 43.3%. Only 6.6% of the babies had normal Vitamin D levels. The babies displayed the lowest 250HD and the highest ALP levels. Hypocalcemia was determined in 4.8% of 104 cases making the control group. In 19.2% ALP elevation was observed. In the control group, definite VDD was determined to be 26.92% and moderate deficiency as 45.19%. There were normal vitamin D levels in only 27.8% of the cases. No difference was noted in the Ca, P,ALP and 25 OHD levels of the preterm and term babies. Hypocalcemia was 51observed to be 1 1.7% in term babies and 30.76% in preterm babies. No difference in the Ca, P,ALP and 250HD levels of the mothers of preterm and term babies was established. There was no difference in the 250HD levels of modern and turban- wearing mothers.The educated and uneducated mothers did not display any difference in the 250HD levels. The 250HD levels of the modern women in the control group were significantly higher than those of the turban-wearing women. Wen the educational levels and number of deliveries of the cases in the control group were considered, no significant difference in the 250HD levels was determined. Conclusion Our investigation has shown that there is no decline in the frequency and severity of the VDD in fecund women and mothers in our country. This metabolic problem which has adverse effects on bone health continues to be important both for mothers and their babies.lt has been observed during our investigation that these adverse effects are marked in turban -wearing women. The observation of VDD of 72% in mothers and 93% in babies in Turkey with abundant sunshine once again indicates the importance of vitamin of vitamin D prophylaxis both during pregnancy and babies after delivery. However, the most appropriate approach in prophylaxis or treatment decision should be follow-up with serum 250HD. We are of the opinion that the 250HD levels obtained from the cord may as a noninvasive method serve as a guide in the determination of the risk groups.