Yenidoğan hiperbilirubinemisi olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of neonatal hyperbilirubinemia cases
- Tez No: 598903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, hiperbilirubinemi, fototerapi, kan değişimi, Newborn, hyperbilirubinemia, phototherapy, blood exchange
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Yenidoğan döneminde sarılık, çok sık görülse de, çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden düzelmektedir. Sağlıklı term yenidoğanların yaklaşık olarak %50-70'inde, preterm bebeklerin ise %80'inde görülmektedir. Fakat, sarılığı olan yenidoğanların bilirubinin potansiyel toksik etkileri olan kernikterus, bilirubin ensefalopatisi ve ciddi hiperbilirubinemi nedeniyle yakın izlemi gerekmektedir. Bu çalışmada, hiperbilirubinemi tanısıyla yatırılmış olan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 1 Ocak 2016 ve 31 Ekim 2018 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde hiperbilirubinemi tanısıyla takip ve tedavi edilmiş olan 250 bebek retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya klinik olarak yenidoğan sarılığı tanısı alan 37 ile 42 gebelik haftası arası, doğum ağırlığı 1500 gr üzeri, laboratuar tetkiklerinde indirek hiperbilirubinemisi saptanan yenidoğanlar dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 250 yenidoğan bebeğin %43,2'si kız, %56,8'i erkekti. Normal yol ile doğanların oranı %66, sezaryen ile doğanların oranı %34 idi. Olguların ortalama gebelik haftası 38,42±1,30 hafta, ortalama doğum ağırlığı 3051,2±457,1 gramdı. Hastaneye yatış gerektirenlerin yatış anındaki ortalama yaşı 5,46±3,9 gün, hastanede yatış süresi ise ortalama 7,38±4,4 gün idi. Olguların kardeşlerinde sarılık öyküsü olanların oranı %17,6, kardeşlerinde fototerapi öyküsü olanların oranı ise %13,6 idi. Hastaneye yatış anındaki total bilirubin değerlerine bakıldığında, ortalama değer 22,38±6,3 mg/dL olup erkek olgularda 22,69±6,06 mg/dL, kız olgularda 21,98±6,78 mg/dL olarak saptanmıştır. Bebeklerin %89,2'sinin kan grubu Rh (+) ve %49,2'sinin kan grubu A kan grubu, %24,8'inin B kan grubu, %22'sinin O kan grubu, %4'ünün AB kan grubu idi. Bebeklerin annelerinin %72'sinin kan grubu Rh (+) ve annelerinin %53,6'sının kan grubu O kan grubu, %21,2'sinin A kan grubu, %11,6'sının B kan grubu, %6,4'ünün AB kan grubu idi. Olguların %30'unda direkt Coombs testi pozitif saptanmış olup, direkt Coombs testi pozitif olan olguların tanılarına bakıldığında en fazla %29,3 oranında Rh ve subgrup uygunsuzluğu birlikteliği görülmüştür. Tüm olgular etiyolojik olarak değerlendirildiğinde en fazla ABO uygunsuzluğu görülmüş olup, sadece ABO uygunsuzluğu %15,2, Rh uygunsuzluğu ve subgrup uygunsuzluğu birlikteliği %10,4, ABO uygunsuzluğu ve subgrup uygunsuzluğu birlikteliği %10, idrar yolu enfeksiyonu %7,2, sadece subgrup uygunsuzluğu %5,2, glikoz 6 fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği %4, nedeni bilinmeyenler %3,6, beslenme yetersizliği %3,2, sadece hipotiroidi %1,2, anne sütü sarılığı %0,4 olarak saptanmıştır. Olgulara uygulanan tedavilere bakıldığında, tüm hastalara fototerapi verilmiştir. Ortalama fototerapi süresi 24,07±17,85 saat idi. Sadece fototerapi tedavisi uygulanan olguların oranı %84, kan değişimi uygulanan olguların oranı %6,4, IVIG tedavisi uygulanan olguların oranı %5,2, kan değişimi ve IVIG tedavisi uygulanan olguların oranı ise %4,4 olarak saptanmıştır. Sonuç: Toplumumuzda çok sık karşılaşılan yenidoğan sarılığının azaltılması amacıyla bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Bunların başında yenidoğanın erken ve sık beslenmesi, prematüre doğumların engellenmesi, kan grubu uygunsuzluklarına yönelik önlemlerin alınması, ailelere anne sütünün öneminin ve faydalarının anlatılması, risk grubunda olan bebeklerin yakın takip edilmesi, ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi, doğum travmalarının önlenmesi, yenidoğan muayeneleri sırasında kardeş öyküsünün sorgulanması, ilk hafta içerisinde beslenme, tartı kontrolü ve sarılık açısından yeniden değerlendirilmesi ve özellikle erken taburcu edilen bebeklerin kontrol muayenesi için erkenden çağrılması gerekmektedir. Yenidoğan hiperbilirubinemisinin erken tanı ve tedavisi yapılmadığında oluşabilecek beyin hasarı toplum için önemli bir sorundur. Bu hastaların erken tanı ve tedavisinin yapılması morbiditeyi ve hatta mortaliteyi azaltacaktır. Günümüzde, etiyolojik olarak önemli bir sorun olan ABO ve Rh uyuşmazlıkları yakın izlenirken, enfeksiyonlar, G6PD eksikliği, subgrup uygunsuzluğu, hipotiroidi gibi diğer etiyolojik durumlar da akılda tutulmalı ve erken tanı ve tedavileri yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose (Aim): Although neonatal jaundice is very common, it usually improves spontaneously without treatment. Approximately 50-70% of healthy term newborns and 80% of preterm babies are seen. However, it requires close follow-up due to potential toxic effects of bilirubin in newborns with jaundice, kernicterus, bilirubin encephalopathy and severe hyperbilirubinemia. The aim of this study was to retrospectively evaluate the patients who were admitted with the diagnosis of hyperbilirubinemia. Materials and Methods: In this study, 250 infants who were followed-up and treated with the diagnosis of hyperbilirubinemia in the Neonatal Intensive Care Unit of the Dicle University Medical Faculty between 1 January 2016 and 31 October 2018 were examined retrospectively. Newborns diagnosed as neonatal jaundice with the diagnosis of neonatal jaundice between 37 and 42 weeks of gestation, birth weight over 1500 g, and laboratory tests with indirect hyperbilirubinemia were included in the study. Results: Of the 250 newborn babies included in the study, 43.2% were female and 56.8% were male. The rate of those born by normal means was 66%, and the rate of those born by cesarean was 34%. The mean gestational week was 38.42 ± 1.30 weeks and the mean birth weight was 3051.2 ± 457.1 grams. The mean age at admission of the hospitalized patients was 5.46 ± 3.9 days and the mean hospitalization time was 7.38 ± 4.4 days. The rate of patients with jaundice in the siblings of the cases was 17.6% and the rate of phototherapy in their siblings was 13.6%. When the total bilirubin values at the time of hospitalization were evaluated, the mean value was 22.38 ± 6.3 mg / dL in the male cases and 22.69 ± 6.06 mg / dL in the male cases and 21.98 ± 6.78 mg / dL in the female patients. Of the infants, 89.2% had blood type Rh (+) and 49.2% blood group A blood group, 24.8% B blood group, 22% O blood group, 4% AB blood group. Of the mothers of the infants, 72% were Rh (+) and 53.6% of the mothers had blood group O blood group, 21.2% A blood group, 11.6% B blood group, 6.4% AB blood group. Direct Coombs test was found positive in 30% of the cases and the diagnosis of positive Coombs test positive was 29.3% Rh and subgroup incompatibility. When all the cases were evaluated ethiologically, ABO incompatibility was the highest, only ABO incompatibility was 15.2%, Rh incompatibility and subgroup incompatibility was 10.4%, ABO incompatibility and subgroup incompatibility was 10%, urinary tract infection was 7.2%, only subgroup the incidence of non-compliance was found to be 5.2%, glucose 6 phosphate dehydrogenase (G6PD) enzyme deficiency 4%, cause unknown 3.6%, nutritional deficiency 3.2%, hypothyroidism 1.2%, breast milk jaundice 0.4%. All patients were treated with phototherapy. The mean duration of phototherapy was 24.07 ± 17.85 hours. The rate of cases who had only phototherapy treatment was 84%, blood transfusion rate was 6.4%, the rate of IVIG treatment was 5.2%, blood exchange and IVIG treatment was 4.4%. Conclusion: In order to reduce the neonatal jaundice which is frequently encountered in our society, some precautions should be taken. Early and frequent feeding of the newborn, prevention of premature births, taking measures for blood group incompatibilities, explaining the importance and benefits of breast milk to families, close follow-up of the babies in the risk group, raising the awareness of the families in this regard, prevention of birth trauma, questioning the story of the sibling during the newborn examinations In the first week, it is necessary to reevaluate in terms of nutrition, weight control and jaundice, and should be called early for the control examination of the babies who are discharged early. Brain damage is an important problem for the community when early diagnosis and treatment of neonatal hyperbilirubinemia is not performed. Early diagnosis and treatment of these patients will reduce morbidity and even mortality. While ABO and Rh discrepancies, which are an important etiologically important problem, are closely observed, other etiologic conditions such as infections, G6PD deficiency, subgroup incompatibility, hypothyroidism should be kept in mind and early diagnosis treatments should be made.