Ev tozu akarına duyarlı persistan astımlı çocuklarda sublingual immunoterapinin hastalığın doğal seyri üzerine etkisi
  1. Tez No: 156509
  2. Yazar: CEVDET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IŞIL BERAT BARLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: allergy, asthma, house dust mite, inhaled corticosteroids, sublingual immunotherapy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmada ev tozu akarına duyarlı 4-16 yaş arasındaki astımlı çocuklarda 3 yıl süresince kullanılan sublingual immunoterapinin (SLIT) uzun dönemde atak sıklığı, inhale kortikosteroid (İKS) ve intranazal kortikosteroid (İNS) dozu ve kullanım süresi, prik deri testi duyarlılığı, nazal sürüntüde eozinofili ve total eozinofıl sayısı, solunum fonksiyon testi parametreleri, bronş hiperreaktivitesi ve serum total IgE üzerine etkisi yıllara göre değerlendirilmiş, aynı özellikleri taşıyan hastalarla karşılaştırılmıştır. Çalışma sonunda 36 çocuk 3 yıllık SLIT'yi tamamlamıştır. Kontrol grubundaki 31 çocuk ile yapılan karşılaştırmalarında immunoterapi başlangıcında anlamlı fark olmamasına rağmen üçüncü yıl sonunda SLIT kullanan gruptaki çocukların ortalama günlük İKS dozu, son bir yıl içerisinde İKS ve İNS kullanım süresi istatistiksel anlamlı olarak azalmıştır. Aynı zamanda SLIT grubundaki çocuklar üçüncü yılın sonunda en az altışar ay hem İKS ve hem de İNS tedavilerini kesebilmişlerdir. Bu durum kontrol grubundakilerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlıdır. Ayrıca, SLIT kullanan grupta ortalama günlük İKS dozu ve yıl içinde İKS kullanma süresi birinci, ikinci ve üçüncü yılların sonunda başlangıca göre anlamlı olarak düşmüştür. Kontrol grubunda ise ortalama günlük İKS dozu birinci ve ikinci yılların sonunda azalmış ancak üçüncü yıla gelindiğinde dozun artırılması gerekmiştir. İNS kullanma süresi SLIT kullanan grupta ikinci ve üçüncü yıllardan sonra azalmış, kontrol grubunda ise azalma görülmemiştir Çalışmamızda hafif atak sayısı ikinci ve üçüncü yılların sonunda, ağır ve toplam atak sayıları birinci, ikinci ve üçüncü yılların sonunda SLIT kullanan grupta SLIT öncesi döneme göre anlamlı olarak azalmış, kontrol grubunda ise takip öncesi dönemle takip eden yıllar arasında anlamlı bir azalma görülmemiştir. Ancak grupların karşılaştırılmasında herhangi anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmada SLIT alan gruptaki çocukların %FEV1 ve %FEF25-75 değerleri immunoterapinin ikinci ve üçüncü yılı sonunda başlangıç değerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı artmıştır. Öte yandan, kontrol grubundaki çocuklarda bu parametrelerde herhangi anlamlı bir artış gözlenmemiştir. SLIT alan çocukların 1 yıllık izlem sonunda %FEV1, %FEF25-75 değerleri kontrol grubundakilere göre anlamlı düşük bulunmuştur.Bu çalışmada ev tozu akarı duyarlı astımlı çocuklarda SLIT kullanımının birinci yıldan sonra astım semptomlarını kontrol etmek için gerek duyulan günlük İKS dozunu ve yıllık kullanım süresini azalttığı, bununla beraber solunum fonksiyon parametrelerinden %FEV1 ve %FEF25-75 değerlerinde iyileşme sağladığı gösterilmiştir. Öte yandan, aynı klinik ve demografik özellikleri taşıyan ve sadece medikal tedavi alan kontrol grubundaki çocuklarla 3 yıllık takip sonunda semptomları kontrol etmek için gereksinim duyulan günlük İKS dozu ve İKS'nin yıllık kullanım süresi aynı kalmıştır. SFT parametrelerinde ise düşme olmamakla birlikte herhangi bir düzelme görülmemiştir. Bu sonuçlar, ev tozu akarına duyarlı persistan astımlı çocuklarda SLIT'nin inhale İKS ihtiyacını azalttığı ve hatta hastaların büyük bir çoğunluğunda ortadan kaldırdığını göstermektedir. Ayrıca, uzun vadede SLIT kullanan çocuklarda ilaç tedavisini azaltmalarına ve/veya kesmelerine (%57) rağmen kontrollere kıyasla %FEV1, %FEF25-75 değerlerinde artış, reversibilitede ise azalma gözlemlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada ev tozu akarına duyarlı astımlı çocuklarda sadece medikal tedavi alan çocuklara kıyasla medikal tedaviye ek olarak başlanan SLIT'nin uzun dönemde %FEV1 ve %FEF 25-75 değerlerini arttırdığı ve buna paralel olarak İKS ihtiyacını azalttığı ve hatta hastaların büyük oranında (%57) ortadan kaldırdığını, yine toplam astım atak sayısını azalttığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Asthma is a chronic inflammatory disorder of airways in which many cells and cellular elements play role. This chronic inflammation causes an associated increase in airway hyperresponsiveness that leads to recurrent episodes of wheezing, breathlessness, chest tightness and coughing. Inhaled corticosteroids (ICS) and bronchodilators have been successfully used in the management and treatment of asthma up to date. Presence of some irreversible changes in the airways, recurrence of symptoms after discontinuation of medications, as well as, detrimental effects of long term usage of ICS had lead researchers to focus on the mechanisms of the disease. In allergen specific immunotherapy allergen extracts are given in increasing doses in order to develop hyposensitization against the offending allergen, with the aim of ameliorating symptoms of the disease. Previously, it had been shown that specific subcutaneous immunotherapy is effective in seasonal and perennial allergic rhinitis and asthma. On the other hand, occurrence of some near fatal anaphylactic reactions and discomfort of repeated injections had limited its usage in childhood asthma. Thus alternative routes such as sublingual immunotherapy (SLIT) for allergen immunotherapy were developed for clinical usage. In this study, children with persistent asthma, who are sensitive to house dust mite were treated with sublingual immunotherapy in addition to medical treatment for three years and were compared with matched controls receiving medical treatment only with respect to clinical and laboratory parameters. Eighty-seven 6-14 years old age children were included into the SLIT group and 31 children were considered as the control group. After 3 years of follow-up, use of inhaled corticosteroid (ICS) based on duration and dose and duration of intranasal corticosteroid usage were significantly lower in SLIT group than controls. Also discontinuation of ICSs and intranasal steroids (INS) for at least 6 months were significantly more common in SLIT group. When compared with baseline duration and dose of ICS treatment decreased significantly after the second and third year of SLIT. Furthermore, number of asthma exacerbations decreased after second and third year of SLIT when compared to baseline. No such decrease was detected in controls. FEV1 % VI 1and FEF 25-75% values significantly increased in the SLIT group when compared to baseline at the end of second and third year. Despite more rigorous ICS usage, no improvement in lung functions was detected in controls In this study, house dust mite sensitive asthmatic children receiving medical therapy were followed-up for three years. At the end of the study period, duration of ICS and INS treatment in the previous year and daily dose of ICSs significantly lessened in SLIT group when compared with controls receiving only medical treatment. Also, FEV1% and FEF25-75% values significantly increased only in the SLIT group when compared to baseline.