Oto boyacısı çırak adölesanlarda mesleksel astım
Occupational asthma in apprentice adolescent car painters
  1. Tez No: 156549
  2. Yazar: AARİF EİFAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT E. ŞEKEREL, PROF.DR. TEZER KUTLUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, anket, izosiyanat, mesleksel astım, metakolin, oto boyacısı, PEF, Adolescent, car painters, isocyanate, methacholine, occupational asthma, PEF, questionaire
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ill ÖZET Eifan A., Oto boyacısı çırak adolesanlarda mesleksel astım, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2004. Mesleksel astım, mesleksel akciğer hastalıkların en önemli nedenidir ve erişkinlerde ayrıntılı olarak çalışılmıştır. Çocuk istihdamı özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin sorunudur ve psikososyal boyutlarının yanısıra akciğer sağlığı üzerine etkilerininde irdelenmesi gerekir. Ankara ilinde oto boyacılık yapmakta olan çırak adolesanlarda izosiyanata bağlı mesleksel astım varlığını araştırmak amacıyla il merkezindeki mesleki eğitim merkezlerine devam eden 15-20 yaşlarındaki 72 oto boyacısı çırak adolesan anket, solunum fonksiyonları, ekspiratuvar zirve akım hızı (PEF) izlemi ve metakolin inhalasyon testi ile araştırıldı. Aynı bölgedeki Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri kontrol grubu olarak hem anket hem de solunum fonksiyon testi ile incelendi. Çalışma grubunun %50'si mesleki ajanların yakınmalara neden olduğunu belirtirken, seri PEF izlemi uygulanan 22 olgunun 17'sinde PEF değişkenliği %20 ve üzerindeydi. Metakolin inhalasyon testi yapılan 12 olgunun 3'ünde PC2o < 8 mg/ml idi ve bu 3 olgu mesleksel astım tanısı aldı. Kontrol grubu ile çalışma grubu arasında solunum fonksiyonları açılarından fark yoktu. Sonuç olarak oto boyacılığı yapan adolesanlarda mesleksel astımın varlığının gösterilmiş olması, adolesan çalışanların özellikle akciğer sağlığı yönünden yakın izlenmeleri gerektiğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Eifan A., Occupational asthma in apprentice adolescent car painters. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara 2004. Occupational asthma is one of the leading cause of occupational lung diseases and it is extensively studied in adults. Childhood employment is a problem mostly seen in developing countries like Turkey and its effects on psychososcial and lung health should be evaluated. In order to investigate the presence of isocyanate-induced occupational asthma in apprentice adolescent car-painters, 72 adolescents between the age of 15-20 years studying in Vocational Training Centers of Ankara were investigated using questionaire, pulmonary function test (PFT), serial peak expiratory flow (PEF) measurements and methacholine inhalation tests. As control group, adolescents studying in Industrial and Commercial Trainning Centers located in the same environment were investigated with questionaire and pulmonary function tests. Almost 50% of the study group had complaints upon exposure to occupational agents and 17 out of 22 with serial PEF measurements showed a variability of £20%. Three out of 12 tested with methacholine inhalation test was found to have a PC20 ^ 8 mg/ml and diagnosed as having occupational asthma. There were no statistically significant difference between study and control groups in terms of PFT. In conclusion, we demonstrated the presence of occupational asthma among adolescents car-painters which clearly indicates the need for routine follow up of adolescent workers for lung health.