Hepatiti A'lı çocuklarda serum leptin düzeyleri ve prognoz ile ilişkisi
Serum leptin level and its relationship with prognosis in children with hepatitis A
- Tez No: 156585
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUKADDER AYŞE SELİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Leptin, Hepatit A, Çocuk, Leptin, Hepatitis A, Children
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Hepatit A'lı Çocuklarda Serum Leptin Düzeyleri ve Prognoz İle İlişkisi Leptin, insanlarda gıda alımını ve enerji harcanmasını düzenleyen peptid yapıda bir hormondur. Serum leptin seviyeleri ile vücut yağ kitlesi oranları arasındaki belirgin pozitif korelasyon iyi bilinmektedir. Sitokinlerin leptin seviyelerini etkilediği, leptinin de serum sitokin seviyelerini etkilediği muhtemeldir. Leptinin, Tümör Nekroz Faktör-a (TNF-a), interlökin-2 (IL-2), lnterlökin-6 (IL-6) gibi sitokinleri uyardığı da gösterilmiştir. Literatürde akut viral hepatit A'da serum leptin düzeylerini araştıran herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, çocukluk çağında farklı klinik şekilde gelen hepatit A olgularında serum leptin düzeyleri ve bu düzeyler ile prognoz arasındaki ilişki araştırıldı. Yaşları 1-13 arası değişen, 14'ü kız, 14'ü erkek toplam 28 hepatit A'lı hasta ve 10 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Tüm hastalarda tanı seroloji ile kesinleştirildi. Hastalarda leptin, karaciğer fonksiyon testleri, rutin hematolojik parametreler, bazı lipid parametreleri, C-Reaktif Protein (CRP) ve a-ı-Antitripsin hem ilk başvuruda hem de birinci ayda bakıldı. Serum leptin seviyeleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) metodu ile çalışıldı. Ayrıca tüm hastaların ve sağlıklı çocukların vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplandı. Hasta ve sağlıklı çocukların VKİ'leri sırasıyla 15,4±1,8 kg/m2 ve 15,9±0,3 kg/m2 idi (p>0,05). Akut viral hepatit A'lı çocukların başvuruda ve birinci ayda ölçülen serum leptin düzeyleri 1,50+0,39 ng/ml ve 1,73±0,68 ng/ml olarak bulunurken (p0,05). Hasta ve sağlıklı çocukların serum leptin seviyeleri ile VKİ'leri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon vardı (sırasıyla r=0,717, p=0,0001 ve r=0,871, p=0,001). Fulminan ve nonfulminan seyreden hepatitli olguların serum leptin seviyeleri sırasıyla 1,33±0,25 ng/ml ve 1,52±0,4 ng/ml (p>0,05), ikterik ve anikterik seyreden hepatitli olguların serum leptin seviyeleri sırasıyla 1,53±0,42 ng/ml ve 1,32±0,07 ng/ml (p>0,05) olarak bulundu. Hastalarda serum leptin seviyelerinin sadece VKİ ile korelasyonunun olduğu tesbit edildi. Sonuç olarak hepatit A'lı çocuklarda da sağlıklı çocuklarda olduğu gibi serum leptin seviyeleri ile VKİ arasında korelasyonun olduğu, ilk başvurudaki serum leptin seviyelerinin sağlıklı çocuklardakinden farklı olmadığı, birbirinden farklı klinik şekillerdeki hepatit A olgularında serum leptin düzeylerinin değişmediği ve leptinin akut viral hepatitte prognostik bir faktör olarak kullanılamayacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Serum Leptin Level And Its Relationship With Prognosis In Children With Hepatitis A Leptin is a peptide hormone that mainly regulates food intake and energy expenditure of human body. A close positive correlation between serum leptin level and the percentage of body fat stores is well known. It is possible that cytokines affect leptin level and leptin affects cytokine level. It has been demostrated that leptin stimulates cytokines such as Tumor Necrosis Factor-a (TNF-a), lnterleukin-2 (IL-2) and lnterleukin-6 (IL-6). There is no study investigating serum leptin level in acute viral hepatitis A in the literature. In this study, serum leptin level and its relationship with prognosis in children having viral hepatitis A with different presentations were investigated. Twenty eight patients (14 male and 14 female) with hepatitis A and ten healthy children, aged 1 and 13 years, were included in the study. The diagnosis was confirmed with serologic tests in all patients. Leptin, liver function tests, routine hemotologic parameters, some lipid parameters, C-Reactive Protein (CRP), a-i-Antitrypsin were measured at the beginning and one month later in patients. Serum leptin level was determined with Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Body mass index was calculated for all patients and healthy children. In patients with hepatitis A and healthy children, body mass index was 15.4±1.8 kg/m2 and 15.9±0.3 kg/m2, respectively (p>0.05). Mean serum leptin level was 1.55±0.25 ng/ml in healthy children (p>0.05) while 1.50±0.39 ng/ml and 1.73±0.68 ng/ml, at beginning and one month later, respectively, (p0.05); and in patients with icteric and anicterik hepatitis as 1.53±0.42 ng/ml and 1.32±0.07 ng/ml, respectively, (p>0.05). There was a correlation between only body mass index and serum leptin level in patients. It was concluded that there was a positive correlation between serum leptin level and body mass index in both patients with hepatitis A and healthy children, and at the beginning serum leptin level in patients with hepatitis A were not different than that ofVI healthy children. There was no alteration in serum leptin level in terms of different clinical presentation; and leptin could not be used as a prognostic factor in patients with acute viral hepatitis A.