Nefrotik sendromlu hastalarda kolşisinin antiproteinürik etkisi
Antiproteinuric effect of colchicine on patients with nephrotic syndrome
- Tez No: 156584
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELALETTİN KOŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nefrotik sendrom, Kolşisin, Sitokinler, Nephrotic syndrome, Colchicine, Cytokines
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
VI ÖZET Nefrotik sendrom (NS), ödem, ağır proteinüri, hipoalbuminemi ve hiperlipidemi ile karakterize, sıklıkla çocuklarda görülen bir hastalıktır. NS' lu çocukların % 80' ini minimal-change nefrotik (MCNS) sendrom oluşturmaktadır. MCNS etyopatogenezinde özellikle hücresel immün sistem bozuklukları üzerinde durulmaktadır. MCNS' da rölaps esnasında T- helper 1 hücrelerince salınan interlökin-2 (IL-2), IFN-y, T hücre yüzey reseptörü olan IL-2R ve TNF-a seviyelerinde artış tespit edilmiştir. Bu sitokinler normal glomerüler bazal membranda proteinlere karşı geçirgenlik artışına neden olmaktadır. MCNS' lu hastalarda rölaps esnasında T-supressor hücre seviyeleri düşük ve T- helper/T-supressor oranları artmış olarak bulunmuştur. Kolşisinin T- helper 1 hücrelerinden IL-2 salınımını ve IL-2 reseptörü oluşumunu engellediği ve IFN-y' nın etkilerini inhibe ettiği gösterilmiştir. Kolşisin, FMF, Behçet sendromu, psoriazis ve siroz gibi otoimmün hastalıklarda kullanılmakta ve yüksek olan T-helper/T-supressor oranını normale çevirdiği bilinmektedir. MCNS patogenezinde sitokin salınımında bozukluk olması ve kolşisinin sitokin salınımını baskılıyor olması, MCNS' lu hastalara kolşisin tedavisinin etkin bir rolü olabileceğini düşündürdüğü için bu çalışma planlandı. Hastalar onüçer kişilik iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (standart tedavi grubu) standart steroid tedavisi (toplam dört ay), ikinci gruba (kolşisin grubu) steroid tedavisine ek olarak 12 ay kolşisin tedavisi verildi. Hastalar oniki ay boyunca takip edildiler. Bu süre içinde remisyona girme süreleri, rölaps sıklığı ve ilaç yan etkileri açısından değerlendirildiler. Standart tedavi grubundaki hastalar, ortalama 12.07 + 3.49 gün, kolşisin grubundaki hastalar, ortalama 12.53 ± 3.45 günde remisyona girdiler. Her iki grubun remisyona girme süreleri karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edilmedi. Standart tedavi grubunda 6 hastada toplam 7 rölaps görülürken, kolşisin alan grupta 3 hastada toplam 3 rölaps tesbit edildi. Her iki grubun rölaps sıklıkları istatistiksel olarak karşılaştırıldığında aralarındaki fark anlamlı bulunmadı. Bu durum MCNS etyopatogenezinde hücresel immünite bozukluğunun rolünün ve kolşisinin hücresel immün sistem üzerinde etkinliğini sorgulanması gerektiğini düşündürmektedir. Ancak, bu sorunun cevabını bulabilmek için daha fazla sayıda hasta ile uzun süreli çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Antiproteinüric Effect of Colchicine on Patients with Nephrotic Syndrome Nephrotic syndrome is a disorder frequently appeared in children and characterised by edema, massive proteinuria, hypoalbuminia and hyperlipidemia. Of children with nephrotic syndrome % 80 have minimal-change nephrotic syndrome (MCNS). Especially cell-mediated immunity disorders have been suggested in the etiopathogenesis of MCNS. It was determined that, interleukin-2 (IL-2), T cell surface receptor (IL-2R) and TNF-a released by T-helper 1 cells increased during the relapse of MCNS. These cytokines cause an increase in permeability of normal glomerular basal membrane for proteins. It was found that the levels of T suppressor cells were low and T-helper/T-suppressor ratio was high during the relapse of patients with MCNS. It was revealed that colchicine inhibited the release of IL-2 and production of IL- 2R from T-helper 1 cells and the functions of IFN-y. It is known that colchicine is used for autoimmune diseases such as FMF, Behcet's syndrome, psoriasis, cirrhosis and changes high T-helper/T-suppressor ratio to normal. The abnormal cytokine release in the pathogenesis of MCNS and the inhibition of cytokine release by colchicine led us to investigate the role of colchicine treatment in the patients with MCNS. The patients were divided into two groups; each have 13 children. To the first group (Standard therapy group) standard steroid treatment (total of 4 months), to the second group (colchicine group) 12 months colchicine teratment in addition to steroid treatment were given. Patients were followed for 12 months. Time to remission, relapse frequency and side effects of the drugs were evaluated. Time to remission for patients in standard therapy group and in colchicine group were 12.07 ± 3.49 days and 12.53 ± 3.45 days, respectively. Statistically significant differences was not found when time to remission of two groups were compared. While 7 relapses appeared in 6 patients of standard therapy group, 3 relapses happened in 3 patients of colchicine group. When relapse frequencies of both groups were statistically compared, the difference was not significant. The results led us to reconsider the role of cell-mediated immunity in MCNS etiopathogenesis and the effectivity of colchicine on the cell-mediated immun system. However, in order to find out the answer of this question, we think that long term studies with higher number of patients are required.