Deneysel diabette endotel fonksiyon bozukluğunun düzeltilmesinde statinlerin etkinliği
The role of statins in the treatment of experimental diabetes with endothelial disfunction
  1. Tez No: 156624
  2. Yazar: SAMET YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALTAN TÜZÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, simvastatin, streptozotosin-diabet, thapsigargin, vasküler reaktivite 67, dislipidemia, simvastatin, streptozotosin-diabetes, thapsigargin, vascular reactivity 68
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
6.0. ÖZET 6.1. Özet Deneysel Diabette Oluşan Endotel Fonksiyon Bozukluğunun Düzeltilmesinde Statinlerîn Rolü Bu tez kapsamında streptozotosin(STZ) ile oluşturulan 14 haftalık diabetik sıçanlarda, simvastatin tedavisinin, diabetin genel karakteristikleri, vasküler reaktivite üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla deney hayvanları, kontrol, kontrol-statin, diabet, diabet-statin olmak üzere dört gruba ayrılmıştır.Diabet tek doz 45mg/kg dozunda, kuyruk veninden enjekte edilerek oluşturulmuş ve STZ injeksiyonundan üç gün sonra kan glukoz düzeyleri 250mg/dl ve üzerinde olan sıçanlar, diabetik olarak kabul edilmiştir.Diabet oluşumundan 8 hafta sonra kontrol-statin ve diabet- statin grplarındaki sıçanlara, lmg/kg dozunda intraperitoneal yolla simvastatin tedavisi uygulanmıştır. 14 haftalık deney süresi boyunca, bütün gruplardaki sıçanlara, yem ve su kısıtlaması yapılmaksızın, standart koşullarda bakılmıştır. Diabetik sıçanlarda görülen hiperglisemi, ile vücut ağırlığında azalmanın, simvastatin tedavisi ile kısmen düzeltildiği, ancak yine de kontrol sıçanlardan farklı olduğu görülmüştür. Simvastatin tedavisi, diabetik sıçanlarda dislipideminin göstergelerinden olan plazma trigliserid ve kolesterol düzeylerindeki artışı, kontrol düzeylerine indirmiştir. Vasküler kasılma ve gevşeme yanıtlan gözlemlemek için, iki ara amaç altında deneyler yapılmıştır: 1-İskemi-repertuzyon modeli, 2-Thapsigargin içeren model. îskemi-reperfüzyon modelinde, gevşeme ve kasılma yanıtları iskemi-reperfüzyon öncesi ve sonrası hiçbir fark görülmemekle beraber, kontrol ve diabet grupları arasında da kasılma ve gevşeme yanıtlan açısından anlamlı bir fark olmaması üzerine,tedavili gruplar için bu deneyi yapmaktan vazgeçildi ve diğer deney protokolüne geçildi. Diabetik sıçanların izole aorta halkalannda, tek doz fenilefrin (10"7Molar) ön kastırma sağlandıktan sonra (thapsigargin öncesi) asetilkolin ile elde edilen endotel gevşeme yanıtlarında, kontrol sıçanlardan elde edilen yanıtlara oranla gözlenen belirgin azalmanın, simvastatin tedavisi ile kısmen düzeldiği saptanmıştır.Thapsigargin ortama eklendikten sonra ise, endotel bağımlı asetilkolin gevşeme yanıtlan, thapsigarginden dolayı tüm gruplarda, thapsigargin öncesi gevşemelere göre, istatistiksel olarak anlamlı derecede azalmakla beraber, tedavili grupta (diabet-statin) gevşeme yanıtı, diabet grubuna göre kısmen de olsa daha fazla olduğu görülmüştür.Elde ettiğimiz sonuçlar, diabetik sıçanlara uygulanan simvastatin tedavisinin, diabetik dislipidemiyi tamamen düzeltmesine ek olarak, diabette bozulan endotel bağımlı gevşeme yanıtlarını da kısmen düzelttiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
6.2.ABSTRACT THE ROLE OF STATINS IN THE TREATMENT OF EXPERIMENTAL DIABETES WITH ENDOTHELIAL DISFUNCTION In this study, it is aimed to research the effect of simvastatin treatment on the general characteristics of diabetes and vascular reactivity in 14 week-old streptozotosin(STZ)- diabetic rats. With this aim, experimental rats are seperated into four groups as control, control-statin, diabetes and diabetes-statin. Diabetes is performed with 45mg/kg single dose via tail-vein injection and the rats, whose blood glucose levels are 250 mg and above after three days after the STZ injection are accepted as diabetic. 8 weeks after the diabetes is performed, lmg/kg simvastatin treatment is given via intraperitoneal route to both of the control-statin and diabetes-statin groups. During the 14 week-long experiment, without food or water restriction, all rats are taken care under standard conditions. It is observed that hyperglycemia and weight-loss seen in diabetic rats are treated with simvastatin partially, but still different from the control group. Simvastatin treatment has lowered the plasma triglycerid and cholesterol levels, which are the signs of dislipidemia, to the control levels in diabetic rats. To observe the vascular contraction and releasing responses, experiments are made under two goals. 1- Ischemia- reperfusion mode. 2-Thapsigargin including model. In ischemia- reperfusion model, there has been no difference before and after ischemia-reperfusion in contraction and releasing response that it has been given up to do this experiment to the treated groups and another experimental procedure has been chosen. In isolated aortic rings of diabetic rats, after pre-contraction is performed with single dose Phenilephrine(10"7 molar) (before thapsigargin), it is observed that decreasing response in endothelial releasing responses with asetilcholine is treated partially with simvastatin treatment. After thapsigargin in all groups, endothel-related acetilcholine releasing responses, are descreased statistically significant, the releasing response in treated group (diabetes-statin) differs from the diabetic group partially but more. Our results have shown that simvastatin treatment in diabetic rats, in addition to treatment of diabetic dyslipidemia, has also treated endothel-related releasing response in diabetes partially.