Zonguldak ilinde yataklı tedavi hizmeti veren hastanelerde çalışan hemşirelerin klinik nütrisyon bilgi düzeyi ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi
Determining of clinical nutrition knowledge of nurses who are working at hospitals which have inpatient
  1. Tez No: 156656
  2. Yazar: NURDAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPER CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik Nütrisyon Bilgisi, Hemşire, Eğitim, Clinical Nutrition Knowledge, Nurse, Education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK İLİNDE YATAKLI TEDAVİ HİZMETİ VEREN HASTANELERDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN KLİNİK NÜTRİSYON BİLGİ DÜZEYİ VE EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ Nurdan YALÇIN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Alper CİHAN Nütrisyon desteği tedavisini uygulayan sağlık personelinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmasının, tedavi başarısını arttıracağı ve komplikasyonlan azaltacağı literatürde birçok çalışmayla gösterilmiştir. Bu araştırma da nütrisyon desteği uygulanan hastalara bakım veren hemşirelerin klinik nütrisyon bilgi düzeylerinin ve ülkemizde bu alanda aldıkları eğitimi saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Nisan - Temmuz 2004 tarihleri arasında Zonguldak İlinde mevcut SSK, Sağlık Bakanlığı ve ZKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanelerinde çalışan 302 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, oluşturulan anket formu kullanılarak görüşme tekniği ile toplanmıştır. Ülkemizde hemşire yetiştiren programların müfredatları incelenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde aritmetik ortalama, tek yönlü varyans analizi, korelasyon Pearson testi, Stutend-t testi kullanılmıştır ve analiz sonuçlan %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. mÖZET (devam ediyor) Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hemşirelerin Klinik Nütrisyon'a ilişkin bilgilerinin istenilen düzeyde olmadığı ve ülkemizde klinik nütrisyonla ilgili bilgilerin diğer derslerin içerisine sıkıştırılarak kısıtlı bir şekilde verildiği belirlenmiştir. Hemşirelerden Lisans mezunu olanların diğer gruplara göre daha yüksek bilgi puanına sahip olduğu; mesleki deneyimin bilgi puanlarını etkilemediği; nütrisyon bilgisi ile nütrisyonel değerlendirme uygulamalarının yalandan ilişkili olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ülkemizde hemşire eğitimi veren kurumların müfredatları klinik nütrisyon açısından yeniden gözden geçirmesi ve mezun olup sahada çalışanlar için de düzenli eğitim çalışmaları yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINING OF CLINICAL NUTRITION KNOWLEDGE OF NURSES WHO ARE WORKING AT HOSPITALS WHICH HAVE INPATIENT Nurdan YALÇIN Zonguldak Karaelmas University Institute of Health Sciences Department of Clinical Nutrition Thesis Advisor: Yrd.Doç.Dr.Alper CİHAN Several researches have shown that when staff, who carries out nutrition support, has adequate knowledge about this subject, the success of the treatment increases and the complication risk decreases. This research has been done to determine the level of knowledge of nurses about clinical nutrition, and the adequacy of education about clinical nutrition. This study was carried out in April-July 2004 with 302 nurses working at tree different hospitals in Zonguldak (Hospital of University of Zonguldak Karaelmas, Hospital of Health Ministry and Social Insurance Hospital). The data of this study was collected with interview technique using a questionnaire. The curriculums of programs of nurse education colleges in Turkey were investigated. Pearson correlation analysis, student t-test, arithmetical means, ANOVA one way variance analysis were used for the analysis of data. vABSRACT (continues) According to findings of this study, the clinical nutrition knowledge of nurses was not at the expected level and information about clinical nutrition was restricted in the other lessons. Nurses with graduate degree had higher knowledge score than the others and the duration of occupational experience of nurses didn't affect knowledge scores. There was relation between nutrition knowledge and nutrition assessment practices. According to the findings of this study, the nurse education institutions should review their curriculums about clinical nutrition and systematic education program on nutrition should be organized for nurses who are on active practice.