İzotermik CO2 pnömoperitonun fizyolojik etkileri
  1. Tez No: 156657
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZGÖNÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ UZUNKÖY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömoperiton, Hipotermik karbondioksid, İzotermik karbondioksid, Vücut çekirdek ısı, Laparoskopik kolesistektomi VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Bu araştırma laparoskopik kolesistektomi için uygulanan hipotermik ve izotermik C02 pnömoperitonun vücut ısı değişikleri, postoperatif ağn, sistemik stres yanıtı ve solunura fonksiyon testlerine olan etkilerini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya ASA I, II ve III risk grubuna giren ve yaşlan 18-70 arasında değişen elektif şartlarda laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan 30 hasta dahil edildi. Hastalar 15 kişilik iki gruba ayrıldı. Birinci gruba 21 °C (hipotermik) ve ikinci gruba 37 °C (izotermik) CO2 gazı verilerek pnömoperiton oluşturuldu. İnsuflasyondan hemen önce başlanarak, 10 dakikalık aralarla özefagus içi ve cilt ışılan ölçüldü. İnsuflasyondan hemen önce, pnömoperiton'un 30. dakikasında ve desüflasyondan 30 dakika sonra arteriyel kan alınarak pH, PaC02, PaÛ2 ve venöz kan alınarak ACTH, glukoz ve kortizol değerleri ölçüldü. Postoperatif dönemde 1., 4. ve 12. saatlerde visual analog skala kullanılarak hastalann ağnlan değerlendirildi. Tüm olguların ameliyat öncesi ve postoperatif 24. saatte solunum fonksiyon testleri değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmada cilt ısısının da izotermik grupta anlamlı bir yükseklik saptanırken özefagus ısısında anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif ağn değerleri izotermik grupta anlamlı olarak düşük idi. Kan gazlan açısından gruplarda anlamlı bir fark saptanmadı. Metabolik (ACTH, kortizol, glukoz) yönden her iki grupta preoperatif döneme göre postoperatif dönemde anlamlı bir yükseklik saptanırken, gruplar arası karşılaştırmada anlamlı bir fark yoktu. Solunum fonksiyon testleri (FVC, FEVİ, PEF ve FEVİ/FVC) açısından her iki olgu gruplan karşılaştinldığında postoperatif dönemde izotermik grupta istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükseklik saptandı. Sonuç olarak laparoskopik girişimlerde pnömoperiton için kullanılan karbondioksid gazının ısıtılmasının postoperatif ağnyı azaltması ve solunum fonksiyonlannı daha az olumsuz etkilemesi nedeni ile bu gazın hipotermik kullanımına tercih edilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was aimed to investigate the effects of laparoscopic cholecystectomy, which was performed using carbondioxide pneumoperitoneum at 21 °C or 37 °C, on body temperature changes, postoperative pain severity, stress response or respiratory function tests. Thirty patients (age between 18 and 70) of American Society of Anesthesiologist status I, II and III for elective laparoscopic cholecystectomy were enrolled in the study. Subjects were assigned into 2 groups according to used carbondioxyde pneumoperitoneum at 21 °C (n=15) or 37 °C (n=15) during laparoscopic cholecystectomy. Core body temperature and skin temperature was measured at 10 minutes intervals beginning just before insufflation and during pneumoperitoneum. Blood arterial pH, arterial carbondioxide pressure and arterial oxygen pressure was measured just beforeinsufflation, at 30 minutes of pneumoperitoneum and 30 minutes after desufflation. Glucose, cortisole and adrenocorticotrophic hormone were measured in venous blood samples that drawn just before insufflation and 30 minutes after desufflation to evaluated surgical stress response evaluated. Biochemical analysis and respiratory function tests was performed at preoperative period and 24. hours of postoperative day. The postoperative pain severity of subjects was evaluated at 1, 4 and 12 hours of postoperative period using visual analog scala. Mean skin body temperature was significantly higher in isothermic group than hypothermic group (p0.05).