Elektif sezaryen ameliyatlarında desfluran ve sevofluranın anne ve yenidoğanda etkisinin karşılaştırılması
Effect of desflurane and sevoflurane on mothers and newborns after elective cesarean sections
  1. Tez No: 156740
  2. Yazar: GÖZDE BUMİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FEHMİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Desfluran, sevofluran, NACS, Apgar skoru, Desflurane, sevoflurane, NACS, Apgar score
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET Bumin Aydın G. Elektif sezaryen ameliyatlarında desfluran ve sevofluranın anne ve yenidoğanda etkisinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Tezi. Ankara 2004. Elektif sezaryen ameliyatlarında genel veya rejyonel anestezi uygulanmaktadır. Daha önce yapılan çalışmalarda genel anestezinin yenidoğan üzerindeki depresif etkileri gösterilmiştir. Desfluran ve sevofluranın anne ve yenidoğan üzerine olan etkilerinin karşılaştırıldığına dair yapılmış bir çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı elektif sezaryen ameliyatı olacak annelere desfluran ve sevofluran inhalasyon anestezisi verilerek annenin vital bulguları, umblikal arteriyel kan gazı değerleri, yenidoğanın Apgar skoru ve Nörolojik Adaptif Kapasite Skorlaması (NACS) karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya elektif sezaryen ameliyatı olacak 20-35 yaşlarında ve ASA I grubunda olan 102 miyadında (37-42 hafta) gebe alınmış, randomize olarak iki gruba ayrılarak 4 mg/kg tiyopental ile indüksiyon ve 1.5 mg/kg süksinil kolin ile kas gevşekliği sağlanarak bir gruba %50-50 NÜ0-O2 karışımı içinde % 2.5 desfluran, ikinci gruba % 1.5 sevofluran anestezisi uygulanmıştır. Preoperatif ve intraoperatif 3 dakikada bir ortalama arteriyel basınçları izlenmiş, kanama miktarları, umblikal arteriyel kan gazı değerleri, Apgar skorları ve NACS değerlendirilmiştir. Desfluran grubundaki yenidoğanların 15. dakika toplam NACS skorunun sınırda anlamlı olarak iyi, 2. saat toplam skorun ve aktif kas tonusunun değerlendirildiği muayenelerde anlamlı derecede iyi, 24. saat skorlarında ise gruplar arasında fark çıkmadı. Her iki grubun Apgar skorları arasında, kanama miktarları, indüksiyondan bebeğin çıkışına, uterus insizyonundan bebeğin çıkışına ve umblikal arterden kan gazı alma süreleri ve kan gazı değerleri arasında fark bulunmamıştır.Grupların ortalama arteriyel basınç (OAB) değerlerinin desfluran grubunda sevofluran grubundan daha yüksek ve başlangıç değerine daha yakın olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak sevofluran anestezisinin yenidoğanda erken dönemde aktif kas tonusunu etkilerken desfluran anestezisi alan yenidoğanların erken dönemde daha aktif oldukları gözlendi, 24. saatte her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bumin Aydın G. Effect of desflurane anda sevofurane on mothers and newborns after elective cesarean sections. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Anaesthesiology and Reanimation Thesis, Ankara 2004. Elective cesarean section could be performed under general or regional anaestesia. Depressive effects of general anaestetics on the newborn had been pointed out in previous studies. However, there is no study to date comparing the effects of desflurane and sevoflurane on the mother and newborn. The aim of this study is to compare the effects of these inhalational agents with respect to vital signs, umblical arterial blood gas analysis, Apgar scores and Neurologic and Adaptive Capacity scores. ASA I, 102 patients with ages between 20-35 years at their 37-42 weeks of pregnancy (term) were enrolled in our study. Patients were randomly allocated into two groups. 4mg/kg tiopental is used as induction and 1.5 mg/kg succinyl choline as muscle relaxant were used for intubation. First group received 50-50% NDO-02 mixture with 2.5 % desflurane and second group received 1.5% sevoflurane. Mean arterial pressure(MAP) were monitered in every 3 minutes periodically. Amount of blood loss, umbilical arterial gas analysis, Apgar scores and NACS were evaluated. In the desflurane group, newborns had statistically borderline significant total NACS values at fifteenth minute examination. At the second hour NACS evaluation total desflurane group. There was no statistically significant difference between Apgar scores, time for induction to birth, uterus incision to birth, time elapse for umblical arterial blood sampling and arterial blood gas analysis between the two groups. MAP values were similar to baseline values in the desflurane group and were higher in the desflurane group than the sevoflurane group. As a conclusion sevoflurane anaesthesia has a depressive effect on newborns active mucle tonus where as newborns that has received desflurane anaesthesia are more active in the short run but the difference dissapears at the twenty forth hour evaluation.