48-72 aylar arasındaki Türk çocuklarının alıcı dil yapılarının incelenmesi
Review of receptive language structures of Turkish children between 48-72 months
  1. Tez No: 156789
  2. Yazar: TÜLİN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECATE BAYKOÇ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dil gelişimi, alıcı dil, semantik, sözcük türleri, erken çocukluk dönemi, Language development, receptive language, semantic, word types, early childhood period
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
48-72 aylar arasındaki Türk çocuklarının alıcı dil yapılarının incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu araştırma, orta sosyo ekonomik düzeydeki ailelerin anaokuluna devam eden 48-72 aylar arasındaki çocuklarının Türkçedeki dil bilgisi yapılarını ve sözcükleri anlamada geçirdikleri aşamaların, cinsiyet, yaş, anne ve baba eğitim düzeyi, çocuğun doğum sırası ve kardeş sayısı değişkenlerine göre nasıl bir gelişim gösterdiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma evreninden, her yaş grubu için en az 50 kız ve 50 erkekten oluşacak şekilde toplam 215 çocuk seçilerek araştırmanın örnek grubu oluşturulmuştur. Örnek grubundaki çocuklara Denver II Gelişimsel Tarama Testi (DGTT II) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Alıcı Dil Kontrol Listesi (A.D.K.L.) uygulanmıştır. Çocuğa ve aileye yönelik demografik bilgiler ile evde çocuğun dil gelişimini destekleyeceği düşünülen ortamlarla ilgili bilgi alabilmek için hazırlanmış soruların olduğu Aile Bilgi Formu anne ve/veya babalar tarafından doldurulmuştur. Çocukların dil yapılarını ve dildeki sözcük çeşitliliğini içeren 6 standart etkinlik araştırmacı tarafından çocuklara okul ortamında eğitim odası olarak ayrılmış sınıflarda bire bir uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çocukların dil bilgisi yapılarını ve sözcükleri anlama düzeylerinin yaşla birlikte gelişim gösterdiği görülmüştür. Cinsiyet, anne ve baba eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve doğum sırası değişkenlerine göre çocukların dil bilgisi yapılarını ve sözcükleri anlama düzeylerinde farklılık görülse de bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Review of receptive language structures of Turkish children between 48-72 months, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Child Develpment and Education, Ankara, 2004. This research was done with the aim of determining what kind of changes are seen according to children' s sex, age, educational level of their mother and father, birth order and number of siblings variables of Turkish children -attending to preschool and in middle socio economic status families- aged between 48- 72 months go through the comprehension in the Turkish grammar structures and word types. Among the children aged between 48- 72 months, a total of 215 children at least 50 girls and 50 boys from each year took place within the sample group. Denver Developmental Screening Test H (DGTT II) and The Checklist of The Receptive Language (ADKL), which have been developed by the researcher, has been applied to these children. A family information form has been filled by parents for demographic information -which is thought to support language development environmental effect at home- about children and their parents. Six standart activities determined by the researcher, were applied to the children in their school by the researcher individually. Results of this research has shown that comprehension level of grammar structures and words of the children has improved in correlation with age. Sex, educational level of the children's mother and father, birth order and number of siblings variables were not statistically significant in the comprehension of the grammar structures and the words.