İnfertil çiftlerde aile işlevlerinin değerlendirilmesi
The assessment of family functioning in infertile couples
  1. Tez No: 156788
  2. Yazar: FÜSUN DEMİRÖZ GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜNEY ÖZER ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Değerlendirme Ölçeği, aile işlevleri, infertilite, vaka-kontrol vıı, case-control, Family Assesment Device, family functioning, infertility vin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET İnfertil Çiftlerde Aile İşlevlerinin Değerlendirilmesi İnfertilitenin bireylere olumsuz etkilerinin yanı sıra, aile ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerde zayıflamalara neden olduğu bilinmektedir. Diğer taraftan infertilitenin çiftler arasındaki bağlılık, iletişim ve yakınlık duygularını güçlendirdiğini ifade eden çalışmalar da vardır. Bu çalışma infertil çiftlerin aile işlevlerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma için vaka grubu olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfertilite Polikliniği'ne başvuran 133 primer infertil çift ile; kontrol grubu olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği, Sağlam Çocuk ve Yenidoğan poliklinikleri ve II No'lu Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi'ne başvuran 158 fertil çift ile görüşülmüştür. Çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 80 infertil çift ve 80 fertil çift araştırmaya dahil edilmiştir. Görüşülen çiftlere ilk olarak tarafımızdan oluşturulan, çalışmaya alınma kriterleri ile aile ve bireye yönelik sosyodemografık özellikleri değerlendiren“Aile Tanıtma Formu”ve“Üye Tanıtma Formu”verilmiştir. Psikiyatrik hastalıkların eliminasyonu için kullanılan“Prime-MD”(Primary Care Evaluation of Mental Disorders) ölçeğinin ardından, çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan çiftlere yedi alt ölçekten oluşan“Aile Değerlendirme Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen bulgulardan“Gereken İlgiyi Gösterme”ve“Davranış Kontrolü”alt ölçeklerinde infertilitenin aile işlevlerini olumsuz yönde;“Problem Çözme”,“Roller”ve“Duygusal Tepki Verebilme”alt ölçeklerinde ise olumlu yönde etkilemiş olabileceği saptanmıştır. Vaka grubundaki kadınlarda“İletişim”ve“Roller”alt ölçeklerinde, her iki gruptaki gelir ve eğitim düzeyi düşük kadın ve erkeklerde tüm alt ölçeklerde aile işlevlerinin daha olumsuz algılandığı tespit edilmiştir. Aile işlevlerinin, infertilite süresi uzadıkça“Problem Çözme”alt ölçeği dışındaki tüm alt ölçeklerde olumsuz yönde etkilendiği belirlenmiştir. Ayrıca erkek kaynaklı infertilitede, kadın ve erkeklerin tanı sonrası“eşle ve akrabalarla iletişimde değişiklik”tanımladığı durumlarda ve kadınların“infertilitenin ailenin geleceğine etkisi olacağını düşündüğü”durumlarda tüm alt ölçeklerde aile işlevlerinin daha olumsuz algılandığı saptanmıştır. Sonuç olarak, infertilitenin aile işlevlerine hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle infertilite olgusuna bireysel değil aile sistemi çerçevesinde yaklaşılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Assessment of Family Functioning in Infertile Couples It's known that beside the negative effects on individuals, infertility causes deterioration in family functioning and social relationships as well. On the other hand, there are some studies which emphasize that infertility strengthens feelings of loyalty, communication and intimacy between partners. The aim of this study is to evaluate the family functioning of infertile couples. The study sample recruited from 133 infertile couples attending to the Infertility Center of Faculty of Medicine, Çukurova University and 158 fertile couples applying to Family Medicine Outpatient Clinic and Social Pediatry Center of Faculty of Medicine, Çukurova University, and Mother-Child Health and Family Planning Center of Health Ministery. Eighty infertile couples as case group and 80 fertile couples as control group, who had fullfilled the admission criteria, were enrolled in the study. The“Family and Member Introduction Forms”were given to the participants in order to assess admission criteria and sociodemographic characteristics.“Primary Care Evaluation of Mental Disorders”was applied to eliminate the psychological disorders. Finally,“Family Assesment Device”which contains 7 subscales was given to the couples for evaluating family functioning.“Affective Responsiveness”and“Behaviour Control”subscales demonstrated that infertility might have negative effects on family fuctioning. On the contrary,“Problem Solving”,“Roles”, and“Affective Involvement”subscales showed the positive effects of infertility. It was also determined that family functions were negatively perceived by the women of the case group concerning the“Communication”and“Roles”subscales, and by both gender of the case-control groups from low economic and educational status concerning all subscales. When the infertility period was prolonged, it was found that the family functions were affected negatively in all subscales except those in“Problem Solving”. Additionally, concerning all subscales, family functions were affected negatively in male infertility, when men and women informed a change in the communication between spouses and relatives after the diagnosis, and when women thought that infertility might affect the future life of the family. As a result, infertility has either positive or negative effects on the family functioning. Therefore, the approach to the infertility has to be oriented towards the family system rather than the individual.