Erkeklerin kadınların çalışmalarının ev ve aile yaşamına etkileri konusundaki görüşleri
Views of men on the subject of the effect of women working on the home and family life
  1. Tez No: 156793
  2. Yazar: VİLDAN SÖKMEN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜN BENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan kadın, çalışan kadınların sorunları, çalışan kadınların ev ve aile yaşamı, working women, the problems of working women, home and family lives of working women
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Ana Bilim dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Erkeklerin Kadınların Çalışmalarının Ev ve Aile Yaşamına Etkileri Konusunda Görüşleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, evli erkeklerin kadınların çalışmalarının; ev ve aile yaşamına etkileri, ev ve aile ile ilgili hangi konularda problem yarattığı veya yaratacağı ile ilgili görüşlerini belirlemek ve elde edilen bulgulara göre farklı öğrenim düzeyine sahip ve eşi çalışan ve çalışmayan erkekler arasında bu konulardaki benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmak amacıyla planlanmıştır. Araştırma tesadüfi örnekleme ile belirlenen Ulaştırma Bakanlığında görev yapan evli erkek personelle yürütülmüştür, önce Ankara' da çalışan erkek nüfus öğrenim düzeyine göre gruplandırılmıştır. Sonra Ulaştırma Bakanlığına genellenerek, NCSS-PASS programında her bir öğrenim düzeyine olasılık verilerek araştırmaya alınacak erkek sayısı N= 120 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri geliştirilen anket formuna bağlı kalınarak 8 Aralık 2003- 20 Ocak 2004 tarihleri arasında evli erkeklere uygulanarak toplanmıştır.Araştırmaya alınan erkekler arasında kadınlar ev dışında çalışmalıdır görüşünde olanların oranı önde gelmektedir (%71.7). Eşleri çalışan 42 deneğin yarıdan çoğu (%81.0) eşlerinin çalışıyor olmasından memnundur. Erkeklerin yarıdan biraz fazlası (%58.3) eşlerinin/ kadınların ev dışında çalışmasının en önemli nedeninin aile bütçesine katkıda bulunmak ya da ekonomik zorunluluk olduğu görüşündedir. Evle ilgili faaliyetlere bazen katıldıklarını belirten erkeklerin oranı önde gelmektedir (%48.3). Evle ilgili faaliyetlere katıldıklarını belirten erkekler en fazla yemek hazırlama (%24.8) faaliyetine katılmaktadırlar. Eşlerinin/ kadınların ev dışında çalışmasının ev ve aile ile ilgili faaliyetlerin bazen aksamasına neden olduğu/ neden olacağı görüşünde olan erkeklerin oranı (%40.0) önde gelmektedir. Kadının çalışması ev ve aile ile ilgili faaliyetlerin aksamasına neden oluyor/ neden olur görüşünde olanlar en çok (%33.3) yemek hazırlama faaliyetinin aksamasına neden olduğu/ neden olacağı görüşündedir. Erkeklerin yarıdan fazlası (%67.6) aile bütçesine katkıda bulunmanın eşlerinin/ kadınların ev dışında çalışmasının ev ve aile yaşamına en olumlu etkisi olduğu görüşüne sahiptir. Erkeklere göre eşlerinin/ kadınların ev dışında çalışmasının ev ve aile yaşamına en olumsuz etki çocuklara daha az zaman ayırmasıdır (%39.3). Eşlerinin ev dışında çalışıyor olması/ kadının çalışmasının aile ilişkileri açısından hiçbir zaman problem yaratmadığı/ yaratmayacağı görüşünde olan erkeklerin oranı (%51.7) ilk sırada yer almaktadır. Eşlerinin ev dışında çalışıyor olması/ kadının çalışmasının aile ilişkisinde problem yarattığı/ yaratacağı görüşünde olanlardan eşiyle ilişkilerinde problem yaşadığı/ yaşayacağı görüşünde olanların oranı %51.7 olup ilk sırada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Views of Men on the Subject of the Effect of Women Working on the Home and Family Life, Hacettepe University Health Sciences Institute, Home Management and Family Economics Program, Thesis for Master of Science Degree, Ankara, 2004. The research was planned for the purpose of determining the views of married men related to which subjects have an effect on home and family life of women working that are or will cause problems and to determine the similarities and differences of their educational levels and the working and non-working wives of the men according to the results. The study was conducted with a random sample of married men employed at the Ministry of Transport and Communications. First they were formed into groups according to the educational level of the population of men working in Ankara. Then generalizing to the Ministry of Transport and Communications the subject number of 120 was determined in the NCSS-PASS program for taking into the research that would give a possibility of every educational level. Research data were collected between the dates of 8 December 2003 and 20 January 2004 using a questionnaire that was developed to be used with the married men. The percentage of those men in the research who gave the opinion that women should work outside the home was the highest (71.7%). The majority (81.0%) of the 42 subjects whose wives work were pleased that their wives were working. A little more that half (58.3%) of the subjects stated that the most important reason for wives to work outside the home was to add to the family budget or because of economic necessity. Men who participated in some of the activities at home were in the lead (48.3%). The subjects who stated that they participate with home activities primarily helped with food preparation (24.8%). The percentage of men who had the view that wives working outside the home caused or would cause problems was 40.0%. Of those who stated that wives working outside the home did or would cause problems the most frequently stated problem was food preparation (33.3%). More than half the men (67.6%) were of the opinion that the most important effect of wives working outside the home was their contribution to the family budget. The most frequently cited negative effect of wives working outside the home was the decrease in time they have to spend with children (39.3%). The percentage of men who gave the opinion that wives working outside the home did not or would not cause problems in family relationships was in first place (51.7%). Of those with wives working outside the home the percentage of those who thought that it did or would cause problems in their relationships with their spouse and of the opinion that wives working did or would create problems with family relationships was 51.7%.