Tartışmalı nörojenik torasik çıkış sendromunda hastalık süresinin konservatif tedaviye cevaba etkisi
The effect of disease duration on conservative treatment outcomes in patients with disputed neurojenik thoracic outlet syndrome
  1. Tez No: 156798
  2. Yazar: ELİF KESKİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Torasik Çıkış Sendromu, Konservatif tedavi, Yaşam kalitesi, Thoracic Outlet Syndrome, Conservative Treatment, Quality of life
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
BOLUM 1. 1. ÖZET Tartışmalı Nörojenik Torasik Çıkış Sendromunda Hastalık Süresinin Konservatif Tedaviye Cevaba Etkisi Dr. Elif Keskin Pehlivan, Dokuz Eylül Ünivesitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Torasik Çıkış Sendromu (TÇS), subklavian arter, subklavian ven ve brakial pleksustan oluşan nörovasküler paketin, torasik çıkışta multifaktöryel etyolojik nedenlerle basıya maruz kalması sonucu oluşan, boyun, omuz, kol ve eli etkileyen semptomlar kompleksidir. Basıya maruz kalan nörovasküler yapıya bağlı olarak nörojenik, arteriyel, venöz TÇS olarak sınıflandırılmaktadır. Nörojenik TÇS, Gerçek ve Tartışmalı Nörojenik TÇS olarak ikiye ayrılmaktadır. Tartışmalı Nörojenik TÇS, tanı alan hastaların %85'inden fazlasını oluşturmaktadır. TÇS tedavisinde ilk seçenek, vasküler okluzyon, iskemi, embolik komplikasyonlar ve hızla ilerleyen nörolojik defisit dışında genellikle konservatif tedavidir. Tartışmalı Nörojenik TÇS'unda, genel olarak basının nonprogresif olduğu düşünülmekle birlikte, hastalığın seyri ve cerrahi veya konservatif tedavi seçimleri konusunda literatür henüz kesin bilgi sunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, en az 5 yıl önce Tartışmalı Nörojenik TÇS tanısı almış ve konservatif tedavi uygulanmış hastalarla yeni tanı almış hastalarda konservatif tedavinin semptomlara, klinik testlere ve yaşam kalitesine etkisini göstermektir. Bu amaçla çalışmaya 12'si 5 yıl ve daha uzun süredir (Grup 1), 12'si 1 yıl ve daha kısa süredir (Grup 2) Tartışmalı Nörojenik TÇS tanısı olan toplam 24 hasta alınarak iki gruba da 3 hafta (15 seans) egzersiz ağırlıklı konservatif tedavi programı uygulandı. Her iki grup tedavi önce ve sonra, semptom şiddeti ve seyri, Visuel Ağrı Skalası (VAS), postür bozuklukları, provakatif testlerin pozitif olması için geçen süre, provakatif testler sırasında çıkan nörojenik ve vasküler yanıtların şiddeti, kavrama ve pinch gücü, hafif dokunma-derin basınç duyusu ve yaşam kalitesi parametreleriyle değerlendirildi. Hastaların semptom seyrinin ve fonksiyonel durumunun belirlenmesinde“Standardize Edilmiş Nörojenik TÇS Fonksiyonel Değerlendirme Anketi”kullanıldı. VAS ve yaşam kalitesi tedaviden bir ay sonra tekrardeğerlendirildi, iki grup arasında tedaviden önce semptom seyri dışında diğer parametreler açısından fark yoktu. Grup 1 'in semptom seyrinin Grup 2'ye göre daha iyi olduğu görüldü. Her iki grupta tedavi sonunda değerlendirilen parametrelerin tümünde iyileşme saptandı. Ancak VAS değerlerindeki değişme Grup 2'de tedavi sonunda hemen ortaya çıkıp bir ay devam ederken, Grup 1'de tedaviden bir ay sonra istatistiksel olarak anlamlıydı. Hastalık süreleri çok farklı olmasına rağmen tedavi öncesi değerlendirilen parametrelerde gruplar arasında fark olmaması ve eski tanılı hastalarda objektif nörolojik bulguların ortaya çıkmamış olması bize Tartışmalı Nörojenik TÇS'nun nonprogresif doğada olduğunu düşündürmüştür. Vaka sayısı kısıtlı olmakla birlikte elde edilen bu sonucun hastalığın progresi hakkında anlamlı ipuçlan içerdiğini düşünmekteyiz. Hastaların tedaviye yanıtları değerlendirildiğinde her iki grupta da konservatif tedavinin semptomlarda, klinik testlerde ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşme sağladığı görüldü. Bu sonuç bize hastalığın tedavisinde egzersiz ağırlıklı konservatif tedavinin etkin bir tedavi yöntemi olduğunu düşündürdü..
Özet (Çeviri)
BOLUM I. II. SUMMARY The Effect of Disease Duration on Conservative Treatment Outcomes In Patients with Disputed Neurogenic Thoracic Outlet Syndrome > Dr. Elif Keskin Pehlivan, University of Dokuz Eylul, Medical Faculty Department of Physical Medicine and Rehabilitation Thoracic Outlet Syndrome(TOS) is a symptom complex affecting the neck, shoulder, arm and hand as a result of compression of the neurovascular structures which are made up of subclavian artery, subclavian vein and brachial plexus by multifactorial ethiologic causes. According to the nuerovascular structures being compressed, TOS can be classified into three groups: neurogenic, arteriel, venous. Neurogenic TOS can be categorized into Disputed and True Neurogenic TOS. Disputed Neurogenic TOS forms the major patient group accounting for more than 85% of TOS. Conservative treatment is the first treatment choice in TOS except for vascular occlusion, ischemia, embolic complications and rapidly progressive neurologic deficits. The literature does not offer definite information for disease prognosis, surgical or conservative treatment choices for Disputed Neurogenic TOS, which is generally accepted to be compressed nonprogressively. The purpose of this study is to show the effect of conservative therapy on symptoms, clinical tests and quality of life in patients who were diagnosed as Disputed Neurogenic TOS at least 5 years ago and had gone through a conservative therapy and who were newly diagnosed. Twelve patients who were diagnosed at least 5 years ago formed the first group, whereas twelve patients who were diagnosed in 1 year formed the second group. 3 weeks (15 seance) of conservative therapy mainly exercise were given to both groups. Symptom severity and course, Visual Analogue Scale (VAS), postural faults, the time needed for provacative tests to be positive, the severity of vascular and neurogenic response during provacative tests, grip and pinch strength, light touch- deep pressure sensation and quality of life parameters were evaluated in two groupsof patients before and after treatment.“Standardized Functional Evaluation Questionaire of Neurogenic TOS”has been used to ases patient's symptom course and functional status. VAS and quality of life were assesed again one month after treatment. Symptom course is the only parameter found to be different between the two proups before treatment, in group one, symptom course was better. After treatment, all parameters were found to be improved in both groups. In group two, the improvement in VAS was found significant immediately after treatment and continued for one month after the treatment. On the other hand this significant improvement in VAS was determined in the first group one month after treatment. Pretreatment evaluated parameters showing no difference even tough the disease duration differed among groups and that no objective neurologic findings reported in patients who were not diagnosed newly showed us that Disputed Neurogenic TOS has a nonprogressive nature. We think that in our study even tough are case number is limited our results include meaning for clues about the disease progression. Whwn evaluating patient's treatment respons conservative treatment is found to result in significant improvement on symptoms, clinical tests and quality of life. This result suggest us conservative treatment mainly exercise is an effective metod in Disputed Neurogenic TOS treatment.