Tersane işçilerinin enerji harcamalarının ve işyerinde beslenme durumlarının değerlendirilmesi
The study of the energy consumption and the nutritional conditions of the shipyard workers
  1. Tez No: 156812
  2. Yazar: TURGAY KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YASEMİN BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi beslenmesi, enerji harcaması, beslenme durumu, Worker diet, energy consumption, nutritional condition
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Köse, T., Tersane işçilerinin enerji harcamalarının ye işyerinde beslenme durumlarının değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toplu Beslenme Sistemleri Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Bu araştırma ülkemizde tersane işçilerinin enerji harcamalarını, beslenme durumlarını ve alışkanlıklarını ortaya koymak; sorunları ve nedenlerini saptayarak konu ile ilgilenenlere yardımcı olmak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırmada İstanbul'daki bir tersanede çalışan 70 işçinin genel beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, bir günlük besin tüketimleri ve enerji harcamaları incelenmiş, beslenme durumları ile ilişkilendirilmiştir. Enerji harcamaları 24 saatlik izlem formu ve biyoelektrik impedans ile, beslenme durumları ise bir günlük besin tüketimlerinin alınması ile saptanmıştır. İşçilerin ortalama olarak bir gün boyunca enerji harcamaları 3377.9 ± 346.8 kkal, tükettikleri enerji 2977.3 ± 513.2 kkal olarak bulunmuştur. Besin tüketimleri yönünden yapılan incelemelerde ortalama günlük enerji, protein, kalsiyum ve demir tüketimleri yeterli; niasin, A, Bı, B2 ve C vitamini tüketimleri yetersiz bulunmuştur. Yapılan antropometrik ölçümler işçilerin beslenme durumlarım yansıtmaktadır. İşyerinde beslenme durumları incelendiğinde, işçilere verilen beslenme hizmetlerinin yetersiz olduğu saptanmıştır. Bu nedenle işçilere hem evde hem de işyerinde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için konunun uzmanlarınca verilecek etkin eğitimler ve işyerindeki toplu beslenme hizmetinin etkinlik ve yeterliliğinin sağlanması yönündeki çalışmalarla mevcut sorunların üzerine gidilmelidir. Elde edilen bulgular, ortaya çıkan beslenme sorunlarının; işçilerin öğrenim düzeylerinin yetersizliği, beslenme konusunda gerekli bilgilerinin olmayışı, sosyo-ekonomik yapılan, beslenme alışkanlıkları ve çevresel etmenlerden ileri geldiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Köse, T., The study of the energy consumption and the nutritional conditions of the shipyard workers, Hacettepe University Health Sciences Institute, The Master Thesis of Food Service Systems, Ankara, 2004. This study was planned and conducted in order to reveal the energy consumption, nutritional conditions and diet habits of shipyard workers by identifying the problems to inform the people concerned. In the study, the general diet habits, antropometric measurements, daily nutrition consumption and energy consumption of 70 shipyard workers in Istanbul were studied in relation with their nutritional conditions. Their energy consumption was determined through observation of 24 hours form and bioelectric impedance. Their nutritional conditions were determined through their daily nutrition consumptions. The average daily energy consumption of the workers were determined as 3377.9 ± 346.8 kcal, and the energy they burn was determined as 2977.3 ± 513.2 kcal. In the studies of nutritional consumptions, the daily consumption of energy, protein, calcium and iron was found enough but the intake of niacin, A, Bı, B2 and C vitamins were found insufficient. The antropometric measurements explains nutritional conditions of workers. Through the study of nutritional conditions in the work place, the nutritional services provided for workers were found to be inadequate. Therefore, in order to provide workers with adequate and balanced diets both at home and at work, the experts in the area should give trainings and the collective diet conditions in the work place should be made efficient and adequate. The findings indicate that the causes of the nutritional problems are due to the inadequacy of education, lack of the necessary knowledge on nutrition, socio-economic status, diet habits and environmental factors.