Glutamin içeren total parenteral beslenme tedavisinin akut pankreatitli hastalar üzerine etkisi
The effect of total parenteral nutrition therapy including glutamin on the patients with acute pancreatitis
  1. Tez No: 156813
  2. Yazar: HABİBE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYİT MERCANLIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: glutamin, akut pankreatit, total parenteral beslenme
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Şahin, H., Glutamin İçeren Total Parenteral Beslenme Tedavisinin Akut Pankreatitli Hastalar Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde yatan 40 hastaya verilen glutaminli (0.30 g/kg/gün) ve glutaminsiz TPN'nin beslenme göstergeleri ve komplikasyonlar üzerine etkileri araştırılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 58.9+14.6 yıl ve %42.5'i erkek, %57.5'i kadındır. Hastaların %40.0'ının Ranson skoru 3'tür. Ranson skoru ortalaması glutaminli TPN alan grupta 2.7±0.9 ve glutaminsiz TPN grubunda 2.8±0.8 olmuştur. Her iki gruptaki hastalar çalışma başlangıcına göre çalışma sonunda anlamlı düzeyde ağırlık kaybetmişlerdir (çalışma grubu %2.5 ve kontrol grubu %2.7) (p0.05), kan transferin düzeyi ise çalışma grubunda %1 1.7 oranında yükselmiş (p0.05). Her iki grupta da enzim düzeyleri (lipaz, amilaz, LDH, CRP) düşmüş (p0.05). Glutaminli TPN alan grubun CD4, CDs ve CD4/CD8 değerleri artarken (p>0.05), glutaminsiz TPN alan grubun CD4, CD8 değerleri artmış, CD4/CD8 oranı ise düşmüştür (CD8 için P=0.05, diğer bulgular için p>0.05). Kan çinko düzeyi çalışma grubunda artarken, kontrol grubunda düşmüş (p>0.05), her iki grubunda kan bakır düzeyleri anlamlı derecede düşmüştür (p0.05). Glutamin alan hastaların çalışma sonunda %10'unda komplikasyon görülürken, glutamin almayan hastaların ise %40'ında komplikasyon görülmüştür. Toplam 15 komplikasyon olgusunun 13'ü (%86.7) glutamin almayan grupta, 2'si (%13.3) glutamin alan grupta görülmüştür. En fazla görülen komplikasyon (%53.4) solunum yetmezliğidir. Hafif ve orta akut pankreatitli hastalarda TPN çok gerekli olmadıkça uygulanmamalıdır. Uygulandığı durumlarda da TPN solüsyonlarına glutamin eklenmesi komplikasyonların azaltılmasında yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şahin, H., The Effect of Total Parenteral Nutrition Therapy Including Glutamin on the Patients with Acute Pancreatitis, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Nutrition and Dietetic, Ankara, 2004. In this study, it was searched the effects on the nutrition index and complications of the 40 patients given glutamin TPN (0.30 g/kg/day) and not given glutamin TPN at Surgery Clinic of Erciyes University Gevher Nesibe Hospital. The patients medium age is 58.9±14.6 year and 42.5% of them are male and 57.5% are female. Ranson score mean of the 40% patients was 3. Ranson score in the group taken glutamin TPN was 2.7±0.9 and the group not taken glutamin TPN was 2.8±0.8. In comparison with the beginning of the research, there was significant weight lost in the patients in both groups at the end of the reserch (that was 2.5% in the study group and 2.7% in the control group) (p0.05), the level of blood transferine increased about 11.7% in the study group (p0.05). The enzyme level (lipase, amylase, LDH, CRP) in both groups reduced (p0.05). The level of CD,*, CDs, CD/CDa increased in the study group, but the level of CD4, CDs increased, CD4/CD8 decreased and the level of in the control group (for CDs p=0.05, for the other values p>0.05). Blood zinc level increased in the study group while in the control group it was decreased (p>0.05), in both groups blood cupper level reduced significantly (p0.05), these periods were 11.6±2.5 and 16.4+3.9 days in the control group respectively. The complication was occured in 10% of the patients were taken glutamin, but the complication was occured in 40% the patients not taken glutamin. 13 complications of total 15 complicated cases occured in the group not taken glutamin and 2 of them occured in the group taken glutamin. The most common occured complication was respiratory failure (53.4%). TPN should not be used in the patients with mild and moderate acut pancreatitis unless it is necessary. In the statevu of TPN application, the addition of glutamin to TPN solution will improve the decrease of complications. Key word: glutamin, acute pancreatitis, total parenteral nutrition