Altı yaş çocuklarının okula hazırbulunuşluk düzeylerinin veli ve öğretmen görüşleri yönünden incelenmesi
Parent's and teacher's beliefs about school readiness in preschool children
- Tez No: 156811
- Danışmanlar: PROF.DR. MEZİYET ARI, PROF.DR. REHA ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Hazır bulunuşluk, Okula Başlama, Okuma- Yazma, Okulöncesi, Readiness, Starting School, Literacy, Prechool
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, anaokuluna/anasırufına devam eden 6 yaş çocuklarının ilkokula hazırbulunuşluk düzeyleri ile ilgili anasınıfı öğretmeni, 1. sınıf öğretmeni ve velilerin bu konudaki görüşlerini incelemek üzere planlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemini, Ankara merkez ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve resmi ilköğretim okulları bünyesinde yer alan anasınıfina devam eden altı yaş çocuğunun (258) velisi ile bu kurumlarda çalışan (117) anasınıfı öğretmeni ile (97) birinci sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada, öğretmenlere ve velilere 46 maddeden oluşan çocukların okula hazırbulunuşlukları ile ilgili anket formu ve demografik bilgilerin yer aldığı bilgi formu verilmiştir. Araştırmanın sonucunda, anasınıfı öğretmenin yaşının, öğrenim durumunun ve mesleki deneyiminin okula hazırbulunuşlukla ilgili görüşlerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. 1. sınıf öğretmeninin görüşlerinde ise yaşın etkisi anlamlılık göstermezken, mesleki deneyim ve öğrenim durumu ile okula hazır bulunuşlukla ilgili görüşlerinde anlamlı değişiklikler bulunmuştur. Ayrıca velilerin sosyo-ekonomik durumlarının ve öğrenim durumlarının yükselmesine bağlı olarak sosyal-iletişim ve okuma- yazma becerisinin okula hazır bulunuşlukta önemli buldukları görülmüştür. Velilerin, anasınıfı öğretmenleri ve 1 .sınıf öğretmenlerine göre okula hazır bulunuşlukta akademik beceriyi daha önemli buldukları belirlenmiştir. Anasınıfı öğretmenlerinin ise sosyal-iletişim becerisini velilere göre daha önemli buldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the views of preschool teachers, first grade teachers and parents on the 6 year old children's level of being ready to attend primary school. 258 parents, 117 preschool teachers and 97 first grade teachers working in these institutions which can be defined as private and public schools within the centre of Ankara and all affiliated to Ministery of education comprise the samples of this research. In this research, the teachers and parents are given a questionnaire of 46 items about school readiness along with an information form including demographics. As a result, the age, education and experience of the preschool teachers has an effect on their views.However, the age of the primary school teachers does not play any role on their views; whereas primary school teachers' education and experience have a meaningful effect on their views of level of being ready to attend primary school of the 6 year-olds. Furthermore, depending on the increasing level of parents socio economic status and their education, they have stated that and literacy plays an impotant role on the level of being ready to attend primary school. It is also determined that the parents give more importance to academic skills than the preschool and the first grade teachers and preschool teachers give more importance to social-communication skills than parents.