Marmara ve Karadeniz Bölgesi yüzey balıkları karaciğerinde vitamin A ile süperoksit dismutaz, katalaz ve gulutatyon peroksidaz enzim düzeyleri
Vitamin A, superoxide dismutase, glutathion peroxidase and catalase levels in liver of fishes locates in surface(Pelagic fishes) of the Marmara and the Black Sea
- Tez No: 156825
- Danışmanlar: PROF.DR. HİLAL KARAGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Balık, Antioksidatif Metabolizma, Karaciğer, Deniz kirliliği
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Marmara ve Karadeniz Bölgesi Yüzey Balık Karaciğerinde Vitamin A ile Süperoksit Dismutaz, Katalaz ve Glutatyon Peroksidaz Enzim Düzeyleri Marmara ve Karadeniz'den 2 dönem 15 adet istavrit ve 15 adet çinekop örneği oluşturmak amacıyla; balık karaciğerini içeren 10 g'lık havuzlar oluşturuldu. Balıkların uzunlukları ve ağırlıkları kaydedildikten hemen sonra iç organları buzlu ortamda çıkartıldı ve karaciğerleri fizyolojik tuzlu suyla yıkandı. Yıkama işlemini takiben enzim analizleri için 5 g karaciğer, Vitamin analizleri için ise diğer 5 g karaciğer örneği numaralandırılmış ayrı poşetlere konuldu ve alüminyum folyo ile sarılarak sıvı nitrojen tankında depolandı. Analiz işlemlerine kadar -80 derecelik soğutucuda muhafaza edildi. Yüzey balıklarından istavrit ve çinekop örnekleri analizlerinden elde edilen sonuçların t-testi kullanılarak dönemler arası ve denizler arası karşılaştırılması neticesinde Marmara Denizi istavrit balıkları dönemler arasındaki karşılaştırmasında 2. Dönem GPx aktivitesi 1. Döneme göre artmış (1. Dönem; 3,08 ± 0,61 ve 2. Dönem; 19,33 ± 2,24 nmol NADPH+H+/dak./mg-protein) olup p 0,05) fark tesbit edilmemiştir. Çinekoplarda ise sadece vitamin A düzeyi 2. Dönem 1. Döneme göre düşük (1. Dönem; 69,93 ± 5,33 ve 2. Dönem; 31,52 ± 1,81 ug/g-yaş ağırlık) ölçülmüş ve istatistik olarak p 0,05) fark tesbit edilmemiştir. Karadeniz istavritlerinde hiç bir parametre için (p >0,05) fark bulunmamıştır. Marmara ile Karadeniz'in karşılaştırılmasında Denizler arasında yapılan karşılaştırmada GPx aktivitesi Karadeniz istavritlerinde Marmara'ya göre yüksek(Marmara; 3,082 ± 0,61 ve Karadeniz; 6,74 ± 1,91 nmol NADPH+H+/ dakika/ mg- protein) bulunarak, 1. Dönemde istatistik açıdan p 0,05) tesbit edilmemiştir. Her iki dönemde de CAT aktivitesi Karadeniz örneklerinde (1. Dönem; 0,000531 ± 0,00005 ve 2.Dönem ; 0,000742 ± 0,00013 k/g-protein) Marmara'ya (1.Dönem; 0,00217 ± 0,00027 ve 2.Dönem; 0,00701 ± 0,0033 k/g-protein) göre yüksek tesbit edilmiştir. 1. Dönem olarak istatistik açıdan p < 0,01 düzeyinde bir önem, 2. Dönemde ise istatistik açıdan p 0,05) bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
83 SUMMARY Vitamin A, Superoxide Dismutase, Glutathion Peroxidase and Catalase Levels in Liver of Fishes Locates in Surface (Pelagic Fishes) of the Marmara and the Black Sea To make 15 samples of scad and blue fish from Marmara and Black Sea liver pools were established each weighing 10 grams. After recording the weight and length of each fish the livers were immediately taken in icy environment and the livers were washed with saline. After washing procedure samples were separeted with nylon sample bags, wrapped with aliminium foil and placed in liquid nitrogene tank each weighing 5 grams for vitamin and enzyme analysis. Values obtained from the scad and blue fish which are surface fishes were compared with t-test. In scad's of Marmara Sea the GPX activity were found higher (1st term; 3,08 ± 0,61 and 2nd term; 19,33 ± 2,24 nmol NADPH+H+/min./mg-protein) in the 2nd term then 1st term and the results were statistically significant as p < 0.01. 2nd term Vitamin A levels were lover (1st term; 86,54 ± 13,18 and 2nd term; 54,72 ± 6,00 u-g/g-w.t.w.) than the first term and were found statistically significant as p < 0.05. There were no significant difference in between the values of SOD and CAT. In blue fish's only vitamin A values between terms (1st term; 69,93 ± 5,33 and 2nd term; 31,52 ± 1,81 ug/g-w.t.w.) were found statistically significant as p < 0.05. In Black Sea scads none of the parameters were found significantly different as p> 0,05. When comparing the Marmara and Black sea the GPx activity of Black Sea scads were found higher than Marmara scads (Marmara; 3,082 ± 0,61 and Black Sea; 6,74 ±1,91 nmol NADPH+H+/ min./ mg-protein) but while the values of the 1st term found statistically significant as p < 0.05 there was no significant difference (p> 0,05) between 2nd term. CAT activity of Black Sea samples were found higher (1st term; 0,000531 ± 0,00005 and 2nd term; 0,000742 ± 0,00013 k/g-protein) than Marmara (1st term; 0,00217 ± 0,00027 and 2nd term; 0,00701 ± 0,0033 k/g-protein) in84 both terms. 1st term was statistically significant as p < 0.01 and in 2nd term statistically significant as p < 0.05. In both terms Vitamin A values of Black sea (1st term; 54,55 ± 3,46 2nd term; 36,11 ± 2,53 ug/g-w.t.w.) were lover than Marmara Sea (1st term; 86,54 ± 13,81 2nd term; 54,72 ± 6,00 ug/g-w.t.w.). In the 1st term the values were statistically significant as p < 0,05 and in the 2nd term the values were statistical significance were higher as p < 0,01. Blue fish values were only compared only in the 1st term. Black Sea blue fishes GPx activity (55,01 ± 8,82 nmol NADPH+H+/min./mg-protein) were higher than Marmara (14,10 ± 3,40 nmol NADPH+H+/min/mg-protein) and statistically significant as p < 0,01.