Anadolu üst miyosen dönem hipparion faunası
Anatolia upper miocene hipparion fauna
  1. Tez No: 494101
  2. Yazar: ÖMER DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÖZLÜK KIRMIZIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Equidea, Hipparion, Üst Miyosen, Paleontoloji, Paleobiyocoğrafya, Equidea, Hipparion, Upper Miocene, Paleontology, Paleobiogeography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezin konusu, Üst Miyosen'de Anadolu'da yaşamış Hipparion' lara ait fosil kayıtların ve biyocoğrafik ilişkilerinin lokal ve bölgesel düzeyde araştırılmasından oluşmaktadır. Literatür çalışması odaklı olan bu tez, bulunan lokalitelerin analizi ve değerlendirilmesi çerçevesinde yürütülmüştür. Bulgu yerlerine ayrıntılı olarak yer verilmiş, yapılan paleontolojik, stratigrafik, paleoekolojik ve jeolojik yorumlara değinilmiştir. Anadolu'da yürütülen Miyosen dönem paleontoloji çalışmaları, kazı ve yüzey araştırmaları bu konularda yayınlanmış bilimsel literatürden elde edilen veriler sonucunda toplam 247 Üst Miyosen lokalitesinin içinde 112 Hipparion bulgusu veren lokalite tespit edilmiştir. Fosillerin geniş yayılım alanları göstermesinden dolayı araştırmalar 5 coğrafik bölge başlığı altında toplanmıştır. Bunlar; İç Anadolu, Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'dir. Hemen hemen bütün lokalitelerde türü belirlenememiş fosil örneklerle karşılaşılmıştır. Derlenen veriler neticesinde Hipparion türleri yoğun olarak İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve Marmara Bölgesinde gözlemlenmiştir. Bu bilgiler çerçevesinde Üst Miyosen Dönem Anadolu'da açık alanların ve düzlüklerin yoğun olması sebebiyle Hipparion'lar için elverişli yaşam alanlarının varlığından söz edebiliriz. Bu çalışmaların sonuçları, Hipparion ve türlerinin Üst Miyosen Dönem'le özleştiğini ve bize jeolojik açıdan lokalite yaş aralığı verdiğini de göstermektedir. Anadolu'ya hızla yayılan Hipparion'lar, geniş yayılım alanları göstermiş ve zengin türleşme örnekleri sergilemiştir. Hipparion'lar, Üst Miyosenle başlayan açık alanlara uyumu karakterize eden faunaların en önemli elementlerinden birisi olmuştur. Anadolu'daki serüvenine Sinap 4 lokalitesinde başlayan Hipparion'lar son olarak 3,4-2,6 milyon yıla tarihlendirilen Afyon'un Sandıklı ilçesinde bulunan Gülyazı lokalitesinde kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis is composed of investigating the fossil records and biogeographic relations of Hipparion, which lived in Anatolia in Upper Miocene at local and regional level. This thesis, which is focused on the literature study, has been carried out within the framework of the analysis and evaluation of found localities. Findings localities are given in detail and also paleontological, stratigraphic, paleoecological and geological interpretations were made. As a result of the Miocene period paleontology studies carried out in Anatolia, excavation and surface investigations, and results obtained from scientific literature published in these subjects, in the total of 247 Upper Miocene localities, 112 Hipparion localities were determined. Since the fossils show wide spread areas, the investigations have been collected under the title of 5 geographical regions and these are Central Anatolia, Aegean, Marmara, Mediterranean and Black Sea regions. In almost all localities have encountered with unidentified fossil specimens. As a result of the collected data, Hipparion species were observed extensively in Central Anatolia Region, Aegean Region and Marmara Region. Within the framework of this information, we can refer to the existence of conveniently habitats for Hipparion due to the high density of open areas and plains in Upper Miocene period Anatolia. The results of these studies show that the Hipparion and its species are characterized by the Upper Miocene period and give us geological locality age range. Hippariones were spread rapidly to Anatolia, exhibiting wide spreading areas and exhibiting rich specimens. Hippariones are one of the most important elements of faunas that characterize the adaptation to the open spaces that started with Upper Miocene. The Hippariones, which started in the Sinap 4 locality in Anatolia, were recorded in the Gülyazı locality located in the Sandıklı district of Afyon, which was last named 3,4-2,6 million years ago.