Kuzu böbrek korteksinden, glukoz-6-fosfat dehidrogenazın saflaştırılması ve bazı özelliklerinin saptanması
Purification and characterization of glucose-6- phosphate dehydrogenase from lamb kidney cortex
- Tez No: 156840
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY ULUSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz, kuzu böbrek korteksi, saflaştırma, kinetik ve inhibisyon, Glucos-6-phosphate dehydrogenase, lamb kidney cortex, purification, kinetics and inhibition
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Tandoğan, B., Kuzu böbrek korteksinden, glukoz-6-fosfat dehidrogenazın saflaştırılması ve bazı özelliklerinin saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Kuzu böbrek gIukoz-6-fosfat dehidrogenazı (D-glukoz-6- fosfat: NADP+ oksidoredüktaz, E.C. 1.1.1.49) 2\ 5'- ADP Sepharose 4B affinite ve DEAE Sepharose Fast Flow iyon değiştirici kromatografisi kullanılarak % 26.32 verimle 3640 kez saflaştırıldı. Enzimin molekül ağırlığı Sephadex G- 200 jel elemesi yöntemiyle 67 000 olarak bulundu. Enzimin katalizlediği tepkimenin aktivasyon enerjisi, Arrhenius grafiğinden Ea= 2.67 olarak hesaplandı. Enzimin değişik pH' larda hızları ölçüldüğünde pH 7.7' de maksimum aktivite gösterdiği bulundu. Enzimin kinetik mekanizmasının“Ordered Bi Bi”ye uyduğu belirlenerek, Km nadp+ ve Km g-6-p sırasıyla 0.018 ± 0.002, 0.039 ± 0.006 mM olarak saptandı. Ayrıca, kuzu böbrek korteksi glukoz-6-fosfat dehidrogenazının Cd2+, Zn2+, Ca2+ gibi metal iyonlarından nasıl etkilendiği araştırıldı ve Cd2+ ile Zn2+ nın enzim üzerinde inhibisyon etkisi gösterdiği, Ca2+ nın ise 10 mM' a kadar enzim aktivitesini artırdığı belirlendi. Kadmiyumun, G-6-P ve NADP+ değişken substrat olarak kullanıldığında non-kompetitif inhibisyon, Zn nın ise kompetitif inhibisyon yaptığı saptandı. Ayrıca, Cd2+ ve Zn2+ inhibisyonlarına karşı EDTA ve Ca2+ nın düşük konsantrasyonlarında enzimin aktive olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tandoğan, B., Purification and characterization of glucose-6-phosphate dehydrogenase from lamb kidney cortex, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Biochemistry, Ankara, 2004. Glucose-6-phosphate dehydrogenase (E.C.1.1.1.49, D-glucose-6-phosphate: NADP+ oxidoreductase) was purified from lamb kidney cortex, using 2', 5'- ADP- Sepharose 4B affinity and DEAE Sepharose Fast Flow ion-exchange chromatography steps with an overall yield % 26.32 and about 3640 fold. The molecular weight of the enzyme was found to be 67 000 by Sephadex G- 200 gel filtration chromatography. The activation energy of the reaction catalysed by the enzyme was calculated from the Arrhenius plot as Ea=2.67 Kkal/mol. The enzyme assayed at different pH and was found to be the most active in pH 7.7. The enzyme showed“Ordered Bi Bi”mechanism; Km nadp+ and Km g-6-p were found to be 0.018 ± 0.002, 0.039 ± 0.006 mM respectively. In addition, effects of divalent metal ions as Cd2+, Zn2+ and Ca2+ on lamb kidney cortex glucose-6- phosphate dehydrogenase activity were investigated, it was shown that had Cd and Zn inhibitory effects but Ca, up to 10 mM, increased enzyme activity. The inhibition of Cd was determined as non-competitive, Zn as competitive with respect to NADP+ and G-6-P. At low concentrations, EDTA and Ca2+ reversed the inhibition of glucose-6-phosphate dehydrogenase by Cd2+ and Zn2+.