Anjiyotensin dönüştürücü enzim geni I/D polimorfizmi ile gebelik hipertansiyonu arasındaki ilişki
Association of angiotensin converting enzyme gene I/D polimorfism with hypertension induced in pregnancy
  1. Tez No: 156858
  2. Yazar: OKTAY SÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLEN ATİLLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gene of angiotensin converting enzyme, preeclampsi, polymorphism vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Anjiotensin Dönüştürücü Enzim Geni I/D polimorfizmi İle Gebelik Hipertansiyonu Arasındaki İlişki Hipertansiyon gebeliğe en sık eşlik eden sistemik hastalıklardandır. Tüm dünyada; maternal mortalite, perinatal morbidite, mortalitede ve yenidoğan döneminde yoğun bakım gerektiren nedenler arasında başta gelmektedir. Hastalığın patogenezinde diğer faktörlerin yanı sıra, son yıllarda daha çok gen mutasyonları ve polimorfizmleri üzerinde durulmaktadır. Bizde bu çalışmada preekîampsi ile, Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE) sentezinden sorumlu, 17. kromozomun 17q23 bandında lokalize olan ACE geni 16. intron 287 bç'lik polimorfizmi arasında ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Hasta grubu bölgemiz fakülte hastanesi Kadın Doğum servisinde preekîampsi tanısı konularak takip edilen 61 gebe, kontrol grubu ise Kadın Doğum polikliniğinde takip edilen 58 normotansif gebeden oluşturuldu. Toplam 119 birey çalışma kapsamına alındı. Olguların lökosit DNA'ları elde edilip amplifikasyon yapılarak ACE genotip ve allel sıklıkları saptandı. PE(+) ve PE (-) bireylerde II genotipi sırasıyla %14.8 ve %17.2, İD genotipi ise %52.5 ve %58.6 bulundu. PE(+) ve PE (-) gruplar gerek II, gerekse İD genotip taşıyıcılığı açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). PE (+) ve PE (-) olguların DD genotipi sırasıyla %32.8 ve %24.2 bulundu. Çalışma grubu bireyleri DD genotip taşıyıcılığı açısından karşılaştırıldığında DD genotipi taşıyan bireylerde preekîampsi gelişme riskinin 1.5 kat artığı, fakat bu oranın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlendi [% 95 CI ( 0,513-4,915 ), p> 0,05], Kontrol grubunu oluşturan bireylerde I allel (490 bç) ve D allel (190 bç) taşıyıcılığı sırasıyla %46,6 ve %53,4 preeklampsili gebe graMa ise sırasıyla %41,0 ve % 59,0 olarak bulundu. Yapılan istatistiksel analizlerde pBggklampsili grubun allel sıklığının normal gebe gruba göre farklı olmadığı gözlendi (p>0,05). Anahtar sözcükler : Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim geni, Preekîampsi, Polimorfizm vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Association Of Angiotensin Converting Enzyme Gene I/D Folimorfizmi With Hypertension Induced in Pregnancy Hypertension is the one of most common systemic disorder accompanying to pregnancy. In the whole world it remains a leading cause of maternal and perinatal mortality and need for management of intensive care for newborns. In recent years for its pathogenesis, gene mutations and polymorphism are studying in addition to others. In this study, we have investigated the relation between the angiotensin converting enzyme (ACE) gene which is located in the 17q23 band of 17th chromosome and polymorphism of lö.intron 287 bp in preeclamsia. Study group included 119 women; patient population consisted of 61 pregnant women from faculty hospital of our distinction and control group consisted of 58 normotensive pregnant women. Leucocyte DNA of the patients supplied then amplified and genotype of ACE and incidence of alleles were obtained. In PE (+) and PE (-) patients genotype of II were 14.8% and 17.2%, genotype of ID were 52.5% and 58.6%, respectively. In the comparison of incidence of genotype of ID and II we did not find any statistical significance (p>0.05). The incidence of DD genotype in PE (+) and PE (-) patients were 32.8% and 24.2% respectively. In the patient group, the development of PE was 1.5 fold frequent in patients transporting the DD genotype, but it was statistically insignificant [95% CI (0.513-4.916), p>0.05]. The frequency of I allel (490 bç) and D allel (190 bç) were 46.6% and 53.4% in the control group, and 41.0% and 59.0% in the preeclamptic pregnant women group respectively. In the statistical analysis the frequency of allel were insignificant between preeclamptic women and control group (p>0.05).