Diş çürüklerinde vitamin ve mineral düzeylerinin incelenmesi
The investigation of some vitamins and minerals level in dental caries
- Tez No: 156911
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diş çürükleri, florozis, insan, mineral, vitamin 45
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Evliyaoğlu K, Diş çürüklerinde vitamin ve mineral düzeylerinin incelenmesi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2004. Ağızda bulunan bakterilerin ürettiği asitlerin dişlerin mineral dokusunu bozarak oluşturduğu diş çürükleri günümüzde önemli bir halk sağlığı problemidir. Genellikle yüksek Florlu içme sularının bulunduğu Van ili çevresinde diş çürüklerinin nedenini araştırmak için yapılan bu çalışmada, Van Devlet Hastanesi Diş polikliniğine gelen 40 hasta ve 21 sağlıklı birey araştırma materyali olarak kullanıldı. Tüm bireylerin kan örnekleri alındı. Serumlarında vitamin A, P-Karoten, Askorbik asit, Kalsiyum, Fosfor ve Flor düzeylerinin analizleri yapıldı. Sağlıklı ve hasta grupta bu düzeyler arasında; 96.98-83.94 ug / mi; 33.13-27.77ug/ml; 0.96-0.75mg/dl; 9.23-8.83 mi /di, 3.51-3.56 mg/dl ve 0.00305-0.00113 ppm olarak saptandı. Ortalama serum askorbik asit düzeylerinde ( p < 0.001), Flor değerlerinde (p < 0.05) azalma saptanırken, diğer parametrelerdeki değişim istatistiksel önem göstermedi. Sonuç olarak, diş sağlığı açısından besinsel durum, özellikle vitamin C düzeyi önemli olarak vurgulanmıştır. Serum F düzeyi de diş sağlığında dikkat edilmesi gereken bir elementtir. Ayrıca incelenen diğer parametrelerin sonuçları Van yöresinde beslenmenin diş sağlığı açısından önemli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evliyaoğlu K, The Investigation of Some Vitamins and Minerals Level in Dental Caries, University of Yuzuncu Yıl Health Science Institute, Department of Biochemistry MSci. Thesis, Van, 2004. Dental caries are important public health problem today and occur due to some acids produced by oral bacteria that dispute mineral tissue of teeth. In order to evaluate the causes of dental caries in Van city and surroundings which have generally high fluor levels in drinking water, 40 patients with caries from Van State Hospital and 21 healthy individuals (control group) were included the present study. Blood samples were taken from both patient and control groups. Serum was separated and analyzed for the level of vitamin A, P-caroten, ascorbic acid, calcium, phosphorous and fluor. The levels of those parameters in control-sick groups were 96.98-83.94 ug/ml; 33.13-27.77 ug/ml; 0.96-0.75 mg/dl; 9.23-8.83mg/dl; 3.51- 3.56 mg/dl and 0.00305-0.00113 ppm, respectively.