Yerli ve yabancı çayların antioksidatif etkilerinin in vivo araştırılması
In vivo investigation of antioxidative effect of domestic and foreign teas
- Tez No: 156913
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZCAN EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Çay, Antioksidant, Polifenol, Tea, Antioxidant, Polyphenol
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
53 ÖZET YERLİ VE YABANCI ÇAYLARIN ANTİOKSİDATİF ETKİLERİNİN İNVtVO ARAŞTIRILMASI Çay sudan sonra dünyada en çok tüketilen içecek olup uyarıcı içerikli maddeler arasında en zararsızıdır. Çay içersinde antioksidatif özellik gösteren fenolik bileşiklere sahiptir. Antioksidantlar insan vücudunda serbest radikallerin yaptığı hasara karşı vücudu korumakta ve radikallerin oluşmasını engellemektedir. Serbest radikaller vücutta ateroskloris, erken yaşlanma, kanser, lipit peroksidasyonu ve birçok patolojik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Çayda bulunan polifenoller ( kateşin, epikateşin, epigallokateşin) antioksidant etki gösterdikleri belirlenmiştir. 14 gönüllü bireylerden (erkek; 20-25 yaşlarında) 12 saatlik açlığın ardından. Bireylere 300 mi çay içirildi. 5 bireye yerli (Çay Kur) çayı, 5 bireye yabancı (Seylan) çayı ve 4 bireye yeşil çay içirildi. Çay içiminden önce ve çay içiminde sonra 30, 60, 120'ci dakikalarda kan, çay içiminden önce ve çay içiminden 120'ci dakikadan sonra idrar örnekleri alındı. Kanda ve idrarda ABTS- Methmyoglobin ve FRAP yöntemleriyle total antioksidant kapasiteleri ölçüldü. İdrarda folin-ciocalteau reaktifiyle polifenoller ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar (t) testi ve korelasyon testi bilgisayarda Windows programındaki SPSS® Pearson ile karşılaştırılmıştır. Yeşil çayda en fazla poüfenol miktarı bulunmuş, daha sonra yerli çayda ve en az yabancı çayda tespit edilmiştir. Spss systat 10 ile yaptığımız tekrar ölçümlerde varyans analizinde yalnız FRAP yöntemiyle Türk çayında plazmada in vivo total antioksidant kapasite anlamlı çıkmıştır (p0,05). Sonuç olarak çalışmada, yeşil ve yerli çayların total antioksidant kapasiteleri yüksek bulundu. Bu nedenle yeşil ve yerli çayların tüketimi önerilerek günlük aldığımız antioksidant miktarı artırılacak.
Özet (Çeviri)
54 ABSTRACT In vivo investigation of antioxidative effect of domestic and foreign teas Tea is the most consumed drink around the world after water and the is most harmless stimulent consisting item. Tea has fenolic compounds which have antioxidative characteristics. Antioxidants protect human body from the harms made by free radicals and prevent their occurance. Free radicals causes aterosclerosis, early aging, cancer, lipid peroxidation, and many other pathological deseases. It is founded that polyphenols in tea (cateşin, epicatesin, epigallocatesin) have antioxidative effect. 14 volunteer (male 20-25 years old) included to the experiment. Every subject drank 300 ml of tea after 12 hours of hunger. 5 subjects drank domestic (çaykur) tea, 5 subjects foreign (ceylan) and other 4 drank green tea. Before drinking tea and after tea at 30, 60, 120 minutes blood, before tea and after 120 minutes urine samples has been collected. By ABTS-Methmyoglobin and FRAP methods the level of total antioxidant has been measured in blood and urine. İn urine folin-ciocalteau reactive and polyphenols has been measured. The results has been analysed by using student (t) test and correlation test on a computer with SPSS® PERSON FOR Windows program. After all comparisons, the polyphenol content was found to be highes in the green tea and then in domestic forcing tea.In the regeated measurement analyses with SPSS® Systat 10 program plasma in vivo total antioxidant capacity was found significant in domestic tea by useing only FRAP method (p0,05). As a result of the study, it sugegested that in green and domestic teas total antioxidant capacity of the body. May be increased because of their high antioxidant capacities.