Eritrosit membranlarının karbonik anhidraz izoenzimlerinin aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesi
The investigation of effects of erythrocyte membrane on activities of carbonic anhydrase isoenzymes
- Tez No: 156930
- Danışmanlar: PROF.DR. EDİP KEHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: hCA-I, hCA-II, BCA, AEİ5 Metabolon
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
62 ÖZET Eritrosit Membraniaruun Karbonik Annidraz Izoenzimlerinin Aktiviteleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Karbonik anhidraz memelilerde 14 izoenzimi bulunan dokular arası çok yaygın bir enzimdir. İnsan eritrositlerinde bu enzimin hCA-I ve hCA-II izoenzimleri hemoglobinden sonra en bol bulunan protein olarak yer almaktadır. Eritrositlerde karbonik anhidazm fonksiyonu ile en yakın ilişkili olan protein CA ürünü olan bikarbonat transportunu gerçekleştiren AEı'dir. Son yıllarda yapılan çalışmalar hCA-II ve bu transport proteininin metabolon yapısmda birarada çalıştığım göstermiştir. AEı'in sitozolik karboksil ucundaki bazı aminoasit dizilişleri hCA-IFyi aktifleştirmektedir. Daha önceden eritrosit membram ilavesi ile hCA-I ve hCA-II aktivitelerini arttırdığı bildirilmiştir. Bu çalışmada afînite kromatografîsi yardımıyla insan eritrositlerinde hCA-I ve hCA-II izoenzimleri ile sığır eritrositlerinde BCA izole edildi. Bu izoenzimlerin hem kendi hem de çapraz membran parçalan beraberliğindeki aktiviteleri ölçüldü. Ölçümler sonucunda hCA-II ve BCA'nm kendi membranlanyla yüksek oranda, hCA-I'in ise düşük seviyede aktivite olduğu gözlendi. Membranlarla yapılan çapraz analizlerde de miktar artışa rastlandı. Sonuç olarak karbonik anhidraz izoenzimlerinin AEı dışındaki membran proteinleri ile olduğu gibi membranın lipid bileşeni ile etkileşebileceği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
63 SUMMARY The Investigation of Effects of Erythrocyte Membrane on Activities of Carbonic Anhydrase Isoenzymes. Carbonic anhydrase which has been shown to have 14 isoenzymes in mammals is highly distributed among cells and tissues. hCA-I and hCA-II are two most abundant protein after hemoglobin in the human erytrocytes. In the erythrocytes the most closely related protein with the Junction of CA is AEi which transports HCO3", the product of CA. Recent investigations have shown that hCA-II and mis transport protein function together within a metabolon structure. Some amino acid sequences within the cytosolic carboxyl terminal were found to activate hCA-II. Increases of hCA-I and hCA-II activities by addition of erythrocyte membrane fragments have been reported previously. In this research, hCA-I and hCA-II isoenzymes of human erythrocyte and BCA from bovine erythrocyte have been isolated by affinity chromatography. The activities of these isolated enzymes were measured in the reaction mixture containing their own or other membrane fragments. The analyzes showed that hCA- II and BCA were highly activated by their corresponding membranes, whereas hCA-I was less activated. Cross membrane analyzes have also shown a remarkable activity increase. In conclusion, it was suggested that CA isoenzymes can also be activated by interaction with some membrane proteins other than AEi as well as with lipid components of the membrane. Key Words? hCA-I, hCA-II, BCA, AEi, Metabolon.