Çok amaçlı kontakt lens solüsyonlarının antimikrobial etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of antimicrobial efficiency of multi purpose contact lens solutions
- Tez No: 156964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER TOKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak kontakt lensler, çok amaçlı lens solüsyonları, antimikrobiyal etkinlik, Soft contact lenses, multi-purpose contact lens solutions, antimicrobial efficiency
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada piyasada kullanılan çok amaçlı lens solüsyonlarından Solo Care Plus, ReNu Multi Plus ve Opti-Free Express' in mikrobiyal keratit etkenlerinden Staphylococcus aureus (S. aureus), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), Acanthamoeba castellanii (A. castellanii) ve Acanthamoeba polyphaga (A. polyphaga) üzerine etkinlikleri karşılaştırıldı. Çalışmanın mikrobiyoloji basamağında dezenfeksiyon etkinlik testinde, S. aureus ve P. aeruginosa önerilen zaman dilimlerinde solüsyonlarda bekletildikten sonra, lensler ile yapılan çalışmada ise lensler üzerine bakteriler inoküle edilip solüsyonlarda bekletildikten sonra katı besiyerine ekimler yapıldı. Parazitoloji basamağında her iki Acanthamoeba susunun kist ve trofozoitleri her üç solüsyonda bekletildikten sonra canlı parazitler ışık mikroskobunda sayıldı. Ayrıca her iki parazitin trofozoitleri lensler üzerine inoküle edilerek solüsyonlarda bekletildikten sonra besi yeri erine ekimleri yapıldı. Önerilen zaman dilimlerininde S. aureus üzerinde ReNu ile 3.90 log (logaritma), Solo Care Plus ile 4,90 log, Opti-Free Express ile 1.90 log, P. aeruginosa üzerine ReNu ile 2.93 log, Solo Care ile 3.47 log ve Opti-Free Express ile 4.70 log azalma sağlandı. Lensler kullanılarak yapılan çalışmada her iki bakteriye karşı Opti-Free Express daha etkin bulundu. Parazitolojik çalışmada, A. castellanii üzerine Solo Care ile kistlerde 1.01 log, trofozoitlerde 1.31 log, ReNu ile kistlerde 0.83 log, trofozoitlerde 1.21 log, Opti-Free Express ile hem kistlerde hem de tofozoitlerde 1.31 log, A. polyphaga üzerine Solo Care ile kistlerde 0.61 log, trofozoitlerde 1.01 log, ReNu ile kistlerde 0.41 log, trofozoitlerde 4.99 log, Opti-Free Express ile kistlerde 0.89 log, trofozoitlerde 3.11 log azalma sağlandı. Lensler ile yapılan çalışmada ise Opti-Free Express kullanılan lenslerde üreme görülmedi. Sonuçta toz, toprak ve ırmak kenarı gibi Acanthamoebaların bol bulunduğu yerlerde yaşayanlara ve gece lenslerini çıkarmayan kişilere P. aeruginosa keratiti riskinden dolayı Opti-Free Express, sık blefarit geçirenlere ise S. aureus riskinden dolayı Solo Care Plus veya ReNu Multi Plus önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we compared the effects of widespread used multi-purpose contact lens solutions (Solo Care Plus, ReNu Multi Plus and Opti-Free Express) on the agents S. aureus, P. aeruginosa and both form of A. caste llanii and A. polyphaga' s which cause microbial keratitis. On the step of microbiologic efficiency disinfection test, S. aureus and P. aeruginosa were stayed in the solution. Following this, the bacteries were inoculated toin agar from this solution. On the step of parasitology both two types of Acanthamoeba cyst and trophozoites were stayed on the solutions after this procedure parasites were counted. Also the both types of trophozoites were inoculated to the lenses after waiting in solution and finally plated in the agar. The effects of solutions on S. aureus agent, ReNu proved 3.90 log, Solo Care proved 4.90 log and Opti-Free Express proved 1.90 log reduction. On the agent P. aeruginosa ReNu proved 2.93 log, Solo Care proved 3.47 log and Opti-Free Express proved 4.70 log reduction after disinfection times. Opti-Free Express was found most efficient for the lenses in microbiological tests. In the study of parasitology, we compared the efficiency after disinfection time, Solo Care proved on A. castellanii cystic form 1.01 log and on trophozoite form 1.31 log reduction. ReNu proved on the cystic form 0.83 log and on trophozoite form 1.21 log reduction. Opti-Free Express proved on both form 1.31 log reduction. Solo Care proved on the agent of A. polyphaga cystic form 0.61 log and 1.01 log reduction on the trophozoite form. ReNu proved on the cystic form 0.41 log and 4.99 log reduction on the trophozoite form. Opti-Free Express proved on the cystic form 0.89 log and on the trophozoite form 3.11 log reduction of the A. polyphaga agents. After disinfection of the lenses with Opti-Free Express there was not any indicate of reproduction. Finally, we can advice the use of Opti-Free Express to protect from the risk of P. aeruginosa keratitis and the person who did not take off the lenses at nights and lived in dusty, soiled and riverside places were threaten by Acanthamoeba 's. Anyway with the risk of S. Aureus of blepharitis, we can advice the use of Solo Care Plus or Renu Multi Plus.