Vezikoüreteral reflü tanısında voidingsistoüretrografi ve renkli doppler ultrasonografinin karşılaştırılması
Comparison of voiding cycstourethrography and color flow doppler ultrasonography in detection of vesicouretheral reflux
- Tez No: 157010
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Renkli doppler ultrasonografi, vezikoüreteral reflü, voidi ngsi stoüretrografi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Vezikoöreteral Reflü Tanısında Voidingsistoüretrografi Ve Renkli Doppler Ultrasonografinin Karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı, vezikoüreteral reflünün saptanmasında, voidingsistoüretrografi yerine renkli doppler ultrasonografiyi bir alternatif olarak değerlendirmek ve iyonize radyasyon almak zorunda kalan çocukların sayısını azaltmaktır. Üriner sistem şikayetleri ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'ne gelen, yaşları 6ay ile 17 yıl arasında değişen (ortalama 6.5 yıl) toplam 145 çocuğun kayıtlan geriye dönük olarak incelenmiştir. İncelemeye alınan 145 hastanın 24 tanesi renkli doppler ultrasonografi yapılmamış olduğu için çalışmadan çıkartılmıştır. Voidingsistoüretrografi ve ardından renkli doppler ultrasonografi yapılan 242 böbrek-üreter ünitesi ve 121 mesane değerlendirilmiştir. Voidingsistoüretrografi ve renkli doppler ultrasonografi sonuçlan, hastaların işeme anamnezleri, mesane kapasiteleri, detrusor kalınlıkları, rezidü idrarları, Tc-99 DiMerkaptoSüksinikAsit ve sistoskopi sonuçlan göz önüne alınarak yorumlanmıştır. Renkli doppler ultrasonografi ile boş mesane doldurularak mesane ve toplayıcı sistemlerdeki kantitatif ve kalitatif değişiklikler saptanmıştır. Boş, dolu ve işeme sonrası mesane duvar kalınlıklan, mesane kapasitesi, reflüde toplayıcı sisteme kaçan sıvı miktarı, işeme sonrası rezidü miktarı hakkında edinilen bilgilerin rehberleğinde bu işlem hastaların tanı ve takibinde yöl gösterici olmuştur Voidingsistoüretrografi ve renkli doppler ultrasonografi ile elde edilen 57 (%72,15) ünitede sonuçlar reflü ve derecelendirilmesi açısından uyum göstermiş olup, 145 (%90,06) ünitede her iki metodla reflü saptanmamıştır. Altın standard voidingsistoüretrografi alındığında İstatistik sonuçları; vezikoüreteral reflünün olmadığı durumda sensitivite %90, spesifite %83,9, PPD %88,9, NPD %86, grade I-II vezikoüreteral reflü için sensitivite %64, spesifite %92,6, PPD %50, NPD %95,7, grade III-V için sensitivite %78,6, spesifite %98,3, PPD %93,6, NPD %93,8 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, vezikoüreteral reflü tespitinde renkli doppler ultrasonografi ucuz, güvenli, hassas ve iyonize radyasyon almak zorunda kalan çocukların sayısını azaltan bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison Of Voiding Cycstourethrography And Colour Flow Doppler Ultrasonography In Detection Of Vesicouretheral Reflux The aim of this study is to assess colour flow doppler ultrasonography as an alternative to voiding cycstourethrography in detection of vesicouretheral reflux and to decrease the number of children exposed to ionized radiation. The records of 145 children with urinary complaints who have attended to Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery between ages 6 months and 17 years have been investigated retrospectively, 24 of the 145 investigated cases have been removed from the study as colour flow doppler ultrasonography has not been performed for those cases. 242 urethero-renal units and 121 bladders which undergone have been assessed voiding cycstourethrography and then colour flow doppler ultrasonography. Comments on voiding cycstourethrography and colour flow doppler ultrasonography have been made regarding patients voiding patterns, bladder capacities, bladder wall thickness, post-void residual urine, Tc-99 DiMerkaptoSüksinikAsit and cyctoscopy results. During colour flow doppler ultrasonography the quantitive and qualitive changes at the bladder and the collector systems have been detected by filling the empty bladder. In the light of the data gathered about empty, full and post void bladder wall thicknesses, bladder capacities, amount of fluid leaking to the collector systems and post void residual amount, this procedure has a leading role in the detection and the follow up of these patients. The findings in 57 units using voiding cycstourethrography and colour flow doppler ultrasonography were concordant with the reflux and the grading. No reflux was detected in 145 units by either methods. With voiding cycstourethrography as the golden standart, the statistical findings are; with the absence of vesicouretheral reflux the sensitivity 90%, spesificity 83.9%, positive predictive value 88.9%, negative predictive value 86%, with grade I-II vesicouretheral reflux the sensitivity 64%, spesificity 92.6%, positive predictive value 50%, negative predictive value 95.7%, with grade III-IV the sensitivity 78.6%, spesificity 98.3%, positive predictive value 93.6%, the negative predictive value 93.8%. As a conclusion, in detection of vesicouretheral reflux, colour flow doppler ultrasonography is an affordable, secure and sensitive method with a decrease in the number of chidren exposed to ionized radiation. Key Words; Colour flow doppler ultrasonography, vesicouretheral reflux, voiding cycstourethrography..