Okul reddi yakınması olan çocuklar ve anne babalarında ruhsal bozukluklar
Psychopathology in children with school refusal complaint and their parents
- Tez No: 157012
- Danışmanlar: PROF.DR. AYLA AYSEV
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Okul reddi, ruhsal bozukluklar, anababa, çocuklar, kaygı 57, School refusal, psychopathology, parents, children, anxiety 58
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET OKUL REDDİ YAKINMASI OLAN ÇOCUKLAR ve ANNE BABALARINDA RUHSAL BOZUKLUKLAR Amaç: Bu çalışmanın amacı, okul reddi olan çocukların ruhsal bozukluklar açısından değerlendirilmesi ve okul reddi gelişiminde anne ve babalardaki psikopatolojinin risk etmeni olup olmadığının araştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine Eylül 2002-Eylül 2003 tarihleri arasında okul reddi yakınması ile başvuran 6-12 yaşları arasındaki 25 çocuk ve onların anne babaları alınmıştır. Aynı yaş grubunda ve cinsiyetteki 25 sağlıklı çocuk ve onların anne babalarından kontrol grubu oluşturulmuştur.Tanılar DSM-IV tanı ölçütlerine göre konmuştur.Tüm çocuklara“Çocuklar için Depresyon Ölçeği”(ÇDÖ), Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE) uygulanmıştır. Anne ve babalar ise DSM-IV tanı ölçütlerine göre Eksen-I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I: Structured Clinical Interview for DSM-IV),Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Liebowitz Sosyal Anksiyete Skalası uygulanarak değerlendirilmiştir. Aynı zamanda“4-18 Yaş Çocuk ve Gençlerde Davranış Değerlendirme Ölçeği”(CBCL) çalışmaya katılan tüm anne ve babalar tarafından doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesi t testi, ki-kare, nonparametrik testler ile yapılmıştır. Bulgular: Okul reddi ile kliniğimize başvuran çocukların anne ve babalarında psikopatoloji görülme sıklığı daha yüksek bulunmuştur. Kontrol grubundaki anne babalara göre araştırma grubundaki anne babaların BDE, BAE ve Liebowitz Sosyal Anksiyete Skalası korku ve kaygı alt ölçeği puanları daha yüksek saptanmıştır. Liebowitz Sosyal Anksiyete Skalası kaçınma alt ölçeği puanları ise araştırma grubundaki babalarda kontrol grubundaki babalara göre daha yüksek bulunmuştur. Okul reddi olan çocukların ÇDÖ ve ÇDSKE puanları daha kontrol grubuna göre daha yüksek iken, anne ve babaları tarafından doldurulan CBCL'de kaygı depresyon alt skalası puanları arasında her iki grup arasında fark gözlenmemiştir. 56Tartışma: Okul reddi olgularının hem anne hem de babalarında ruhsal bozuklukların daha sık olması, uygulanacak tedavi yaklaşımında anne ve babalarında tedaviye dahil edilmeleri gerektiğini desteklemektedir. Anne babalarda psikiyatrik hastalıklar açısından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PSYCHOPATHOLOGY IN CHILDREN WITH SCHOOL REFUSAL COMPLAINT AND IN THEIR PARENTS Object: To examine psychopathology of children with school refusal and of their parents. Method: The sample was consisted of 25 children with school refusal complaint, aged 6 to 12 years, and their parents who applied to AU Medical Faculty Child Psychiatry Department between September-2002 and September -2003. 25 healthy children at the same age group and their parents were taken as a control group. Diagnoses were made according to DSM-IV. Childhood Depression Inventory(CDI) and State Trait Anxiety Inventory for Children (STAI) were administered to children. Structural Clinical Interview for DSM-IV (SCID-I), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory, Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS) were administered to their parents. Parent version of Child Behavior Checklist(CBCL) for age 4-18 was completed by parents. Frequencies, t tests, chi-square and non-parametric tests were used to evaluate the data. Results: Psychopathology of parents of children with school refusal was higher than of control group. BDI, BAI, and fear and anxiety subscale of LSAS scores were significantly higher than control group. Avoidance subscale of LSAS score of fathers was higher than control group. Although CDI and STAI self-rating scores of children with school refusal were higher than control group, CBCL anxiety and depression subscale scores rated by parents were not significant between two groups. Conclusion: High rates of psychopathology in parents of children with school refusal suggested that all of the family should be evaluated as a whole during treatment period. Therefore, parents should be assessed and treated in terms of psychiatric disorders.