Vitiligoda tiyoredoksin sistemi ve puva tedavisinin bu sisteme etkileri
The role of thioredoxin system in the vitiligo and effects of puva treatment on this system
- Tez No: 157056
- Danışmanlar: PROF.DR. SERAP UTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, serbest oksijen radikalleri, antioksidanlar, tiyoredoksin sistemi, PUVA, Vitiligo, free oxygen radicals, antioxidants, thioredoxin system, PUVA
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Amaç: Tiyoredoksin redüktazın substratı olan tiyoredoksin ile birlikte oluşturduğu tiyoredoksin / tiyoredoksin redüktaz sistemi, ultraviyole ışınlan ile meydana gelen serbest radikallere karşı deride oluşan ilk savunma mekanizmalarından biridir. Bu çalışmada, vitiligoda tiyoredoksin sisteminin rolü ve PUVA tedavisinin tiyoredoksin sistemi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Çalışmaya, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniği' ne başvuran, klinik olarak vücudunun % 20' den fazlası tutulmuş, vitiligo tedavisi için daha önce ultraviyole ve/veya herhangi bir sistemik tedavi almamış generalize vitiligosu olan 32 hasta alındı. Kontrol grubu olarak da Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği' nde akut travma nedeniyle ekstremite ampütasyonu yapılan 32 hasta çalışmaya dahil edildi. Tedavi öncesi vitiligo lezyonlarının yaygınlığı Wallace' m dokuzlar kuralına göre hesaplandı. Hastalara haftada dört seans olacak şekilde toplam 40 seans PUVA tedavisi uygulandı. Vitiligolu hastaların tedavi öncesi ve sonrası plazma ve doku tiyoredoksin redüktaz düzeyleri ile kontrol grubunun plazma ve doku tiyoredoksin redüktaz düzeyleri spektrofotometrik redüksiyon yöntemiyle, tiyoredoksin düzeyleri ise insülin redüksiyon yöntemiyle çalışıldı. Sonuçlar ortalama ± standart sapma olarak verildi. Değişkenlerin analizinde student-t testi, orantısal değerlerin karşılaştırılmasında ise ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Vitiligolu hastaların tedavi öncesi yaygınlık skorları tedavi sonrasına göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p< 0,001). Vitiligolu hastaların tedavi öncesi plazma ve doku tiyoredoksin düzeyleri kontrol grubunun plazma ve doku tiyoredoksin düzeylerinden daha yüksek bulundu ve aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (sırasıyla p< 0,001ve p< 0,001). Hasta grubunun tedavi öncesi ve tedavi sonrası doku ve plazma tiyoredoksin düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (sırasıyla p> 0,05 ve p> 0,05). Tedavi sonrası plazma ve doku tiyoredoksin düzeyleri ile kontrol grubunun plazma ve doku tiyoredoksin düzeyleri karşılaştırıldığında hasta grubunun plazma ve doku tiyoredoksin düzeyleri daha yüksek bulundu ve aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (sırasıyla p< 0,001 ve p< 0,001).Hasta grubunun tedavi öncesi doku tiyoredoksin redüktaz düzeyleri, kontrol grubunun dokudaki tiyoredoksin redüktaz düzeylerine göre yüksek ve aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı iken (p< 0,001), tedavi öncesi plazma tiyoredoksin redüktaz düzeyleri ile kontrol grubunun plazma tiyoredoksin redüktaz düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0,05). Hasta grubunun tedavi öncesi ve tedavi sonrası doku ve plazma tiyoredoksin redüktaz düzeyleri karşılaştırıldığında tedavi sonrası plazma ve doku tiyoredoksin düzeyleri tedavi öncesine göre düşük bulundu ve aralarındaki fark istatiksel olarak anlamlı idi (sırasıyla p< 0,001 ve p< 0,001). Hasta grubunun tedavi sonrası plazma ve dokuda tiyoredoksin redüktaz düzeyleri ile kontrol grubunun plazma ve doku tiyoredoksin redüktaz düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (sırasıyla p > 0,05 ve p > 0,05). Sonuç: Bu çalışmada vitiligoda antioksidanların azaldığım gösteren çalışmalardan farklı olarak, vitiligolu hastalarda derinin dış yüzeyinde antioksidan olarak işlev gören ve tiyoredoksin sistemini oluşturan tiyoredoksin ve tiyoredoksin redüktaz düzeylerinde artış saptanmıştır. Tiyoredoksin sisteminin antioksidan özelliği dışında melanin yapmamda da etkili olduğu, tirozinaz aktivitesinin okside tiyoredoksin tararından uyarılırken redükte tiyoredoksin ile inbibe edildiği gösterilmiştir. Çalışmamızda saptadığımız tiyoredoksin redüktaz artışı sonucu redükte tiyoredoksinin artarak melanin yapımınının inhibe edildiğini ileri sürebiliriz. PUVA tedavisinin başta H2O2 olmak üzere SOR' nin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Yüksek H2O2 seviyelerinin tiyoredoksin redüktaz düzeylerinde azalmaya neden olabileceği gösterilmiştir. PUVA tedavisi ile azalan tiyoredoksin redüktaz ile ilişkili olarak okside tiyoredoksinin redükte tiyoredoksine dönüşümünün azalması sonucu tirozinaz enzimi inhibe olamamakta ve bu şekilde PUVA tedavisi vitiligoda etkili olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF THIOREDOXIN SYSTEM IN THE VITILIGO AND EFFECTS OF PUVA TREATMENT ON THIS SYSTEM Aim:Thioredoxin reductase and its substrate thioredoxin are formed thioredoxin/ thioredoxin reductase system to provide the skin's first line of defence againts free radicals generated in response to ultraviolet light. This study that aim the role of thioredoxin system in vitiligo and effects of PUVA treatment on this system. Material and methods: A total of 32 patients with vitiligo being followed up by Erciyes University Department of Dermatology were enrolled in this study. All patients had lesions at least more than 20% of the body and were not treated ultraviolet and/or any systemic treatment. As a control subjects, 32 consecutive amputated patients because of acute trauma in our Orthopedics and Traumatology Department were included in this study. Widespread of the lesion were calculated according to Wallace nines rule before the treatment. Totally 40 times PUVA treatment were applied all patients for four times in a week. Plasma and tissue thioredoxin reductase levels of the patients and controls subjects were estimated before and after treatment by using spectrophotometric reduction method. Same procedure were estimated in controls once. Plasma and tissue thioredoxin levels were estimated before and after treatment by using insulin reduction method. Thioredoxin levels were estimated in controls once. The results were showed as mean ± standard deviation. Statistical analysis were performed by using student-t and chi square tests. Results : The widespread scores of the lesions of the patients with vitiligo before the treatment was found statistically significant higher than the scores after the treatment (p0,05 and p>0,05). The levels of plasma and tissue thioredoxin of the patients with vitiligo after the treatment was found statistically significant higher than the the levels of the controls (respectively p0,05). Between the levels of plasma and tissue thioredoxin reductase when compared the controls, there was no statistically significant differences (respectively p0,05 and p>0,05). Conclusion: To the contrary to other studies showed that the antioxidants were decreased in vitiligo, our study revealed that the levels of thioredoxin reductase and thioredoxin which function antioxidant on the skin and consist of thioredoxin system, were increased in patients with vitiligo. The other effects except the antioxidant of tiyoredoxin systems such as melanin synthesis are clarified and while the oxide thioredoxin stimulate the tyrosinase activity, reducte thioredoxin may inhibit. So we think that, the increased levels of reducte thioredoxin related to high thioredoxin reductase may play a role of pathogenic mechanism of vitiligo with inhibiting melanin synthesis. Recent studies revealed the PUVA treatment influenced the arising SOR particularly H2O2. Furthermore the elevated H2O2 cause the reducing of thioredoxin reductase levels. PUVA treatment may reduce of thioredoxin reductase in this way oxide thioredoxin can not to change into reducte thioredoxin and tyrosinase can not to inhibition and this way PUVA treatment may be effected on the vitiligo.