Kalp reperfüzyon hasarı üzerine melatoninin etkisi
The effect of melatonin on heart reperfusion injury
- Tez No: 157078
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ESER ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp, iskemi, reperfüzyon, melatonin, Heart, ischemia, reperfusion, melatonin
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
-49- VI. ÖZET VI.1. TÜRKÇE ÖZET Kalp hastalıkları insan hayatı için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde özellikle miyokardiyal iskemi, sağlıklı yaşamı tehdit eden unsurlardan biridir. Son zamanlarda iyileştirici etkileri açıklandığından beri antioksidanlara karşı olan ilgi artmıştır. Sadece pineal bezden değil vücudun diğer bölgelerinden de salman melatonin, güçlü bir antioksidandır. Melatoninin sirkadyan ve mevsimsel ritmleri regüle ettiği, serbest radikalleri süpürebildiği bilinmektedir. Çalışmamızda melatoninin kalpte reperfüzyon hasarı üzerine etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, 20 adet Wistar Albino erkek rat kullanılmıştır. Ratlar 2 gruba ayrılmıştır, Grup 1: Kontrol ve Grup 2: Deney. Deney grubundaki ratlara, iskemiden 5. dk. önce ve reperfüzyon süresi boyunca Krebs-Heinseleit Solüsyonu içerisinde 100 uM melatonin uygulaması yapılmıştır. Melatoninin farmakolojik dozu lipid peroksidasyon gibi reperfüzyon hasarının sonuçlarını azaltmış, kasılma gücünü ise artırmıştır. Melatoninin iyileştirici etkilerinin serbest radikal süpürücü özelliğinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
-50- VL2. YABANCI DİLDE ÖZET Heart diseases causes serious risks for life. In well-developped countries, especially myocardial ischemia is one of the factors which threatens healthy life. Recently, there is an increased interest on the antioxidants since their improving properties has been declared. Melatonin, secreted not only from the pineal gland but also the other sides of the body, is a strong antioxidant. It's known that melatonin regulates various circadian and seasonal rhythyms, scavenges free radicals. In our study we aimed to investigate the effect of melatonin on the reperfusion injury in the heart. For this purpose 20 Wistar Albino male rats were used. Rats were separated into 2 groups: group 1: control, group 2: experimental. In the experimental group rats were treated with 100 uM Melatonin in Krebs-Heinseleit Solution for 5 min. before ischemia and throughout the reperfusion period. The pharmacological dose of melatonin decreased the results of reperfusion injury like lipid peroxidation and improved the contractility. We thought that improving effects of melatonin is due to its free radical scavenging activity.