Melatoninin deneysel aortik iskemi reperfüzyon modelinde akciğer hasarı üzerine etkisi
The effect of Melatonin on lung injury in experimental aortic ischemia reperfusion model
- Tez No: 281914
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Alveoler ödem, Konjesyon, PMNL varlığı, İntraalveoler kanama, Melatonin, Alveolar edema, Congestion, PMNL presence, intraalveolar hemorrhage, Melatonin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, sıçan infrarenal abdominal aortasında oklüzyon-reperfüzyon sonrası akciğerlerde oluşan iskemi reperfüzyon hasarına melatoninin etkisini araştırmaktır. 30 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan randomize olarak, eşit sayıda (n=10) üç gruba ayrıldı. Kontrol grubuna laparatomi ve infrarenal abdominal aorta (İAA) diseksiyonu yapıldı ancak iskemi uygulanmadı. İskemi reperfüzyon (İ-R) grubunda laparatomi ve İAA diseksiyonu yapıldı, İAA'ya mikrovasküler klemp konularak 60 dakika iskemi, ardından klemp kaldırılarak 120 dakika reperfüzyon sağlandı. İ-R+Melatonin grubuna İAA'ya klemp konularak 60 dakikalık iskemi peryodu esnasında 45.dakikada Melatonin 10 mg/kg dozunda Vena Cava İnferior'(VCİ) dan i.v. bolus olarak yapıldı. 60. dakikada klemp kaldırılarak 120 dakikalık reperfüzyon süreci tamamlandı.Sıçanlar sakrifiye edilerek akciğer dokusunda histopatolojik inceleme yapıldı. Histopatolojik incelemede kontrol grubu ile iskemi reperfüzyon grubunda anlamlı patolojik değişiklik tesbit edildi. İ-R+Mel grubunda İ-R grubuna kıyasla alveoler ödem, konjesyon, Polimorfonükleer Lökosit varlığı, fibrin-platelet-trombüs varlığı ve intraalveler kanama parametrelerinde anlamlı azalma saptandı. Kronik inflamasyon yönünden istatistiksel olarak anlamlı değişiklik saptanmadı. Bu çalışmanın sonucunda, Melatonin'in nötrofil infiltrasyonunu azaltarak, lipit peroksidasyonunu engelleyerek ve hem suda hemde yağda çözünebilir olmasından dolayı hücrenin tüm komponentlerine etki ederek güçlü serbest radikal süpürücü ve antioksidan özellik göstermesine bağlı olarak, alt ekstremite iskemi reperfüzyonuna bağlı olarak gelişen akciğer hasarını azalttığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was investigate the effect of melatonin on ischemia reperfusion damage that occurred lungs following occlusion-reperfusion on rat infrarenal abdominal aorta. Thirty Sprague-Dawley female rats were randomized to three groups equal in number (n=10). The control group underwent laparotomy and infrarenal abdominal aorta (IAA) dissection without ischemia application. The laparatomy and IAA dissection were performed on ischemia reperfusion (I-R) group, 60 min of ischemia by clamping of the IAA with a microvascular clamp and then 120 min of reperfusion after removal of clamp was provided. In I-R + Melatonin group, 10 mg/kg bolus Melatonin was given intravenously from the Vena Cava Inferior (VCI) at the forty-fifth minute of the 60 min of ischemia period with clamping IAA. The 120 min of reperfusion process was finished after removal of clamp at the sixtieth minute of clamping. Rats were sacrificed and histopathological evaluation was performed on lung tissue. There was a significant pathological difference on histopatological investigation between ischemia reperfusion and control groups. The alveolar edema, congestion, PMNL presence, fibrine-platelet-thrombus presence and intraalveolar hemorrahage parameters were lower in I-R + Mel group compared to I-R group. No statistically significant difference was determined for chronic inflammation. As a conclusion, according to this study, it is possible to say that Melatonin reduces lung damage result from lower extremity ischemia reperfusion with decreasing neutrophil infiltration preventing lipid peroxidation, and it exhibits potent free radical scavenger and antioxidant properties on all components of cell, because it?s soluble both water and oil.