Sıçanda farklı anksiyete tipleri ve anksiyete ile ilişkili belleklerin oluşumunda bazolateral amigdalanın rolü
The role of bazolateral amygdala in the different types of anxiety and formation of anxiety related memories in rats
- Tez No: 157081
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE BABAR MELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Bazolateral amigdala, Bellek, Kaygı, Korku, Sıçan vii, Anxiety, Bazolateral amygdala, Fear, Memory, Rat Vlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Sıçanda Farklı Anksiyete Tipleri ve Anksiyete ile İlişkili Belleklerin Oluşumunda Bazolateral Amigdala'nın Rolü Amigdala kompleksi duygulanımda kritik rol oynamakta ve kaygı (anksiyete) bozuklukları ve kaygı ile ilişkili çevresel korku şartlanmasına katılmaktadır. Bu çalışmanın amacı kalıtsal kaygı/korku davranışları ve öğrenilmiş bilişsel (kognitif) ve affektif kaygı/korku davranışlarında bazolateral amigdala (BLA)'nın rolünün araştırılmasıdır. Bu çalışmada sıçanda bilateral BLA ibotenik asit lezyonunun yakın ve uzaktaki çevresel ip uçları ile tetiklenen kaygı/korku davranışları üzerine etkisi açık alan ve beyaz- siyah tercih testleri ile değerlendirilmiştir. Pasif sakınma testi ve işaretsiz Pavlov tipi korku şartlanması gibi tek denemeli öğrenme testleri kullanılarak BLA'nın kognitif ve affektif şartlı korku davranışlarının bellekte kazanımı, saklanması ve anımsanması üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca pasif sakınma ve işaretsiz Pavlov tipi korku şartlanma düzeneklerinde şok uygulanmadan da deneklerin davranışları değerlendirilmiştir. BLA lezyonunun şartsız nahoş uyaranın duysal ve motivasyonel bileşenleri üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile tek yönlü kaçma testi uygulanmıştır. Ayrıca sıçanların ağrı duyarlılıkları da test edilmiştir. Açık alan testi ve beyaz-siyah tercih testlerinde BLA lezyonunun kontrol grubuna göre farklılık oluşturmamıştır. Bu bulgu, BLA lezyonunun lokomotor aktivite ve kalıtsal kaygı durumunu değiştirmediğini göstermektedir. Ayrıca BLA lezyonu ağrı duyarlılığım da etkilememiştir. BLA lezyonlu sıçanlar kontrol sıçanlarla karşılaştırıldığında pasif sakınma testinde şoktan hemen ve 48 saat sonra, donma ve karanlıktan sakınma davranışlarında bozulma göstermişlerdir. Bu bulgu BLA lezyonunun bellekte kazanım ve kognitif korku şartlanma performansını bozduğunu göstermektedir. BLA lezyonu şok uygulanan çevrede (işaretsiz Pavlov tipi şartlanma düzeneği) tekrar test yapılması durumunda şartlı donmayı bozmuştur; bu bulgu lezyonun affektif korku şartlanmasında kazanım ve saklama süreçlerini bozduğunu göstermektedir. Tek yönlü kaçma testinde, BLA lezyonlu sıçanlar kontrol grubuna göre şok uygulanan bölümü daha hızlı terk etmişlerdir, bu bulgu BLA lezyonunun şartsız uyaranın duysal bileşenini bozarken motivasyonel bileşenini etkilemediğini göstermektedir. Sonuç olarak, BLA'nın şartsız donma belleğinin ifadesine ve çevresel ip uçları ve şartsız uyaranın duysal bileşeni arasında ilişkinin kurulmasına katıldığını ileri sürebiliriz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Role of Bazolateral Amygdala In The Different Types of Anxiety and Formation of Anxiety Related Memories In Rats The amygdala complex is known to play a critical role in emotion and is implicated in anxiety disorders and related contextual fear memory. The aim of the present study is to investigate the roles of baso lateral amygdala (BLA) in innate anxiety/fear behaviors and in learned cognitive and affective anxiety/fear behaviors. In the present study, the effects of bilateral ibotenic acid lesions of the BLA on the anxiety/fear behaviors triggered by close and distant contextual cues were determined by using open field and black-white preference apparatus in rats. Using the single-trial learning paradigms, such as passive avoidance and unsignaled Pavlovian fear conditioning, the effects of the BLA on the acquisition, retention and retrieval of cognitive and affective fear conditioned behaviors were studied. In addition, pain sensitivity of rats were also tested. In the open field and black-white preference test, BLA lesions had no effect. This result indicate that lesions of the BLA did not change locomotor activity and innate anxiety. In addition, lesions of BLA did not affect pain sensitivity. BLA lesioned rats exhibited conditioned freezing deficits and deficits in avoidance conditioning in the passive avoidance immediately and 48 h after the shock when compared to the control rats. This suggest that lesions of the BLA disrupt acquisition and cognitive and affective fear conditioning performance. BLA-lesions produced deficits in freezing conditioning when training and testing took place in the same context of chamber (in the unsignaled Pavlovian fear conditioning paradigm), indicating that lesions of the BLA disrupt acquisition and retention of the affective fear conditioning. In the one-way escape test, BLA-lesioned rats more quickly left the shock compartment when compared to the control animals, indicating that BLA-lesions impaired sensorial aspect of unconditioned stimulus but not affect motivational aspect of unconditioned stimulus. Consequently, it can be suggested that BLA is involved in the expression of unconditioned freezing memory and providing associations between contextual cues and sensory component of unconditioned stimulus.