Davranışın kalıtsal temelinin Balb/c ve C3 H/Hen Bom soyu fareleri ile bu farelerin melezleri ve kaymeralarında incelenmesi
Investigation of the genetic basis of behavior in Balb/c and C3H/HenBom mice and in their crossbred and chimeras
  1. Tez No: 157082
  2. Yazar: KEREM TUNCAY ÖZGÜNEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY ÖZGÜNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaymera, Davranış, Üreme fizyolojisi, Davranış fizyolojisi, Chimera, Behavior, Reproductive physiology, Behavioral physiology XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Davranışın kalıtsal temelinin Balb/c ve C3HZHenBom Soyu Fareleri ile Bu Farelerin Melezleri ve Kaymeralarında İncelenmesi Davranışın kalıtsal ve çevresel faktörler tarafmdan şekillendirildiği bilinmektedir. Davranışın genetik temeli konusunda yapılacak araştırmalarda ideal modeller, bir yandan tek yumurta ikizleri iken diğer yandan genomun melez olmayıp aksine, iki aynı genomun tek bir bedende, herhangi bir sinir devresinin birbirini tamamlayan parçalarını aynı ama tümleşik şekilde oluşturduğu kaymerik canlılar olacaktır. Bu çalışmada, iki inbred fare soyu kullanarak oluşturulan kaymeralarda ve 1. kuşak melezlerde fare soylarında farklılık gösteren davranışların incelenmesi amaçlandı. Embriyonik agregasyon yöntemi ile kaymerik fareler oluşturuldu ve davranış fizyolojisinde sıkça kullanılan bir dizi test, iki inbred fare soyu ve bu farelerden üretilen melez ve kaymeralara uygulandı. Sonuçlar, inbred fare soylarında kimi testlerin sonuçlarında farklılık olsa da bu testlerin kaymerik fareleri ayırt etmede yetersiz kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT investigation of the Genetic Basis of Behavior in Balb/c and C3H/HenBom Mice and in Their Crossbred and Chimeras It is well known that both hereditary factors and environment give behavior its shape. Ideal models to search the genetic basis of behavior is both monozygotic twins and chimeric creatures in which genome is not hybrid but two different genomes are found in the same body. In this study, it is aimed to search different behaviors in two inbred strains of mice, their aggregation chimeras and first generation hybrids. Chimeric mice were produced with embryonic aggregation technique and a number of tests were performed to the inbred strains and theri chimeras and hybrids. The results show that however some differences can be found between the inbred strains, those tests are insufficient to indicate the differences in chimeric mice.