Geçirilmiş febril konvulsiyonların jeneralize tonik-klonik ve absans epilepsiler üzerindeki etkisi
The effects of febrile convulsions on generalized tonic-clonic and absans epilepsies
- Tez No: 157110
- Danışmanlar: PROF.DR. NURBAY ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Absans Epilepsi, Jeneralize Tonik-Klonik Epilepsi, Febril Konvulsiyon, Pentilentetrazol, WAG/Rij iv, Absence epilepsy, generalized tonik-clonic epilepsy, febrile convulsion, Pentylenetetrazol, WAG/Rij
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Febril konvulsiyonlar çocukluk çağının en yaygın nöbet tipini oluşturmaktadırlar. Deneysel yolla oluşturulan febril konvulsiyonların limbik sistemin uyanlabilirliğinde değişikliklere yol açtığı ve limbik nöbetlere karşı eşiği düşürdüğü bildirilmiştir. Febril konvulsiyonlar ile limbik nöbetler arasındaki ilişki aydınlatılmış olmasına rağmen bu nöbetlerin jenaralize tonik-klonik ve absans epilepsi gelişimi üzerine etkisi çok net değildir. Bu çalışmanın amacı, geçirilmiş febril konvulsiyonların yetişkinlikte jenaralize tonik-klonik nöbetlere karşı eşiği düşürüp düşürmediğini ve absans epilepsinin gelişimi ve ilerlemesi üzerine nasıl bir etkisi olduğunu değerlendirmektir, Febril nöbetlerle absans epilepsi arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla genetik olarak absans epilepsili WAG/Rij ırki-sıçanlar kullandık. Wistar ve WAG/Rij sıçanlara postnatal 21. ve 22. günden itibaren tek ve tekrarlayan febril nöbetler uygulandı. Wistar sıçanların postnatal 6. ayda PTZ ile oluşturulan nöbetlere karşı nöbet eşiği değerlendirildi. 10 dakika ara ile sübkonvulsif doz PTZ enjeksiyonları yapılarak nöbet paterni incelendi. WAG/Rij sıçanlarda ise postnatal 6. ayda yapılan EEG kayıtlarından SWD sayı ve süreleri incelendi. Sonuçlarımız, tekrarlayan febril konvulsiyonlara maruziyetin, yeni febril konvulsiyonlara yatkınlıği arttırdığım ve absans epilepsinin en karakteristik özelliği olan SWD sayı ve süresinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığım göstermektedir. Bu bulgular, geçirilmiş febril konvulsiyonların sayısıyla paralel olarak daha sonraki nöbetlere karşı yatkınlığı arttığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Febrile convulsions are the most common seizure type during childhood. It is known that experimental febrile seizures alter limbic excitability and reduce threshold to experimental seizures. Although the relation between febrile convulsions and limbic epilepsy has been shown, effects of these seizures on the development of generalized tonic-clonic and absence epileptic seizures are not clear. The aim of this study was to clarified whether intensity of the febrile convulsions reduced seizure threshold to the generalized tonic-clonic epilepsy and how the experienced febrile convulsions effects to the development and progression of absence epilepsy in adulthood. For this, we use genetically absence epileptic WAG/Rij strain of rats, to determine effects of febrile convulsions on absence epilepsy. Single and repeated febrile convulsions were induced hr WAG/Rij and Wistar rats beginning at the age of 21-22 days. Then, Wistar rats were tested for threshold to the PTZ induced seizures at the age of 6 month. A subconvulsive dose of PTZ was administered every 10 min and then the occurrence of seizure components were noted. Duration and number of SWD's of WAG/Rij rats were investigated from their EEG recordings at the age of 6 month. Our results showed that exposure toTepeated febrile convulsions facilitate to appearance of new febrile convulsions and does not effect the duration and number of SWD's which is the most characteristic phenomenon of absence epilepsy. This data indicate that, the susceptibility to future seizures increases with the intensity of febrile convulsions.