900 MHz dalga frekanslı elektromanyetik alanın ratlarda oluşturduğu hormonal değişiklikler
The hormonal changes in rats exposed to 900 MHz magnjetic fields
  1. Tez No: 157111
  2. Yazar: GÖKHAN CESUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KOYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: 900 MHz, elektromanyetik alan, triiyodotironin, tiroksin, TSH, kortizol, testosteron, 900 MHz, electromagnetic field, triiodotironin, tiroxine, TSH, Cortisol, testosteron
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
39 6. ÖZET Son yirmi yıl içinde elektromanyetik dalgaların insan sağlığına zararlı etkilerinin olup olmadığı çok fazla tartışma konusu olmuştur. Cep telefonları ve baz istasyonlarından yayılan radyofrekans dalgaları giderek artan ölçüde geniş kitleleri ilgilendirmektedir. Cep telefonu kullanımı her geçen gün hızlı bir şekilde artmakla birlikte günümüzde bu dalgaların insan sağlığına zararları olduğunu bildiren yayınlar ışığında bu konunun önemli bir sağlık problemi haline geldiği görülmektedir, insanlığın hizmetinde kullanılan bu cihazların faydalarının yanında zararlı etkileri de ortaya çıkmış ve nöroendokrin sistem üzerine bir takım yan etkilerinin olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada, 900 MHz dalga frekansında elektromanyetik alanın rat organizmasında oluşturduğu hormonal değişikliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 20 adet Spraque Dowley türü erkek rat kullanıldı. Ratlar kontrol (K) ve manyetik alan (MA) olmak üzere, her grupta 10 hayvan bulunacak şekilde 2 gruba ayrıldı. MA grubundaki ratlar, 4 hafta boyunca haftada 5 gün ve günde 30 dakika 1,04 mW/cm2 gücünde 900 MHz dalga frekansında EMA' a maruz bırakıldı. K grubu da aynı deney ortamında tutuldu, fakat manyetik alan uygulanmadı. Çalışmada T3, T4> TSH, kortizol ve testosteron seviyeleri incelendi. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgulara göre; MA grubunun TSH ve testosteron seviyelerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu bulunurken, MA grubunun kortizol seviyesi ise kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ancak MA grubu ile K grubu arasında T3 ve T4 seviyeleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak cep telefonlarının yaydığı EMA'nın nöroendokrin sisteme etkileri termal ve stres kaynaklı olabilir. Ancak, bu konudaki fizyolojik ve morfolojik çalışmaların daha ileri düzeylerde yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
40 7. SUMMARY It has been discussing for the last twenty years, if the electromagnetic fields (EMF) waves are harmfull or not for human health. Pulsed radio frequency electromagnetic waves spread out from cellular phones and base stations interests more and more people. Using cellular phones increases day by day. With the inspired thought of the articles that reports the harmfull effects of cellular phones on human health. This is a growing health problem for human being. These vehicles are in the service of mankind and they are useful for man but at the same time they have harmfull effects too and it is believed that they may have side effects on neuroendocrine system. In the present study our aim was to investigate the effects of pulsed 900 MHz EMF on the endocrine system of the rat organism and to determine the hormonal alterations of the rat organism. In this study, we have used 20 Spraque Dowley male rats. The rats were seperated into two groups as control (C) and magnetic field (MA) group. There were 10 rats at each group. MA group was exposed to the carrier frequency of 900 MHz with average power flux density 1,04 mW/cm2, 30 minutes a day and 5 days a week for 4 weeks. C group was kept at the experiment environment but they didn't exposed to magnetic field. In this study T3, T4, TSH, Cortisol and testosteron levels were evaluated. The findings we have got in this study are; TSH and testosteron values at the MA group was significantly lower than the C group, however, Cortisol values were higher at the MA group when it is compared with the C group. But there were no statistically significant difference between T3 and T4 values of the MA and C groups. In conclusion, the effect of the EMF waves that is spread out by the cellular phones on neuroendocrine system may be originated from thermal and stress processes. However, physiological and morphological advanced studies has to be done about this subject.