Ailelerinin yanında yaşayan serebral palsili çocuklar ile bakım evlerinde yaşayan serebral palsili çocukların fonksiyonel bağımsızlık derecelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of functional indepence levels of children with cerebral palsy who are with their families and the children who live in nursing house rehabilitation center
  1. Tez No: 157183
  2. Yazar: ÖZGÜR NADİYE KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA DOKUZTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Cerebral palsy, disability, child, functional status, family, nursing house
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET KARAMAN, Ö. N.,“Ailelerinin Yanında Yaşayan Serebral Palsili Çocuklar ile Bakım Evlerinde Yaşayan Serebral Palsili Çocukların Fonksiyonel Bağımsızlık Seviyelerinin seviyelerinin değerlendirilmesi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Bilim Uzmanlığı Tezi, Bolu, 2004 Araştırmamızın amacı ailelerinin yarımda ve bakım-rehabilitasyon merkezinde yaşayan serebral palsili çocukların fonksiyonel seviyelerinde fark olup olmadığım belirlemekti. Bu araştırmaya 6 ay ile 7,5 yaş arasında olan 47 tanesi ailelerinin yatımda (aile grubu) ve 25 tanesi bakımevinde yaşayan (bakımevi grubu) toplam 72 serebral palsili çocuk alındı. Çalışmaya alman çocukların fonksiyonel seviyeleri Pediatrik Özürlülük Değerlendirme Envanteri [Pediatric Evaluation of Disability Inventory - PEDI)] ile değerlendirildi. Ayrıca çocukların demografik bilgilerini ölçen anket formu uygulandı. PEDI ve anket formu çocuğu iyi tanıyan ve uzun süredir çocukla birlikte bulunan kişilerle karşılıklı görüşme ile dolduruldu. Formların doldurulması sırasında çocuk aynı ortamda bulunduruldu. Gerektiği zaman çocuklar da gözlenerek değerlendirme sonucuna karar verildi. Ailelerinin yanında yaşayan 16' sı kız, 31 'i erkek toplam 47 serebral palsili çocuk ayaktan özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezine düzenli gidiyorlardı. Çalışmamızın yapıldığı zamanda aile grubundaki çocukların hepsi fizyoterapi programına devam etmekteydiler. Bu çocukların yaş ortalaması 57,51 ay ± 19,46 di. Bakımevlerinde yaşayan çocuklar grubuna ise Türkiye'nin en büyük bakım ve rehabilitasyon merkezinde yaşamakta olan 25 serebral palsili çocuk dahil edilmiştir. Bu çocukların yaş ortalaması 68,24 ay ± 18,41 di. Araştırmaya aldığımız gruplar arasında boy ve kilo bakımından homojenlik bulundu. Yaş bakımından gruplar arasında homojenlik bulunamadı (p< 0.05). Çocukların yaş farkını homojcnize etmek için PEDFnin“Normatif Standart Puanları”kulanıldı. Hem aile hem de bakım evi grubunun her ikisinde fonksiyonel seviyeleri çok düşük olan çocukların puanlan PEDFnin normatif standart puan tablolarında değerlendirme dışı bırakıldığı için ailelerininyanında yaşayan 3 çocuğun ve bakımevinde yaşayan 8 çocuğun PEDI skorları istatiksel analize katılmadı. Çocukların hem fonksiyonel beceriler hem de bakıcı yardımı ölçekleri sonucuna göre gruplar arasında karşılaştırma yapıldığında; kendine bakım- fonksiyonel beceri ve hareket- fonksiyonel beceri puanları bakımından anlamlı farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KARAMAN Ö. N.,“The Evaluation Of Functional Indepence Levels Of Children with Cerebral Palsy Who Are With Their Families And The Children Who Live In Nursing House- Rehabilitation Center”Abant izzet Baysal University Institue of Health Science, Department Of Physical Therapy And Rehabilitation, Thesis of Master of Science Philosophy, Bolu, 2004 The aim of our research was to determine the differences in functional levels between the children with cerebral palsy who are with their families and the ones who live in nursing house- rehabilitation center. We included total 72 children with cerebral palsy betwen the age of 6 months and 7.5 years to the study. 47 of them are with their families and 25 of them are who live in the center. Children's functioonal levels were evaluated by Pediatric Evaluation of Disability Inventory ( PEDI). Also we used a questionnaire to evaluate the children's demografic data. We did this by a conversation with a person who knew the child well and for a long time. The child was İn the place used for conversation during the process. We assessed the children at the same time If it was necessary. 16 girls, 3 1 boys, total 47 children with cerebral palsy who are with their families were under treatment at a rehabilitation center regularly. All children were under a physiotherapy program at the time we did the study. These children's mean age was 57.5 1± 19.46 months. We included 25 children with cerebral palsy into the care- rehabilitation center group from the biggest care - rehabilitation center of Turkey. These children's mean age was 68.24 ± 18.41 months. We found a homogeneous in weight and height between groups. We couldn't find a homogeneous in age between groups ( p< 0.05). We used“Normative Standart Scores”of PEDI to homogenize the age difference of children. According to the tabels for determining normative standart scores of PEDI, the functional scores of children below 1 0 were excluded. So, we did the statistical analysis of 44 children who are with their families and 17 children who live in the nursing house- rehabilitation center. When we compare the groups according to the scales of functional skillsand caregiver assistance; we couldn't found significant differences in self care- functional skills and mobility- functional skills. We found significant differences in social function- functional skills (p< 0.001), self care- caregiver assistance (p< 0.05), mobility- caregiver assistance (p< 0.05) and social function- caregiver assistance (p< 0.001) according to PEDI scores. These findings showed that the family is effective to increase the social functions of children and to decrease the caregiver assistance. The findings also showed that the functional levels of children who live in nursing house- rehabilitation center may be lower. We concluded that the family has an important role to increase the functional levels of children with cerebral palsy, and it is necessary to include the family and caregivers into the rehabilitation program which is done by physiotherapists and teach them about the ways of increasing the functional levels of children.