Özel yurtlarda kalan devlet lisesi öğrencileri ile ailelerinin yanında kalan devlet lisesi öğrencilerinin benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılması
A compari̇son of the level of self-esteem between publi̇c hi̇gh school students li̇vi̇ng i̇n pri̇vate dorms and publi̇c hi̇gh school students li̇vi̇ng wi̇th thei̇r fami̇li̇es
  1. Tez No: 441354
  2. Yazar: YUSUF UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR TINAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Self – concept, self – esteem, private dorms
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada özel yurtlarda kalan devlet lisesi öğrencileri ile ailelerinin yanında kalan devlet lisesi öğrencilerinin anne-baba eğitim durumu, anne çalışma durumu, öğrencilerin akademik düzeyleri, okul türleri, ailelerinin sosyo-ekonomik düzeyleri, anne baba birliktelik durumu ve anne-babanın çocuklara karşı tutumları olarak belirlenen demografik değişkenler kapsamında benlik saygısı düzeyleri karşılaştırılmıştır. Araştırma evrenini İstanbul'daki tüm özel yurtlar ve İstanbul'daki farklı okul türlerindeki liseler oluşturmuştur. MEB (2015) verilerine göre İstanbul'da 177 özel ortaöğretim yurdu bulunmaktadır. Bu yurtlardan 139'unu erkek öğrenciler, 38'ini ise kız öğrenciler kullanmaktadır. Erkek öğrencilerin kalabileceği yurtların toplam kapasitesi 13.339 iken, kız öğrencilerin kalabileceği yurtların toplam kapasitesi 2908'dir. Bu anakütle içerisinden örneklemi, İstanbul Avrupa Yakası ilçelerinden Esenyurt'taki Özel Mehmet Altun Orta Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan 57 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada karşılaştırma yapılabilmesi için İstanbul Avrupa Yakası'nda bulunan Esenyurt İlçesi'ndeki Ali Kul Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Kıraç Anadolu Lisesi Öğrencileri ve İhsan Nakipoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrenciler eşit düzeyde 233 öğrencinin katılmasıyla toplamda 290 öğrenci araştırmanın kapsamını oluşturmuştur. Araştırmada uzman görüşler alındıktan sonra oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ve öğrencilerin benlik saygısı düzeylerini ölçmek amacıyla Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada aileleriyle birlikte kalan devlet lisesi öğrencileri ile özel yurtlarda yaşayan devlet lisesi öğrencilerinin benlik saygısı düzeyleri, belirtilen demografik değişkenler açısından karşılaştırıldığında, öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Araştırmanın verileri SPSS 23.0 programında işlenmiştir. Alt problemlerde veriler parametrik olduğundan İki Yönlü Anova Testi uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Benlik Kavramı, Benlik Saygısı, Özel Yurtlar
Özet (Çeviri)
In this research, the families' educationals status, working status, socio – economic levels, marital status , parents attitudes towards children of the state high schools students that they stay in private dorms and the students of the state high schools that they live with their family and the students' academic levels, types of schools had been identified as levels of self-esteem under the demographic variables and had compared each other. The population of research had been created with all of private dorms in Istanbul and the different type of high schools in Istanbul. According to the data of Ministry of education 2015, there are 177 dorms in Istanbul. 130 dorms of that were used by male students and 38 dorms of that were used by female students. The total capacity of dorms is 13.339 for male students, while the total capacity of dorms is 2908 for female students. The example of the population is 57 students that they stay in Özel Mehmet Altun Orta Öğretim Erkek Öğrenci in one of the district the European side of Istanbul. For the comparing of research, the study include total 290 students with attending 233 students on equal terms from Ali Kul Çok Programlı Anadolu Lisesi, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kıraç Anadolu Lisesi and İhsan Nakipoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi in Esenyurt district in European side of Istanbul. In this research, after recevied Professional opinions, our personal information form and Rosenberg Self – Esteem Scale had been used to evaluate the self – esteem levels of students. As a result of this research, It was observed that the differencies between the self-esteem levels of the state high schools students that they stay in private dorms and the students of the state high schools that they live with their family are not significant as statically when they had been compared with specified in demographic variables term. The data of the research had been registered in SPSS 23.0 program. Two sided Anova Test had been applied because of sub-parametric of the evidence under the problems.