Trobifan-Hidroklorid'in total venöz yetmezlik oluşturulmuş ada fleplerde yaşayabilirlik üzerine etkisinin araştırılması (deneysel çalışma)
The effect of tirobifan - hydrocloride on survival of rat epigastric ısland flap subjected to total venous occlusion
- Tez No: 157216
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT EMİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: tirofiban hidroklorid, venöz yetmezlik, flep yaşayabilirliği, tirofiban hydrocloride, venous occlusion, flap survival
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tirobifan-hidroklorid'in Total Venöz Yetmezlik Oluşturulmuş Rat Epigastrik Ada Flebinde Yaşayabilirlik Üzerine Etkisinin Araştırılması Bu çalışmanın amacı total venöz yetmezlik oluşturulmuş rat epigastrik ada flebinde tirofiban hidroklorid'in flep yaşayabilirliği üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada inferior tabanlı rat epigastrik ada flebi kullanıldı. Çalışma 50 adet Wistar Albino cinsi erkek rat üzerinde yapıldı. Ratlar random olarak deney ve kontrol omak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna steril şalin, deney grubuna ise tirofiban hidroklorid uygulandı. Ratlar postoperatif 3 gün izlendi. Üçüncü günün sonunda yüksek doz eter anestezi ile sakrifiye edildi. Değerlendirme makroskopik gözlem, lazer dopler ile flep kan akımınının ölçülmesi, Grid yöntemi ile flep nekroz yüzdelerinin karşılaştırılması, histopatoloji ile yapıldı. Makroskopide kontrol grubunda postoperatif 1. günde total nekroz gelişirken, deney grubunda 1. günde fleplerin venöz yetmezlikte olduğu ancak nekroz gelişmediği gözlendi. Deney gruplarında ise nekroz 3. günde gözlendi. Makroskopik bulgular histopatolojik inceleme ile doğrulandı. Lazer dopler ile ölçülen flep kan akımları ve Grid yöntemi ile ölçülen nekroz yüzdeleri kontrol ve deney grupları arasında karşılaştırıldığında belirgin farklar gözlendi. Elde edilen bulgulara dayanılarak total venöz yetmezlik oluşturulmuş ada fleplerde tirofiban hidroklorid'in flep yaşayabilirliğini arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Tirobifan-hydrocloride on Survival of Rat Epigastric Island Flap Subjected to Total Venous Occlusion The purpose of this study was to determine the effect of tirobifan- hydrocloride on survival of rat epigastric island flap subjected to total venous occlusion. Rat epigastric island flap was used in this study. The study was done in 50 male Wistar Albino rats. Animals were randomly assigned to two groups: control and treatment. Sterile saline was administered to the rats in the control group. Tirobifan-hydrocloride was administered to the rats in the treatment group. The rats were observed for the postoperative three days. The rats were sacrified by high dose ether anaesthesia at the end of the third day. Evaluation was done by macroscopic examination, histopathologic examination, laser Doppler and the measurement of flap necrosis with the Grid method. In the first postoperative day total necrosis was determined in the control group while venous insufficiency was observed in the treatment group on macroscopic examination. Total necrosis was also determined on the third postoperative day in the treatment group. Macroscopic evidences were confirmed with histopathologic examination. Significant differences were determined between the control and the treatment group according to the laser Doppler measurement and the percentage of flap necrosis. According to the obtained results at the end of the experimental research, tirobifan-hydrocloride was found to be effective on survival of rat epigastric island flap subjected to total venous occlusion.