Oral kontraseptif bir ilacın (desolett) dişi sıçanda arteriyel anastomoz üzerine etkileri
  1. Tez No: 157215
  2. Yazar: CAN ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİGEN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, oral kontraseptif, arteriyel anastomoz, Rat, oral contraceptive, arterial anastomosis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV ÖZET Öztekin C, Oral kontraseptif bir ilacın (Desolett) dişi sıçanda arteriyel anastomoz üzerine etkileri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara 2004. Oral kontraseptiflerin arteriyel anastomoz açıklığı üzerine etkisi bugüne kadar çalışılmamış olup, riski belirleyen bilimsel veri elde etmek amacıyla bu çalışma plandı. Araştırmada toplam 50 adet 250 g ağırlığında dişi sıçan kullanıldı. 25'i kontrol grubu olarak ayrıldı. Diğer 25 tanesine ise 20 gün süre ile“Desolett”tablet sabahları mide kateteri ile tatbik edildi. 50 sıçanın hepsine anestezi altında sağ femoral arter kesişi cerrahi olarak oluşturulup, takiben anastomoz yapıldı. Anastomoz açıklığı klinik olarak 15. dakikada ve 7. günde değerlendirildi. Doppler ultrasonografi (US) ile değerlendirme ise 3. günde ve 7. günde yapıldı. Tüm sıçanlarda 15. dakikada bakılan erken klinik değerlendirmede anastomozlar açık olarak saptandı. 3. günde yapılan Doppler US değerlendirmesinde kontrol grubunda tüm anastomozlarda arteriyel akım saptanırken, deney grubunda 18 sıçana (%72) ait anastomozda arteriyel akım saptandı. 7. günde yapılan Doppler US ve klinik değerlendirmede kontrol grubuna ait tüm anastomozlar açık gözükürken, deney grubunda ancak 17 sıçanda (%68) anastomozlar açık olarak saptandı. 8 sıçanda (%32) ise Doppler US ile sadece venöz akım örnekleri izlendi, klinik olarak da anastomozlar tromboze olarak saptandı. Anastomoz açıklığı açısından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p:0,004). Anastomoz açıklığının değerlendirilmesini takiben mikroskobik çalışma için örnekler alındı. Sonuç olarak oral kontraseptif kullanımı arteriyel anastomozun devamlılığını olumsuz olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Öztekin C, Effects of an oral contraceptive (Desolett) on the female rat arterial anastomosis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Plastic and Reconstructive Surgery, Ankara 2004. Oral contraceptives are widely used method for contraception. They contain synthetic estrogens and progestogens in different doses. Up to now, there is no study discussing the effects of oral contraceptives on arterial anastomosis patency. This study was planned to investigate the effects of oral contraceptives on arterial anastomosis patency. A third generation combined type (Desolett) oral contraceptive was used in this study. Fifty female Wistar rats weights 250 gram each, were operated in this study. Control group was consisted of 25 rats and remaining 25 rats were given Desolett tablett daily by gastric catheter for 20 days as a model for chronic oral contraceptive user. All of the rats were operated under general anesthesia and right femoral artery was divided and anastomosed. The evaluation of the anastomoses was performed clinically at 15 minutes and 7 days after surgery; third and seventh postoperative days by Doppler ultrasound. All of the anastomoses were patent 1 5 minutes after the anastomosis. The Doppler evaluation at the third day showed pulsatile arterial flow in all control group, but only 18 of the 25 rats (72%) in study group. The Doppler and clinical evaluation that was made at the seventh day showed anastomosis patency in all control group, but 1 7 of the 25 rats (68%) in study group. Remaining 8 anastomoses (32%) were evaluated as thrombotic with the Doppler ultrasound and with clinical examination. The difference between the experimental and the control groups was statistically significant (p:0,004). Oral contraceptives had an negative effect on arterial anastomosis patency.