Diabete bağlı cerrahi girişimgerektiren ve hastaneye yatırılan hastalarda gabapentin ve venlafaksin tedavisinin; nöropatik ağrı, yan etkileri ve cerrahi tedavi açısından etkilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 157222
  2. Yazar: MURAT KERET
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET İHSAN OKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Gabapentin, Semmes- Weinstein, venlafaksin, visual analog scale, neuropathic pain
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
l.OZET Bu çalışmada, diabetik ayak nedeniyle başvuran ve diabetik nöropatisi olan hastalarda gabapentin, venlafaksin ve gabapentin+venlafaksin tedavisinin etkinliğinin araştırılması planlanmıştır. Klinik olarak tam konulan 45 (25 erkek, 16 kadın) diabete bağlı nöropatik ağnsı olan hastalar 3 grup halinde çalışmaya alındı. Diabetes mellitus dışmda periferik nöropatiye yol açabilecek hiçbir sistemik veya nörolojik hastalığı olmayan bu vakalara tedavi öncesi ve tedavi sonrası klinik değerlendirme yapıldı. Hastalara 1 ay boyunca gabapentin, venlafaksin ve gabapentin + venlafaksin tedavisi uygulandı. Kan şeker regülasyonu diyet, insülin ve oral antidiabetik ilaçlarla sağlandı. Tedavi öncesi ve sonrası, kullanılan ilaçların nöropatik ağrı üzerindeki etkinliğini araştırmak amacı ile visuel analog ağrı skalası, duyu değerlendirmesi için Semmes-Weinstein duyu testi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACT In this study, the efficacy of the gabapentin, venlafaksin and gabapentin+venlafaksin treatment was investigated in the patient who referred because of diabetic foot and had diabetic neurophaty. Forty-five patients who had diabet related neuropathy included in three groups to the study. Clinical evaluation was performed preoperatively and postoperatively to these cases which had not any systemic or neurological disease that can cause peripheral neuropathy except diabetes mellitus. The patients treated with gabapentin, venlafaksin and gabapentin+venlafaksin during one month. The regulation of blood glucose was provided by diet, insulin and oral antidiabetic drugs. Visual analog pain scale was used for detection of the efficacy of the medicine on the naturopathic pain and Semmes Weinstein sense test for the changes of the sense. Intensity of the pain was reduced in three groups (p0.05). The most frequent side effects were dizziness, headache and nausea. One patient leaved the study because of side effect, and three patients leaved for the other causes. The treatment of gabapentin and gabapentin+venlafaksin was effective in sensory disorder of the patient who had diabetic foot ulcer and neuropathy. Three groups were successful in neuropathic pain treatment. However, the combination of gabapentin and venlafaksin was found more effective to the other alternatives in the therapy of neuropathic pain.