Deneysel random-paternli deri fleplerinin yaşayabilirliği üzerine gingko biloba (EGb761)'in etkisinin araştırılması
- Tez No: 157223
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deri flebi, flep yaşayabilirliği, Ginkgo Biloba (EGb 761), Skin flap, flap survival, Ginkgo Biloba (EGb 761)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İİİ ÖZET Son yıllarda teknik ilerlemelerin, artmış becerinin ve flep patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasının flep nekroz insidansını büyük oranda azaltmasına rağmen flep nekrozu cerrahide hala önemli bir problemdir. Inkomplet iskemi, klinik olarak rekonstrüktif cerrahi ile alakalıdır ve inkomplet iskeminin oluşabileceği yer flebin distal kısmıdır. Flep yaşayabilirliğinin arttırılması ve iskemik nekrozun önlenmesi üzerine çok sayıda yayın vardır. Bu deneysel çalışmada, flep yaşayabilirliğini arttırmak için potent antioksidan, vazoregülatör, idrak-arttırıcı ve anti-iskemik etkiler gibi birkaç majör etkiye sahip olan Ginkgo biloba ekstresini (EGb 761) kullandık. Çalışmamızda 30 adet rat kullandık. Uzunluğu 6 cm, genişliği 2 cm olan kaudal tabanlı dorsal deri flebi orta hatta yerleştirildi. Deri, subkutanöz yağ ve panniculus carnosusu içeren flep kaldırıldıktan hemen sonra yerine iade edildi. Hayvanlar, her biri 15 rattan oluşan iki gruba bölündü. Kontrol grubuna SF verildi ve aynı operasyon uygulandı. EGb 761 'in (100mg/kg gün) intraperitoneal verilmesine flep elevasyonundan 30 dakika önce başlandı ve 7 gün süreyle devam edildi. Nekroz alanları, canlı flep uzunlukları, nekroz uzunlukları ve % yaşayabilirlik oranları 10. günde değerlendirildi. Nekroz, makroskobik olarak siyahlaşma, dehidratasyon ve kuru eskar formasyonunu içeren doku hasarının tipik bulgularıyla tanımlandı. Fleplerin yaşayan alanlarını ölçmek için şeffaf bir şablon kullanıldı. Veriler, Student's t-testi kullanılarak analiz edildi. Tüm veriler, ortalama ve ortalama standart sapma olarak gösterildi, p < 0.01 istatistiksel açıdan çok anlamlı kabul edildi. Hemen hemen tüm fleplerde bir miktar nekroz görüldü. EGb 761 ile tedavi edilen hayvanlar kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan çok anlamlı deri flebi yaşayabilirliği gösterdi (p < 0.01). EGb 761 ile tedavi edilen grup kontrol grubuna göre artmış yaşayabilirlik oranları (kontrol grubunda %40.25±21.35, EGb 761 ile tedavi edilen grupta %82.83±19.16) gösterdi. Sonuç olarak; eksojen bir antioksidan ajan olan Ginkgo biloba ekstresi (EGb 761)'nin ratlarda flep yaşayabilirliği üzerine etkili olduğu ortaya kondu. Bununla beraber, değişik flep modellerinde ve hayvanlarda bu ajanın kullanıldığı daha ileri deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The effect of Ginkgo biloba extract (EGb 761) on the survival of experimental random-pattern skin flaps Although in recent years technical advancements, improved skills, and better understanding of flap pathophysiology have greatly reduced the incidence of flap necrosis, it is still a significant problem in flap surgery. Incomplete ischemia is clinically relevant in reconstructive surgery and it is at the distal margin of the flap where incomplete ischemia may occur. There are so many reports on increasing flap survival and preventing ischemic necrosis. In this exprimental study, we used Ginkgo biloba extract (EGb 761) which has several major actions such as potent antioxidant action, vasoregulatory action, cognition-enhancing action and anti-ischemic action to improve flap viability. In this study, we used 30 rats. A caudally based dorsal skin flap measuring 6 cm in length and 2 cm in width was centered in the midline. The flap including skin, subcutaneous fat and adherent panniculus carnosus was raised and immediately returned to its bed. The animals were divided into two groups of 15 rats each. Control group was given saline and underwent the same operation. Intraperitoneally administration of EGb 761 (100mg/kg daily) was started 30 minutes before flap elevation and continued for 7 days. The necrotic flap area, surviving flap length, necrotic flap length and viability ratios was determined at 10 days. Necrosis was defined grossly by typical signs of tissue injury including black color, dehydration, and dry eschar formation. A transparent template was used to measure the surviving area of the flaps. The data were analyzed using Student's t-test. All data were expressed as mean and standart deviation. Statistical significance was set up at p < 0.01. Almost all flaps showed some necrosis. Animals treated with EGb 761 showed a statistically significant skin flap survival over the control group (p < 0.01). When compared, EGb 761 -treated flaps showed increased viability ratios over the control group, 40.25±21.35% for control, 82.83±19.16% for EGb 761. In conclusion, it has been found that an exogenous antioxidant Ginkgo biloba extract (EGb 761) is effective on skin flap survival in rats. However, further experimental and clinical investigations are necessary with this agent using different flap models and animals.