Hippophae Rhamnoides L. nin deneysel random-patern deri fleplerindeki canlı doku alanına etkisi
  1. Tez No: 157224
  2. Yazar: İLTERİŞ MURAT EMSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hippophae rhamnoides L, flep, serbest radikal, hipoksi, nekroz, Hippophae rhamnoides L, flap, free radicals, necrosis, hypoxia
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada deri flepleri için iyi bir örnek oluşturan random-pattern flep modellerinde Hippophae rhamnoides L. nin etkileri araştırılmıştır. Flep kaldırılmasını ortaya çıkan hipoksi ve serbest radikaller nedeni ile yer yer nekroz ve doku kaybı ile karşılaşılmaktadır. Hippophae rhamnoides L. dünyada çok eskiden beri kullanılan bitkisel antioksidan özellikleri olan bir ilaçtır. Deneyimizde toplam 30 adet erkek Wistar Albino sıçanda kaldırdığımız 2X6 cm, boyutlarındaki kaudal tabanlı random pattern sırt flebinde 1 kontrol ve 1 deney grubu ile 7 gün sonrasında yaşayan doku alanları değerlendirildi. Nekrozu önlemek için Hippophae rhamnoides L. topikal olarak uygulandı. Çalışma sonunda, kontrol grubunda sıçanların sırt fleplerinde farklı derecelerde nekroz görülürken Hippophae rhamnoides L. nin uygulandığı grupta nekroz önemli ölçüde azalmış olarak tespit edildi. Flep yaşayabilirliği üzerine Hippophae rhamnoides L. nin olumlu etkileri olduğunu ve bu sayede ileride flep cerrahisinde yeni ufuklar açacağına inanmakatyız.
Özet (Çeviri)
In this experimental study, the effects of Hippophae rhamnoides L. on random - pattern skin flap which is a good model for flap study were investigated. Focal necrosis and tisuue failure have been encountered depending on the free radicals, hypoxia after elevating the flap. Hippophae rhamnoides L is a plant which has an antioxiant properties and is used with different aimes for a long time. In our experiment, caudal based random - pattern dorsal flaps in the dimensions of 2X6 cm. were raised from total 30 Male Wistar Albino rats and separated into two groups as a control and a treated group. In 7th day after the flap raised, viable tissue and areas were evaluated. Hippophae rhamnoides L. was carried out topically to all the flaps to prevent the necrosis. Later, there were determinated of various degrees necrosis on the dorsal flaps of the rats in control groups. In contrast, necrosis were decreased significantly in treated groups with Hippophae rhamnoides L. As a result, there are significant effects on the flap survival of Hippophae rhamnoides L In this way, we believe that this agent will take new blaze a trail on flap surgey in the future.