Silah mühimmatı üreten bir fabrikada çalışan 45 yaş ve üstü erkek işçilerin sağlık ve sosyal sorunları
The health and social problems among elderly workers (45 years old) in a factory producing ammunitions for defense industry
- Tez No: 157253
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: yaşlı çalışan, sağlık sorunu, iş sağlığı, elderly worker, health problem, occupational health
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
IV ÖZET Özbek N, Silah mühimmat! üreten bir fabrikada çalışan 45 yaş ve üstü erkek işçilerin sağlık ve sosyal sorunları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İş Sağlığı Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Dünya nüfusunun yaşlanması çalışma hayatında işgücünün de yaş ortalamasını artırmaktadır. Çalışma hayatında gereksinimleri ve sorunları gençlerden farklı olan yaşlı işçilerin sağlık ve sosyal sorunlarını saptamak amacıyla silahlara mühimmat üreten bir fabrikada çalışan 45 yaş ve üzeri 284 erkek işçiye (N=299) anket, fizik muayene ve bazı laboratuar incelemeleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bu fabrikada çalışan işçilerin erken yaşlarda (13,26 ± 5,28) tarım sektörü başta olmak üzere (%46,1) yardımcı işlerde çalışmaya başladığı, ücret karşılığı çalışma yaşının daha büyük olup (20,17 ± 3,78), en çok ücretli çalışılan iş kolunun sanayi işçiliği (%75,7) olduğu görülmüştür. İşçilerden %38,4'ünün ilk işyeri bu fabrika olup, bu fabrikada çalışma yaşı ortalaması da diğer iki çalışma yaşı ortalamalarından büyüktür (24,00 ± 4,89). Kendi verdikleri sağlık bilgilerine göre her beş işçiden dördünün (4/5) sağlık sorunu vardır. Sağlık sorunlarından 3/5'i ise kronik ilerleyici tipte sağlık sorunudur. Toplam 35 çeşit yakınma ve 34 çeşit hastalığı olan bu işçilerin %71,2'sinin gözde kırma kusuru (%9,5 miyop, %49,3 hipermetrop, %12,4 miyop+hipermetrop), %38,7'sinin işitme güçlüğü olduğu öğrenilmiştir. İşçiler arasında sık görülen diğer sağlık sorunları böbrek taşı (%18,7), disk hernisi (%18,0), hipertansiyon (%18,0) ve diabetes mellitus'dur (%8,5). Öte yandan kronik obstruktif akciğer hastalığı sıklığı %2,5, kronik bronşit %1,1, astım %0,7 ve çeşitli tiplerde dermatit sıklığı %12,7 dir. Sürekli ilaç kullanımı %21,5 (%62,3 ağrı kesici), çoklu ilaç kullanımı % 11,3 dür. İncelenen işçilerin %42,6'sı herhangi bir nedenle hastaneye yatmış, %25,0'i herhangi bir nedenle ameliyat geçirmiştir. En sık ameliyat nedenleri ingunal herni (%14,1), iş kazası (%14,0), apandisit (% 8,5), disk hernisi (%7,0), katarakt (%7,0), böbrek taşı (%7,0), varikosel (%7,0), hemoroid (%4,2) ve peptik ülser (%4,2) dir. Bu fabrikada çalışan işçilerin 1/3'ü en az bir önemli iş kazası geçirmiştir. Bu kazalarının %'ü çalışma hayatlarının ilk 3 yılında, Yz'sı ilk 7 yılında, %'ü ise ilk 14 yılında gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Özbek N, The health and social problems among elderly workers, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master Thesis in Occupational Health, Ankara 2004. Aging of the world population results in a parallel increase in the mean age of the workforce all over the world. In order to ascertain health and social problems among elderly workers, interviews, physical examination and some laboratory investigations were performed on 284 male employees (N=299) (>45 years of old) working in a factory that has been constructed to produce all forms ammunitions for both defense industry and civil affairs. Results revealed that the elderly workers in that factory had started to work at relatively young ages (13,26 ± 5,28) mainly as unpaid family workers generally in agriculture (%46,1). Since this factory was the first workplace for only 38,4% of the workers, the mean paid working age was greater (20,17 ± 3,78) than that of the mean working age in that factory (24,00 ± 4,89). They had started working generally as employees in industry (%75,7). According to their statements, 4/5 of the elderly workers in the factory had some kind of health problems, among them 3/5 was chronic and progressive. Among the elderly workers, there were 34 kinds of illnesses and 35 kinds of complaints. Generally they had impairment in vision (71,2%) and hearing (38,7% hearing loss). Other common health problems they declared were, kidney stone (18,7%), disk hernia (18,0), hypertension (18,0%) and diabetes mellitus (8,5%). On the other hand a small number of workers stated they had chronic obstructive lung disease (2,5%), chronic bronchitis (1,1%), bronchial asthma (0,7%) and dermatitis (12,7%), which can be work-related. Among them medication rate was 21,5 (62,3% pain killer) and polypharmacy rate was 11,2%. Rate of hospitalization was 42,6% and rate of operation was 25,0%. Common causes of operations were inguinal hernia (14,1%) and occupational accidents (14,0%), fallowed by appendicitis (8,5%), disk hernia (7,0%), cataract (7,0%), kidney stone (7,0%). Among those elderly workers, most of them (1/3) had experienced at least one serious occupational accident. Out of every four accidents had occurred during the first 3 years, 1/2 during the first 7 years, 3/4 during the first 14 years of working.