Elektronik kontrol cihazları üreten bir işyerinde iş sağlığı risklerinin belirlenmesi ve çalışanların risk algılarının değerlendirilmesi
Determination of occupational health risks and assesment of empleyees' perception of risk in a factory producing electronical control devices
- Tez No: 157252
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZMİ BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Tehlike, Risk değerlendirme, Risk algısı, İş Sağlığı, Hazard, Risk assesment, Risk perception, Occupational Health
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET Kandemir Türkdemir, S., Elektronik Kontrol cihazları üreten bir işyerinde iş sağlığı risklerinin belirlenmesi ve çalışanların risk algılarının değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Elektronik kontrol cihazları üreten işletme, bir iş sağlığı uzmanı, bir işyeri hekimi ve bir iş güvenliği uzmanı tarafından incelendi. İşletmenin üretim birimlerinde sağlık tehlikeleri saptandı. Bu tehlikelerin hangi atölyelerde ve kimler için risk oluşturduğu belirlendi. Çalışanlara işyeri riskleri konusundaki görüşleri soruldu. Çalışanların görüşleri, uzmanların inceleme sonuçları ile karşılaştırılarak duyarlılık, seçicilik, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve tutarlılıkları hesaplandı. Çalışanların işyerlerindeki risklerin ne düzeyde farkında oldukları saptandı. Gürültü, boya ve asit riskleri çalışanlar tarafından %100 duyarlılıkla doğru olarak bilinmektedir. Asit, patlayıcı madde, parlayıcı madde, zehirli gaz ve ağır kaldırma riskleri için çalışanların bu risklere maruz kalmadıklarını doğru bilme oranları (seçicilik) yüksektir (%80 ve üzeri). Parlayıcı madde, zehirli gaz, çözücü, metallerle çalışma, ve çalışma alanı riskleri için, çalışanlardan herhangi bir risk etmenine maruz kaldıklarını ifade edenlerin doğru bilme oranı (pozitif prediktif değer) yüksektir (%75 ve üzeri). Gürültü, boya ve asitler için negatif prediktif değer %100'dür. Asit, boya ve ağır taşıma ile ilgili risklerde tutarlılık yüksektir (%75 ve üzeri). Parlayıcı madde %12,3 (60 kişi), zehirli gazlar %10,2 (50 kişi) ve metallerle çalışma %9,6 (47 kişi) sıklık ile en ağırlıklı riskler olarak göze çarpmaktadır. T/C mekanik (mekanik montaj), saç atölyesi ve elektronik imalat (elektronik montaj) atölyeleri en riskli birimlerdir. Riskleri kontrol altına almak için yapılacak çalışmalarda bu atölyelere öncelik verilmelidir. Çalışanların çalışma ortamındaki risklerin farkında olma ve korunma önlemlerine uyma eğilimlerinin artırılması için eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kandemir Türkdemir, S., Determination of occupational health risks and assesment of employees' perception of risk in a factory producing electronical control devices, Hacettepe University institute of Health Sciences, Occupational Health Program, Postgraduate Thesis, Ankara, 2004. The factory producing electronical control devices was examined by an occupational health expert, an occupational health physician and an occupational safety expert. Health hazards at the production units of the factory were determined. It was determined to whom and at which workshops of the factory these hazards do cause risk. Employees were questioned about their opinions on their occupational risks. Employees' opinions were compared to the experts' examination results and sensitivity, selectivity, positive predictive value, negative predictive value and consistency were calculated. Employees' level of awareness of their occupational risks was determined. Risks of noise, dye and acid are known by the employees with 100% sensitivity. For the risks of acid, explosive substances, inflammable substances, poisonous gas and lifting heavy load, employees' knowledge (selectivity) was high (>80%). For inflammable substances, poisonous gas, solvent, working with metals and working area risks, correct answer ratio (positive predictive value) of the employees who stated that at they were exposed to at least one of these risk factors was high (£75%). For noise, dye and acids, negative predictive value is 100%. Consistency was high for acid, dye and lifting heavy ioad (£75%). Inflammable substances, poisonous gases and working with metals are highlighted as the most important risk factors [ratios are as follows respectively, 12,3% (60 persons), 10,2% (50 persons), metals 9,6% (47 persons]. T/C mechanics (mechanical montage), iron steel workshop and electronical production (electronical montage) workshop are the units with highest risks. These workshops should have priority during the efforts to control the risks. Training programs should be organised to improve the employees' awareness of risks at their working environment and their tendency to follow the protective measures.