Bilgisayar kullanıcılarında farklı koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarının etkinliğinin incelenmesi
The analysis of the effectiveness of different preventive physiotherapy approaches on the computer users
- Tez No: 157254
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sunum Terminali Kullanıcıları, İşle İlişkili Bozukluklar, Koruyucu, Ergonomi, Sırt ve Boyun Okulları iv, VDT Users, Work-related Disorders, Preventive, Ergonomics, Back and Neck Schools
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yaman, E. Bilgisayar Kullanıcılarında Farklı Koruyucu Fizyoterapi Yaklaşımlarının Etkinliğinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi İş Uğraşı Tedavisi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırmamız bilgisayar kullanıcılarında, çalışma alanlarının ve posîürlerinin, objektif ve sübjektif verilerin 3 farklı koruyucu fizyoterapi yaklaşımıyla incelenip sonuçlarının karşılaştırılması amacıyla planlandı. Çalışma Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde 90 bireyle gerçekleştirildi. Gruplar; meslek, cinsiyet, yaş ve iş özellikleri dikkate alınarak teorik pratik uygulama (TPU), görsel teorik uygulama (GTU) ve yazılı teorik uygulama (YTU) grupları olarak belirlendi. Bireyler program öncesinde ve 3 ay sonrasında Minnesota Ergonomik Analiz Formu, NîOSH Buigu İzleme Formu, OSHA Bilgisayar iş İstasyonu Kontrol Listesi, NİOSH Genel Ergonomik Risk Analiz Kontrol Listesi, RULA, Manuel Kas Testi, Kavrama Kuvvetleri, Normal Eklem Hareketi, Kas Kısalığı ve program sonrasında Egzersiz Memnuniyet Anketi de eklenerek değerlendirildi. Programlar çok faktörlü koruyucu yaklaşımlarla hazırlandı. Değerlendirme sonuçlarına göre TPU grubunda anlamlı ve olumlu gelişmeler elde edildi (p<0.01). GTU grubunda; norma! eklem hareketleri, iş istasyonu ergonomisi, genel ergonomik riskler, çalışma postürieri, kaybedilen günlerin ve son sorunun devam süresi, iş istasyonu ve ofis memnuniyeti, kas testleri, şiddet, üretkenlik ve frekans değerlerinin bazılarında anlamlı gelişmeler görüldü (p<0.01). YTU grubunda normal eklem hareketlerinin 38'inde, kas testlerinin 9'unda ve kalça bölgesi frekans değerlerinde anlamlı gelişmeler elde edildi (p<0.01). GTU ve YTU gruplarının diğer verilerinde değişimler görüldü fakat anlamlı fark oluşmadı. Görülen değişimlerin TPU grubunda daha çok ve anlamlı olması; bu anlamlılığın hem sübjektif hem objektif verilerle sağlanması, kişilerin işle ilişkili sağlık seviyelerinde meydana gelecek olumlu değişimlerin pratik uygulamaya dayanan koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarıyla daha fazla elde edilebileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yaman, E. The Analysis of the Effectiveness of Different Preventive Physiotherapy Approaches on the Computer Users, Hacettepe University, Occupational Therapy Program, Master Thesis, Ankara, 2004. This case study has been planned to compare the results of the analysis of working environments and postures, objective and subjective datas on the computer users by 3 different preventive physiotherapy approaches. The study has been conducted in the General Directorate of Meteorology with 90 individuals. The groups were divided into 3 groups as teorical and practical application (TPA), visual teorical application (VTA), and written teorical application (WTA) groups by taking into consideration the characteristics of occupation, sex, age and profession. The individuals were evaluated, before and 3 months after, by Minnesota Ergonomics Survey Form, NIOSH Symptom Survey, OSHA VDT Workstation Checklist, NIOSH Ergonomics Risk Analysis Checklist, RULA, Manual Muscle Test, Grip and Pinch Strength, Normal Joint Movement, Shortness of Muscle, and after the end of the program, by adding the Exercise Satisfaction Questionnaire. Programs were prepared by multifactorial preventive approaches. According to the evaluation results, significant and positive improvements have been obtained in the TPA group (p<0.01). in the VTA group, significant developments have been observed in some of the values of normal joint movements, workstation ergonomics, general ergonomic risks, working postures, the continuance period of the lost days and the last problem, workstation and environment satisfaction, muscle tests, severity, productivity and frequency (p<0.01). Meaningful developments have been observed in the 38 of the normal joint movements, 9 of the muscle tests, and the values of frequency in the hip area in group WTA (p<0.01). Changes have been observed in other data of groups VTA and WTA, but there was not a meaningful difference. The observed changes being more and meaningful in group TPA, and this significance being provided by both objective and subjective datas manifested that the positive improvements which would occur in the work-related health levels of the individuals could be obtained more by the preventive physiotherapy approaches based on the practical application.