İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nden hizmet alan ebeveynlerin memnuniyet durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of parent satisfaction who had taken health care services from İhsan Doğramacı Children Hospital
- Tez No: 157278
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn memnuniyeti, geçerlik, güvenirlik, hasta bakım kalitesi, Parent satisfaction, Validity and Reliability, Child Patient, Quality of Care
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
m ÖZET Ulus, B., İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nden Hizmet Alan Ebeveynlerin Memnuniyet Durumlarının Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, iki bölümde planlanmış ve uygulanmıştır. Birinci bölümde, PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği“nin geçerlik, güvenirlik çalışması metodolojik olarak yapılmış, ikinci bölümde ise, aynı ölçek kullanarak, ebeveynlerin memnuniyet durumlarının değerlendirilmesi tanımlayıcı gerçekleştirilmiştir. Araştırma 20 Aralık 2002-13 Şubat 2004 tarihleri arasında H.Ü. İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi kliniklerinden hizmet alan toplam 420 ebeveyn ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak J.W.Varni'nin geliştirdiği ”PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği“ ve araştırmacı tarafından hazırlanan ebeveynlerin ve hastaların tanıtıcı özelliklerini toplamayı sağlayan Genel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından ebeveynlerle görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde faktör analizi, Kruskal Wallis varyans analizi, Cronbach's alpha iç tutarlık testi, yüzdelik ve gruplar arası farkın ö- nemlilik testi, Mann- Whitney U testi testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre ”PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği“nin çocuk hastanesinden hizmet alan ebeveynlerin memnuniyet durumlarını ölçmede geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin aldıkları hizmetlerden genel memnuniyet düzeyinin beklenen düzeyde olduğu ancak, duygusal destek alabilme, iletişim ve bilgilendirme alanlarında memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Ebeveyn memnuni yetini hastanede kalış süresi, ebeveynlerin yaşı, eğitim durumu ve çalışma durumu etkilemektedir. Çocuğun hastalık tanısı, hastaneye yatış sayısı, sosyal güvence durumu ve yerleşim yerinin ebeveyn memnuniyetini etkileyici bir faktör olmadığı saptanmış tır.. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda ebeveyn memnuniyet düzeyini yükseltebilecek hemşirelik çalışmalarının yapılmasına yönelik ve ”PedsQL Sağlık Bakımı Memnuniyet Ölçeği"nin kullanılması yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Ulus,B., Evaluation of Parent Satisfaction Who had Taken Health Care Services from İhsan Doğramacı Children Hospital, Hacettepe University, Health Science Institute, Public Health Nursing Programme, Doctoral Thesis, Ankara, 2004. The research was done two part. First part was done methodologically in order to show validity and reliability of PedsQL Healthcare Satisfaction Scale and second part to evaluate in parents' satisfaction state by using the same scale. In this study, 420 parents who had taken health care services from İhsan Doğramacı Children Hospital Climes between 20 December 2002 and 13 February 2004 were included. The data were collected by using PedsQL Healthcare Satisfaction Scale which was improved by J.W.Varni and the general knowledge form that included patients' and parents' recognized features which was prepared by the researcher. Data were collected by personel communication with the parents by the researcher. Factor analysis, Kruskal Wallis variance analysis, percentage calculation, Mann Whitney U test, Wilcoxon and the difference test between the groups have been used for statistical evaluation. The results showed that PedsQL Healthcare Satisfaction Scale was valid and reliable for measuring the parents' satisfaction who had taken healthcare services from children's hospital. Satisfaction level demonstrated that the general satisfaction was high, but emotional support,communication and information were low. Parent satisfaction was affected by period of hospital stay, parent's age, education and working situation and living place. Parent satisfaction was not affected by the diagnosis of patient, number of hospitalizations, of parents and social security situation. In the view of the results ob tained from the research has been making studies to rise level of the parent satisfaction and has been employed“PedsQL Healthcare Satisfaction”for lasting suggestions were made.