Edirne il merkezi Muradiye Sağlık Ocağı bölgesindeki 15-49 yaş kadınlarda üreme sağlığı bağlamında düşükler ve ölü doğumların belirlenmesi
To scrutinize abortions and stillbirts in reproductive health of 15-49 aged women, living in Muradiye health care unit district in Edirne
  1. Tez No: 157279
  2. Yazar: HATİCE GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUZAFFER ESKİOCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Üreme Sağlığı, İstemli düşük, Ölü doğum, Danışmanlık 131, Reproductive health, Induced abortus, Stillbirn, Conselling. 132
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Amaç: Araştırma; Muradiye Sağlık Ocağı Bölgesindeki 15-49 yaş kadınların demografik özellikleri ve üreme sağlığına ilişkin durumu saptamak, sorunlarını belirlemek ve hizmet gereksinimini ortaya çıkarmak amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Muradiye Sağlık Ocağı Bölgesindeki 15-49 yaş tüm kadınları (n=4396) kapsayan, tanımlayıcı nitelikte kesitsel bir alan çalışmasıdır Haziran-Kasım 2003 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bulgular: Araştırma kümesindeki kadınların % 27.2' si Romandır. Roman olanlar, olmayanlara göre daha erken yaşta evlenmiş, daha az resmi nikahlı ve eğitimlidir (x2=993.6 p=0.000 ). Roman olanlarda ilk cinsel ilişki yaşı, Roman olmayanlara göre daha küçük olup, ilk gebelik deneyimlerini daha erken yaşlarda ve daha çok kez yaşamışlardır. Roman kadınlar daha çok yaşayan çocuğa sahiptir. Ölü doğum yapma oram Roman olanlar ve olmayanlar arasında farksızdır. Romanlar, olmayanlara göre daha çok kez kürtaj olmuşlar, kadınların % 9.7'si (n=294) son beş yıl içinde istemli düşük yapmıştır. Roman olanlar son beş yılda daha fazla oranda ve daha çok kez istemli düşük yapmışlardır. Roman kadınlar gebeliklerini daha geç sonlandırmaktadır. Kadınların son beş yılda 100 gebelikte 21.2'si isteyerek düşük, 8.1'i kendiliğinden düşük, 1.8'i tıbbi düşük ve 0.7'si ölü doğum yapmışlardır. Roman kadınlar, olmayanlara göre daha az oranda istemli düşük sonrası herhangi bir kontraseptif yöntem kullanmış ve bu amaçla daha çok kamu sağlık birimlerinden faydalanmışlardır. Sonuç: Danışmanlık hizmeti üreme sağlığının her aşamasına entegre edilmeli, çok büyük bir özenle verilmelidir. Üreme sağlığı hizmetlerine erişim kesintisiz, sürekli ve ücretsiz olmalıdır. Kadm ve erkeklerin cinsel sağlık, üreme hak ve sorumluluklarım kullanmak için gerek duydukları bilgi, eğitim hizmetlerinin ve hizmetlere kolay ulaşmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
TO SCRUTINIZE ABORTIONS AND STILLBIRTS IN REPRODUCTIVE HEALTH OF 15-49 AGED WOMEN, LIVING IN MURADİYE HEALTH CARE UNIT DISTRICT IN EDİRNE. SUMMARY Objective: This study was planned for determining the socio-demographic chracteristics and reproductive health status and problems and need for services of 15-49 aged women living in Muradiye Health Care Unit District. Metods: The study is a descriptive cross-sectional field study and comprised all of the women living in the Muradiye Health Care Unit District. It was conducted between June - November 2003. Results: 27.2 % of women are Romans. Romans were married younger than others, and they have lower education levels (x2 =993.6 p=0.000 ). The first intercourse age and pregnancy age is smaller in Romans and number of pregnancies are more than others. Roman women have more live birts. Stillbirts are not different in two groups. Romans have more induced abortions than others. 9.7 % of all women (n=294) have had induced abortions in last five years. Women have 21.2 induced abortions, 8.1 spontaneous abortions, 1.8 medical abortions and 0.7 stillbirts in 100 pregnancies, in last five years. After induced abortions Roman women have used less contraseptive methods than others. And most of Romans have received services from Public sector. Conclusion: Conseling services must be integrated to all ranks of reproductive health services. Arrival of all people to reproductive health services must be improved and services must be continiously and free of charge.