Zonguldak ili Karadeniz Ereğli Merkez 2 nolu sağlık ocağı bölgesinde 2003-2004 yıllarında yapılan bebek izlemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of baby follow-Ups followed between years 2003-2004 at Karadeniz Ereğli 2. health center district Zonguldak
- Tez No: 157288
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bebek izlemi, temel sağlık hizmetleri, nitelik puanı, form 006, Infant follow-up, primary health services, quality point, form 006
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK İLİ KARADENİZ EREĞLİ MERKEZ 2 NOLU SAĞLIK OCAĞI BÖLGESİNDE 2003-2004 YILLARINDA YAPILAN BEBEK İZLEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Zühtü ŞAHİN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ferruh Niyazi AYOĞLU Temmuz 2004, 82 sayfa. Bebek ölümlerinin azaltılmasında sağlıklı bebek izlemi temel öneme sahiptir. Sağlık ocaklarında bu amaçla kullanılan Bebek ve Çocuk İzleme Fişi üzerinden bebek izlemini değerlendirmede ortak nitelik puanlarının kullanılması yararlı olacaktır. Kesitsel tipte planlanan çalışmada kullanılan Bebek îzlemi Nitelik Puanını (BÎNP) oluşturan ölçütler; bebeğin doğum tarihinin, ağırlığının, boyunun, ebeveynlerin akrabalık ve kan uyuşmazlığı bilgisinin, grafik bilgisinin, son izlemde ağırlık, boy ve baş çevresi bilgisinin fişe işlenmiş olması ve aya göre uygun sayıda izleme yapılmış olması durumudur. Çalışmada, 648 bebeğe ait fişlerdeki bilgi kutucuklarmm genel kullanım sıklığı %78,3 olarak saptandı. Annelerin %90,7'si 20-34 yaş arasında, %33,0'ünün eğitimi ilkokuldan çok, %73,0'ü SSK'lı, %81,3'ü bir veya iki doğum yapmıştı. Bebeklerin %98,7'si hastanede, %38,6'sı sezaryen ile doğmuştu. Annenin eğitim düzeyi arttıkça sezaryen oram artıyordu. Bebeklerin DBT-Polio ve Hepatit B yönünden tam aşılı olma durumu Türkiye verilerine göre daha düşük, kızamık ve BCG aşılan yönünden ise daha yüksekti. BİNP'nı oluşturan ölçütlerin kullanım mÖZET (devam ediyor) sıklığı %64,9 olarak gözlendi. Ortalama BİNP 6,5±1,7 olarak saptandı. BİNP'ları, kentsel yerleşimli (6,8±1,4), erkek (6,7±1,7), annesi ortaokul ve daha yüksek eğitimli (6,9±1,3) ve hemşireler tarafından izlenen (6,9±l,3)bebeklerde anlamlı biçimde yüksekti. Ortalama bebek izlem sayısı 1,84'dü. Aya göre uygun izlem 30 fışde gerçekleşmişti. Bebeklerin %77,7'si en çok iki kez izlenmişti ve en fazla izlem sayısı 5 'ti. Sonuç olarak, ebe ve hemşirelerin eğitimi, motivasyonu ve malzeme desteği gereklidir. Hastanelerde bebeğin doğum bilgilerini içeren bir form geliştirilmeli ve sağlık ocağına iletilmelidir. Üniversitelerin Eğitim Araştırma Bölgeleri oluşturulmalıdır. Toplum katılımı sağlanmalı, sağlık kurulları işletilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Sciences Thesis EVALUATION OF BABY FOLLOW - UPS FOLLOWED BETWEEN YEARS 2003-2004 AT KARADENİZ ERE?Lİ 2. HEALTH CENTER DISTRICT ZONGULDAK Dr. Zühtü ŞAHİN Zonguldak Karaelmas University Institute of Health Sciences Department of Public Health Thesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Ferruh Niyazi AYOGLU July 2004, 82 pages. Healthy infant follow-up has the basic importance in decreasing infant deaths. Utilisation of common quality points to evaluate infant follow-ups over Infant Card at Health Centers is valuable. In this cross-sectional study, the criterion of infant follow-up quality point (IFQP) used were as follows: recording birth date, weight and length data, kinship and Rh incompatibility history of parents, graphical data, weight, Length and head perimeter data at the last follow-up to Card and adequate follow-ups according to age. The record rate of data boxes in the Cards of 648 infants is evaluated. The mean record rate of boxes were 78,3%. Of the mothers, 90,7% were between age 20-34, 33,0% educated higher than primary school, 73,0% SII for health insurance, 81,3% maximum 2 delivery. Of the infants 98,7% were born in hospital, 38,6% by caesarean. Caesarean rate increased with the mother's education level. Vaccination rate of DPT-Polio and Hepatitis B were lower, Measles and BCG higher than Turkey vaccination data. The frequency of IFQP criterion were 64,9%. Mean IFQP was 6,5±1,7. Of the infants; urban (6,8±1,4), male (6,7±1,7), had higher educated mothers than primary school (6,9±1,3), had Rh incompetent parents(7,2±l,3) and followed by nurses (6,9±1,3) were significantly high IFQPs. The mean follow-up number was 1,84.ABSTRACT (continuing) Adequate follow-ups according to age were in 30 Cards. Of the infants, 77,7% were followed at most 2 times and maximum follow-up number was 5. Education, motivation and equipment support is necessary for nurses and midwives. Birth data must be recorded in the hospitals and sent to Health Centers. Education and Research Districts of Universities must be reconstituted. Community participation must be provided and health councils must work.