Sivas il merkezinde bir ilköğretim okulu öğrencilerinde A grubu beta hemolitik streptokok taşıyıcılığınını saptanması ve tedavilerinin düzenlenmesi
Determination and treatment of group A beta hemolytic streptococcus carriage in primary school students in Sivas city center
  1. Tez No: 157287
  2. Yazar: DİLEK ARZU BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: A grubu beta hemolitik streptokok, taşıyıcılık, penisilin. Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı T-194, Group A beta hemolytic streptococcus, carriage, penicillin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
11 ÖZET A grubu beta hemolitik streptokok infeksiyonu tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, gelişmiş ülkelerde de yaygın olarak görülmektedir. A grubu beta hemolitik streptokok taşıyıcıları hem kendilerinde infeksiyon gelişmesi ve komplikasyonlar açısından risk altındadır, hem de toplum açısından potansiyel tehlike oluşturmaktadır. A grubu beta hemolitik streptokok, böbrekleri etkileyerek geçici veya kronik hipertansiyona, kalbi etkileyerek de kalp kapaklarında sekellere yol açmaktadır. Bu açıdan bu hastalığın kontrol edilmesi çok önemlidir. Çalışmanın amacı; Sivas il merkezindeki Vali Aydın Güçlü İlköğretim Okulu öğrencilerinde A grubu beta hemolitik streptokok taşıyıcılığının saptanması, taşıyıcılık saptanan çocukların aile fertlerinin taranması ve saptanan tüm taşıyıcılara penisilin tedavisi uygulanarak sonuçların değerlendirilmesidir. Müdahale araştırması şeklinde planlanan çalışma, Sivas il merkezindeki bir ilköğretim okulunda, 2002 yılı kasım-aralık aylarında yapılmıştır. Bu ilköğretim okulunda ilkokul 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıfta okuyan tüm çocuklar çalışmaya alınmış (n= 443) ve bu çocukların tümüne boğaz kültürü yapılmıştır. Boğaz kültüründe A grubu beta hemolitik streptokok üreyen çocukların aile fertlerine de boğaz kültürü yapılarak kültür sonucunda A grubu beta hemolitik streptokok saptanan tüm bireylere penisilin tedavisi uygulanmıştır. Penisilin tedavisinden 1 ay sonra tedavi verilen bireylerin boğaz kültürü tekrarlanmış ve ilacın etkinliği tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda taranan 443 çocuktan 38'inin (%8.6) ve 132 aile ferdinin 10'unun (%7.6) boğaz kültüründe A grubu beta hemolitik streptokok üremiş, bunlara penisilin tedavisi uygulanmıştır. Yapılan tekrar kültürün sonucunda penisilinin etkinliği çocuklarda %100, aile fertlerinde %80 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY Group A hemolytic streptococcus infection is an important public health problem worldwide. It is seen common particularly in developing countries and also is seen in developed countries. Group A streptococci carriers pose risk for infection and complications and also pose potential danger for the population. Group A streptococci causes permanent or chronic hypertension by effecting renalis, and causes valvular disease by effecting the heart. In this respect, it is very important to control the disease. The aim of the study: To determine carriage of streptococcus among students attending in Vali Aydın Güçlü Primary School in Sivas city center, to scan the family individuals of the carrier students and to evaluate the results by managing penicillin therapy on carriers. The survey which was planned as an interventional study was held on a primary school in Sivas city center during the period October - December 2002. In the school, all of the students attending in I, 2, 3, 4 and 5. class degrees were participated in the study and throat cultures of them were taken.. Family individuals of the students of which throat cultures shown growth of group a streptococci were taken and penicillin treatment was carried on individuals of which cultures shown growth of group a streptococci. A month time soon after penicillin treatment, cultures were repeated and efficacy of the drug was detected. As a result of the survey, it has been seen the growth of the streptococci on the cultures of 38 of 443 students and 10 of the 132 family individuals. As a result of repeated cultures penicillin efficacy was evaluated as 100 % among children and 80 % among family individuals.