Deri gelişiminde sialoadenektomi ve epidermal Growth Faktör'ün rolü
The effect of epidermal growth factor and sialoadenectomy on development of skin in rat litters
- Tez No: 157313
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF NERGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Epidermal growth faktör, Sıçan Derisi, sialoadenektomi, Epidermal Growth Factor, Rat Skin, Sialoadenectomy
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET DERI GELİŞİMİNDE SİALOADENOKTEMI VE EPIDERMAL GROWTH FAKTÖR'ÜN ROLÜ Bu çalışmada Epidermal Growth Faktör'ün (EGF) deri gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 36 adet erişkin dişi Spraque-Dawley rat kullanıldı. Ratlar kontrol, sialoadenektomi (SX) ve sialoadenektomi+epidermal growth faktör (SX+EGF) grubu olmak üzere 3 eşit gruba bölündü. Kontrol dışında diğer iki denek grubunda sialoadenektomi gerçekleştirildi. Yirmibir günlük iyileşme döneminden sonra çiftleşmeye alındı. SX+EGF grubu ratlara ayrıca gebeliğin 16,17,18 ve 19. günlerinde oral yolla her bir hayvana 12.5|j,g/gün hesabıyla EGF verildi. Gebelik sonrası elde edilen sıçan yavrularının 28. güne kadar büyümeleri sağlandı. Tüm gruplardaki 28 günlük sıçan yavrularının total vücut ağırlıkları alınarak sakrifiye edildi. İnterskapular bölgeden alınan deri örnekleri ışık ve elektron mikroskobik inceleme için takibe alındı. İstatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma testi (TUKEY) ile değerlendirildi. SX grubu deri kesitlerinde epidermiste atrofi, hiperkeratoz, kıl folikülleri ve yağ bezlerinde azalma ile birlikte bazal membranda yer yer incelme, hemidesmozom kaybı ve nekroze hücreler görüldü. SX+EGF grubu deri kesitlerinde ise kontrol grubuna yakın bir tablo izlendi. Deri gelişiminde epidermal growth faktör önemli role sahipti.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF EPIDERMAL GROWTH FACTOR AND SIALOADENECTOMY ON DEVELOPMENT OF SKİN İN RAT LİTTERS In the present study, the effect of epidermal growth factor (EGF) on skin development was investigated. In the study 36 adult female Sprague-Dawley rats were used. The rats were divided into 3 equal groups; control group, sialoadenectomy group(SX) and sialoadenectomy + Epidermal growth factor group (SX +EGF). Submaxillary glands were removed at two experimental groups expect control group. The rats were mated after the recovery period of 21 days. However on the days 16,17,18 and 19th of the pregnancy, EGF was given with the dosage of 12.5 |ig daily to each animal with orogastric tube. th The rat litters following pregnancy were kept to grow up until the 28 day. On the 28th day, the rat litters of all groups were sacrified before their body weights had been taken. The samples of skin that been taken from the interscapular area were proceeded for examination under light and electron microscopy. İstatistically, these datas were evaluated with one way variance analysis (ANOVA) and multiple comparision test (TUKEY). In the samples of SX group skin; atrophic epidermis, hyperkeratosis, decreased at hair follicules and sebaceous glands were observed. İn addition, it was seen that the basal membran partially became thin, the missing of hemidesmosome and necrotic cells. At the samples of the skin of SX + EGF group the view was near the control group. EGF has an important role in the development of rat skin.