Gestasyonun ilk iki trimesteri boyunca ethanole maruz kalan sıçanlarda prenatal kolin tedavisinin postnatal hipokampus'da nöron miktarı üzerine etkilerinin immünohistokimyasal ve elektron mikroskobik incelenmesi
Ethanol exposure during the first two trimester of gestation in rat of prenatal choline treatment examine effects on neurons of postnatal hippocampus by immunohistochemistry and electron microscopy
  1. Tez No: 157328
  2. Yazar: SİBEL KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyon, etanol, kolin, hipokampus, nöron. 95, Gestation, etbaaol, cboha, hfapocaaipus, nearoa. 96
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
GESTASYONUN İLK İKİ TRİMESTERİ BOYUNCA ETHANOLE MARUZ KALAN SIÇANLARDA PRENATAL KOLİN TEDAVİSİNİN POSTNATAL HİPOKAMPUS'DA NÖRON MİKTARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İMMÜNOHİSTOKİMYASAL VE ELEKTRON MİKROSKOBİK İNCELENMESİ ÖZET Etanol, merkezi sinir sisteminin normal gelişimini bozar. Çeşitli deneysel çalışmalarda gelişim şuasında hipokampusun etanole duyarlı olduğu ileri sürülmektedir. Sıçanda, hamilelik sırasında alman etanol, hücre sayısını, proliferasyonu ve beyin hacmim azalttığı, apoptozu arttırdığı ve dendrit gelişimini bozduğu ileri sürülmektedir. Prenatal kolin'in koruyucu etkisi, özellikle son yıllarda, çeşitli çalışmalarla araştırılmaktadır. Kolin ile yapılan deneylerin çoğunluğu fizyolojik ve davranış çalışmaları üzerinedir. Histolojik olarak kolin'in etkileriyle ilgili çalışmalar birkaç rakamla sınırlıdır. Tüm bu bilgilerden de yararlanılarak etanolun hipokampus üzerine olan olumsuz etkilerinin prenatal kolin uygulamasıyla düzeltilip düzeltilemeyeceği araştırıldı. Deney için hamile sıçanlar, etanol ( CîHsOH ) içeren süt diyet grubu ( EG ), kolin klorid destekli etanol içeren süt diyet grubu ( KEG ), etanol içermeyen süt diyetiyle beslenen kontrol grubu ( SKG ), laboratuvar yem ve suyu ile beslenen kontrol grubu ( YKG )olmak üzere 4 gruba ayrıldı. HamüelMerinin 15. gününde sıçanlara BrdU enjeksiyonu yapıldı. Bu dört grubun yenidoğanları, postnatal 10. günde intrakardiyak perfüzyonla öldürüldü. Yavruların beyin dokusu ışık mikroskobunda krezil violet boyaması, BrdU ve MAP 2a, b, c Ab- 3 immünohistokimya boyamalarıyla işaretlendikten sonra incelendi. Ayrıca doku örnekleri elektron mikroskobunda incelendi. Kolin klorid destekli etanol içeren süt diyet grubu ile etanol içeren süt diyet grubunun hipokampus hacim ortalaması, CAİ toplam nöron sayısı ve BrdU işaretli nöron sayısı arasında anlamlı bir fark bulundu. Ayrıca grupların ışık mikroskobik ve elektron mikroskobik olarak yapılan apoptoz morfolojik incelemelerinde, etanol içeren süt diyet grubu diğer tüm gruplara göre âzla apoptoz nöron morfolojisi görüldü. Etanol içeren süt diyet grubunun MAP 2a, b, c Ab«3 immüncMstokimya boyaması, perikaryon ve dendrit boyanması açısından tüm gruplara göre zayıf boyanma gösterdi. Elde edilen tüm bu verilerden yararlanarak fetusda etanolun hipokampus üzerine olan nörodejeneratif etkilerinin prenatal kolin uygulamasıyla büyük oranda düzeldiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ETHANOL EXPOSURE WRING THE FIRST TWO TRIMESTER OF GESTATION M »AT OF PRENATAL CHOLINE TREATMENT EXAMINE EFFECTS ON NEURONS OF POSTNATAL HIPPOCAMPUS BY İMMUNÖÎHSTOCiiEMISTSY AN© ELECTRON MICROSCOPY ABSTRACT Etbaaol disrupts the mxmal development of the central nervous system. fa several experimeatal studies hippocampus has been luxated to be &e sensitive area to advise ethanol effects during normal development, fa rats ethonal exposure during pregnancy decreases cell count, proliferation and brain volume and increases apoptosis and disrupts dendrite development. Prenatal choline treatment has been proposed to have protective effects and its role has hem investigated during the last years. Many of the experiments on choline are about its physiology md behavioral effects. There are only few studies about Ihe Wsfeologic effects of choKae. fa this study it has been investigated iflhe adverse ©fleets of etbaaol on hippocampus can be releaved by prenatal choline treatment or not. fa me me&cdology of study the pregnant rats were afiocated ia to etbaaol < CsHgQH ) contaiaiag anlk diet group { EG ), chohae safaride added ethanel coafcaiaiög rfk diet group { KEG X aoa-etbanol casteming aâîk diet gross < SKG ) and ordfaary food and water coatainfflg group % YKG ). On day fifteen of their pregsaacy rats have been injected BrdU. Newborns of these four groups have been killed at tenth postnatal day by intracardiac perfusion. Newborn brain tissue have been examined under light nacroseopy after teal violet staining, BrfU ve MAP 2 a, fe, c Ab-3 iaaBuae: nistocnemical staining. Addmgly tissue specimens save been examined under electron microscopy. When compared by means of hippocampus volume, CA1 total neuron count and BnRJ isarked aeuroa count cfaohne chloride added «fconaî containing mi& diet group had SaQJJJXlfcwtlfcxy ittsSaxSL ftSSWiitS ?2Vli« 'fgHfaiiWyf fidU£&ttf1ililJ$£ flitin OxX». gzQtflut» t^TfffliiK» fafeafiretilttiiQ tfffdtK diet group had more apoptotic neuronal moiphology both under hght and electron nncroscopy and had poorer pericariea and dendrite staking with MAP 2a, b, c Ab*3 a^BuaehisöchenBcal staining when compared with the other groups. We concluded that the neurodejeneration effects of efeanoi on hippocampus can he reversed by prenatal choline treatment.